1515

Bra att ägarna återtar makt över utdelningar

LEDARE. Ägarna bör ta strid för aktiebolagsslagen och rätten till utdelningar och inte vika ner sig för politiker och myndigheter.

Foto:Jesper Frisk

I våras drev politiker och myndigheter en offensiv kampanj mot svenska bolag för att de skulle stoppa aktieutdelningarna i de osäkra tiderna. Efter en tid villkorades permitteringsstöd med utdelningsstopp. Många stora börsbolag vek ner sig, som AB Volvo. Några agerade med integritet, och enligt aktiebolagslagens anda. SKF drog tillbaka sin ansökan om permitteringsstöd för att kunna dela ut enligt plan. 

Wallenbergbolagen Investor och ABB delade ut, ABB hela 18 miljarder kronor. Epiroc och Atlas Copco delade ut, men sköt upp en del till hösten. Lundbergsdominerade Industrivärden, Sandvik, Skanska, Essity, SCA och Holmen delade inte ut, eller sköt fram beslutet. 

Nu har en sommar gått. Covid-19 epidemin har gått in i ett nytt skede. Många företag vet mer om hur deras verksamhet påverkas och en del står på mer stabil grund. Sverige är, som de flesta andra västländer, i recession, men enligt den brittiska analysfirman Capital Economics har Sveriges ekonomi hittills klarat sig bäst i Europa. Och Konjunkturinstitutet kom på tisdagen med en rapport som visade att omsättningsraset minskat i företagen.

Styrelsen i det av Fredrik Lundberg dominerade skogsbolaget Holmen har omprövat vårens utdelningsstopp och har nu föreslagit en utdelning på 3,50 kronor per aktie. Även fastighetsbolaget Wallenstam har vänt och föreslår en utdelning, även om den liksom Holmens är lägre än tidigare förslag. Det är bra om fler följer efter Holmen och Wallenstam. 

Man måste respektera att varje bolags styrelse gör en bedömning av läget och kapitalsituationen. Men en styrelses utdelningsförslag, och stämmans beslut, bör utgå ifrån bolagets ekonomiska situation, inte politiska påtryckningar. Ägarna får inte vika ner sig för lätt utan bör argumentera för sin sak. De har rätt till utdelning, det är en del av kontraktet mellan bolag och ägare. Utdelade medel återinvesteras löpande, exempelvis i nyemissioner. De går till nya företag och nya jobb. Utan utdelningar fungerar inte kapitalmarknaden.

Och när regeringen i våras beslöt att införa statligt stöd för tillfälliga korttidspermitteringar var det inte för bolagens egen skull, utan för att hindra massuppsägningar och galopperande arbetslöshet. Varsel hade annars blivit den omedelbara responsen i företag som förlorade sina intäkter från en dag till en annan när världens länder stängde sina ekonomier för att bromsa effekterna av covid-19. 

Företagen får visserligen arbetsro när de slipper varsla utbildad personal. Men permitteringsstödet ska i första hand ses som en politisk åtgärd för att minska samhällskostnaderna. En deltids-a-kassa, inte ett företagsstöd.

I den diskussion som uppstod i samband med regeringens stödplaner skapades ändå snabbt en politisk samsyn om att utdelningar borde ställas in. Så småningom utvecklades det politiska kravet till utpressning och smutskastning. Justitieminister Morgan Johansson jämställde vid en presskonferens i våras bolag som i linje med aktiebolagslagen delar ut en del av tidigare års vinstmedel med kriminella som fuskar till sig stöd. 

De svenska storbankerna har av både Finansinspektionen och Riksbanken uppmanats att inte dela ut, trots att de är välkapitaliserade. De har därför skjutit frågan framför sig. Kommer de att våga gå emot myndigheterna och dela ut i höst? Det kommer att hämma aktiernas utveckling om de inte gör det. 

Handelsbankens vd Carina Åkerström gjorde en stark, hälsosam markering när hon intervjuades i Di (15/7) i samband med halvårsrapporten. På frågan om banken borde utnyttja de lån Riksbanken erbjudit i stället för att låna upp på marknaden svarar hon; ”I längden lönar det sig att driva en bank på kommersiella grunder”.

Det är viktigt att företagen behåller sin integritet. Det kan inte anses vara en del av Riksbankens uppgift att påverka affärsbeslut i enskilda, välskötta noterade banker. Bolagen bör, som aktiebolagslagen säger, låta stämman besluta om utdelning.


Innehåll från NilarAnnons

Nilar satsar på effektiv energilagring för att stödja samhällets elektrifiering

Klimatförändringarnas konsekvenser i form av bland annat kraftiga översvämningar och okontrollerade skogsbränder blir allt mer påtagliga. För att bromsa den negativa utvecklingen behövs klimatsmarta lösningar. En sådan lösning är Nilars patenterade batterikonstruktion som tillverkas med Nickelmetallhydrid, NiMH, vilket är en hållbar och långsiktig lösning för ett elektrifierat samhälle.

– Vår lösning är en långsiktigt tillförlitlig kraftkälla som är utformad för att hålla i över 20 år. Idén var att starta ett bolag med NiMH-kemi i batterier nischat för att lösa samhällets stora utmaning, att ta oss bort ifrån fossila bränslen som energikällor i samhällets elektrifiering. Med facit i hand kan vi se att vi tänkte rätt och att våra lösningar är rätt i tiden för ett samhälle som i en allt snabbare takt behöver en tillförlitlig och hållbar energikälla, säger Erik Oldmark, tf. VD.

Se hur energilager kan hantera utmaningarna som kommer med samhällets elektrifiering här

Nilars batterier innebär en mängd hållbara förbättringar jämfört med många andra industritillverkade batterier. De är tack vare sin kemiska konstruktion säkrare och då de når slutet av sin användbara livslängd är de till stora delar återvinningsbara. Dessutom drivs produktionen på den egna anläggningen i Gävle till 100 procent av förnyelsebar energi.

Stora utmaningar med samhällets elektrifiering

En mer intermittent kraftproduktion tillsammans med övergången till ett samhälle elektrifierat med förnybara energikällor skapar helt nya behov. Genom att lagra energi kan den användas när den behövs vilket minskar belastningen på redan ansträngda elnät. Samtidigt bidrar energilager till en smidigare omställning till förnybar energi.

– Något som skapar problem för elektrifieringen är dels bristen på mängden el som finns tillgänglig och hur snabbt du som användare kan nyttja den. Det är sådant som påverkar exempelvis hur mycket och hur snabbt du kan ladda din elbil. Genom att lagra energi, från exempelvis sol- och vindkraft, får du som användare tillgång till el när och i den mängd du behöver. Vår batterikonstruktion är perfekt för lagring av förnyelsebar energi i privata hushåll, för laddning av elfordon, samt för kommersiella fastigheter och industrianläggningar, säger Erik.

Lär dig mer om fördelarna med Nilars lösningar för bostäder här liksom kommersiella och industriella anläggningar här

Innovation förlänger batteriets livslängd

Tidigare har livslängd och pris varit de avgörande faktorerna vid en investering i batterier, men idag spelar hållbarhet en allt större roll för det växande antalet miljömedvetna konsumenter. Nilar har utvecklat en metod som ger en revolutionerande möjlighet att förlänga batteriers livslängd. 

– Våra konkurrenters batterier måste bytas ut när de förbrukats, då materialet i batteriet är obrukbart. Vi förbrukar inte material på samma sätt i våra batterier utan torkar istället successivt ur kemin. Genom att tillsätta syrgas i Nilars världsunika batterikonstruktion kan ett befintligt batteri återställas och få betydligt längre livslängd. Med tanke på dess långa livslängd minimeras antalet batterier som måste produceras. Vi måste alla ta gemensamt ansvar för att omställningen från fossilt till förnybart ska lyckas. Smarta och hållbara energilösningar, där energilager spelar en nyckelroll, är en förutsättning för detta, säger Erik.

Om Nilar

Nilar utvecklar och tillverkar miljövänliga och säkra Hydridbatterier för lagring av energi till hushåll, fastigheter, industrier och smarta elnät. Företaget startades år 2001 som ett forskningsprojekt av ledande experter från batteriindustrin. Idag sker all tillverkning i Gävle.

Läs mer på www.nilar.com

 

Mer från Nilar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nilar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?