Annons

Bra att Ica slutar sälja engångsplast

Ica slutar sälja engångsartiklar i plast, meddelade man i måndags. 2020 ska de ha ersatts av pappersprodukter. Lidl slutar sälja engångsplast redan nästa år och Starbucks, som avverkar en miljard sugrör per år, planerar att fasa ut dem inom två.

EU-kommissionen vill minska plastskräpet.
EU-kommissionen vill minska plastskräpet.Bild:Claudio Bresciani/TT

Detta eftersom plaststrategier blivit en hygienfaktor och förbuden dessutom är i tilltagande. Kanada, Storbritannien och Frankrike experimenterar alla med dem, liksom storstäder i USA.

EU lade förslag om förbud på engångsartiklar i våras och nyligen röstade parlamentet för åtgärder som syftar till att öka plaståtervinningen, eftersom all plast inte kan ersättas av andra material. Ett skäl är att Kina nyligen beslutade att sluta importera europeiskt avfall, vilket tvingar EU-länderna att se över sina sophögar.

I Sverige återvinns för närvarande en tredjedel av all förbrukad plast. Resten – inklusive engångsartiklar, som är för små för att sortera – eldas upp. Förbränningen är effektiv och fungerar som energikälla, men leder likafullt till ökade utsläpp. I första hand genom förbränningsprocessen men också för att ny plast krävs för att ersätta förbrukad.

Återvinning löser det problemet. Den fungerar som ett slags alkemi som minskar resursanvändningen och andelen avfall i ett slag.

Det görs redan med glas, och med papper sedan 1800-talet. Det görs med aluminium och med koppar, av vilken den återvunna svarar för 40 procent av det globala utbudet.

Plast är av olika skäl knepigare att återvinna, men det är ingen lagbunden ordning. Framsteg görs, inte minst i Sverige. Nästa år inviger Förpacknings- och tidningsinsamlingen, en branschsammanslutning, Europas modernaste plaståtervinningsanläggning i Motala.

Det är bra, men det behövs mer. Kruxet är de ekonomiska förutsättningarna. Återvunnen plast konkurrerar med nytillverkad, som blir billigare när råvarupriserna sjunker. Att samla in och sortera – nödvändigt för att kunna återvinna – är därtill dyrt och omständligt. Många plastförpackningar består av upp till tolv sorters plast, vilket försvårar processen ytterligare.

Stimulerad efterfrågan, inte minst genom politisk styrning, skulle uppmuntra till ökade investeringar, snabbare teknikutveckling och i förlängningen billigare och bättre återvinning.

Vad engångsartiklarna beträffar gör företagen rätt i att helt slopa vissa och ersätta andra med förnybara material.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera