Annons

Bra att ägarna återtar makt över utdelningar

LEDARE. Ägarna bör ta strid för aktiebolagsslagen och rätten till utdelningar och inte vika ner sig för politiker och myndigheter.

Foto:Jesper Frisk

I våras drev politiker och myndigheter en offensiv kampanj mot svenska bolag för att de skulle stoppa aktieutdelningarna i de osäkra tiderna. Efter en tid villkorades permitteringsstöd med utdelningsstopp. Många stora börsbolag vek ner sig, som AB Volvo. Några agerade med integritet, och enligt aktiebolagslagens anda. SKF drog tillbaka sin ansökan om permitteringsstöd för att kunna dela ut enligt plan. 

Wallenbergbolagen Investor och ABB delade ut, ABB hela 18 miljarder kronor. Epiroc och Atlas Copco delade ut, men sköt upp en del till hösten. Lundbergsdominerade Industrivärden, Sandvik, Skanska, Essity, SCA och Holmen delade inte ut, eller sköt fram beslutet. 

Nu har en sommar gått. Covid-19 epidemin har gått in i ett nytt skede. Många företag vet mer om hur deras verksamhet påverkas och en del står på mer stabil grund. Sverige är, som de flesta andra västländer, i recession, men enligt den brittiska analysfirman Capital Economics har Sveriges ekonomi hittills klarat sig bäst i Europa. Och Konjunkturinstitutet kom på tisdagen med en rapport som visade att omsättningsraset minskat i företagen.

Styrelsen i det av Fredrik Lundberg dominerade skogsbolaget Holmen har omprövat vårens utdelningsstopp och har nu föreslagit en utdelning på 3,50 kronor per aktie. Även fastighetsbolaget Wallenstam har vänt och föreslår en utdelning, även om den liksom Holmens är lägre än tidigare förslag. Det är bra om fler följer efter Holmen och Wallenstam. 

Man måste respektera att varje bolags styrelse gör en bedömning av läget och kapitalsituationen. Men en styrelses utdelningsförslag, och stämmans beslut, bör utgå ifrån bolagets ekonomiska situation, inte politiska påtryckningar. Ägarna får inte vika ner sig för lätt utan bör argumentera för sin sak. De har rätt till utdelning, det är en del av kontraktet mellan bolag och ägare. Utdelade medel återinvesteras löpande, exempelvis i nyemissioner. De går till nya företag och nya jobb. Utan utdelningar fungerar inte kapitalmarknaden.

Och när regeringen i våras beslöt att införa statligt stöd för tillfälliga korttidspermitteringar var det inte för bolagens egen skull, utan för att hindra massuppsägningar och galopperande arbetslöshet. Varsel hade annars blivit den omedelbara responsen i företag som förlorade sina intäkter från en dag till en annan när världens länder stängde sina ekonomier för att bromsa effekterna av covid-19. 

Företagen får visserligen arbetsro när de slipper varsla utbildad personal. Men permitteringsstödet ska i första hand ses som en politisk åtgärd för att minska samhällskostnaderna. En deltids-a-kassa, inte ett företagsstöd.

I den diskussion som uppstod i samband med regeringens stödplaner skapades ändå snabbt en politisk samsyn om att utdelningar borde ställas in. Så småningom utvecklades det politiska kravet till utpressning och smutskastning. Justitieminister Morgan Johansson jämställde vid en presskonferens i våras bolag som i linje med aktiebolagslagen delar ut en del av tidigare års vinstmedel med kriminella som fuskar till sig stöd. 

De svenska storbankerna har av både Finansinspektionen och Riksbanken uppmanats att inte dela ut, trots att de är välkapitaliserade. De har därför skjutit frågan framför sig. Kommer de att våga gå emot myndigheterna och dela ut i höst? Det kommer att hämma aktiernas utveckling om de inte gör det. 

Handelsbankens vd Carina Åkerström gjorde en stark, hälsosam markering när hon intervjuades i Di (15/7) i samband med halvårsrapporten. På frågan om banken borde utnyttja de lån Riksbanken erbjudit i stället för att låna upp på marknaden svarar hon; ”I längden lönar det sig att driva en bank på kommersiella grunder”.

Det är viktigt att företagen behåller sin integritet. Det kan inte anses vara en del av Riksbankens uppgift att påverka affärsbeslut i enskilda, välskötta noterade banker. Bolagen bör, som aktiebolagslagen säger, låta stämman besluta om utdelning.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?