Börsen visade motståndskraft

LEDARE. Börserna gick starkt på många håll i år trots pandemin som i våras såg ut att riskera total nedstängning. Ett dynamiskt näringsliv och nytt vaccin bidrog till återhämtningen.

Foto:Mikael Fritzon/TT

2020 var ett år då Sverige på många sätt visade sin styrka. Sjukvården ställde om och lyckades prioritera covid-patienter. De erfarenheterna bör användas när läget normaliserats. Det privata näringslivet klev fram. De stora läkemedelsbolagen, bland andra Astra Zeneca, tog fram vaccin på mindre än ett år. Ett annat uppmärksammat bolag är Recipharm, som ska tillverka och distribuera amerikanska Modernas covid-vaccin i Europa. 

När behov av testverksamhet uppstod från en dag till en annan i våras drog privata bolag som ABC Labs i gång verksamhet direkt. Just ABC Labs fick riskkapital från bland andra stiftelsen Norrsken, som bildats av betalföretaget Klarnas grundare. Ordförande för ABC Labs är Per Båtelson, tidigare vd för vårdföretaget Capio. Ingenting av detta är en slump, det är en del av en väl fungerande kapitalmarknad.

Den pågående strukturomvandlingen inom digitalisering har skyndats på av pandemin när målet blivit att undvika fysiska möten. Branscher som har stärkts är e-handel, och Amazon etablerade sig i Sverige i år, digitala betalningar, digital kommunikation som Zoom-möten, it-säkerhet och digital vård. Volvo Cars passade i september på att köpa Upplands Motor och skapa en egen återförsäljare. Det är mer ändamålsenligt i en digital värld med självkörande bilar och el-bilar. 

Den välskötta svenska ekonomin och kapitalmarknaden har skapat förutsättningar för att både staten och Wallenbergsfären kunde vara med och rädda krisande SAS i sommarens nyemission. Det är här på sin plats att påpeka att Wallenbergstiftelserna lever på vinstutdelningar från bolag som SEB. Finansinspektionens beslut att stoppa bankernas utdelningar ska ses i det ljuset. Myndigheter bör hålla i minnet att kringskurna företag har mindre utrymme att agera snabbt i en kris.

Statliga företagsbidrag har stabiliserat ekonomin. Avvägda restriktioner har bidragit till att arbetslösheten stannade på 7,8 procent tredje kvartalet, jämfört med euro-områdets 8,4. Svensk BNP föll med 2,7 procent tredje kvartalet jämfört med samma period 2019. Det är i nivå med USA och långt bättre än euroområdets snitt på -4,3 procent. 

Men den stora överraskningen är den starka börsutvecklingen, i Sverige och globalt. Ett viktigt skäl är att undantagstillstånd råder, igen. För att hålla marknaderna likvida har centralbankerna gjort stora obligationsköp. De har även köpt företagsobligationer, och alltså direkt finansierat företag. Tillsammans med statliga stöd och fortsatt låga styr- och realräntor håller stimulanspolitiken i gång ekonomin och börserna.

Börserna har också stöttats av den snabba framtagningen av vaccin, liksom goda fundamenta i den amerikanska tekniksektorns storbolag Apple, Microsoft, Alphabet/Google, Amazon och Facebook. Även Stockholmsbörsen, diversifierad och med välskötta bolag, har kommit tillbaka från vårens panikras och stigit med 12,9 procent (28/12). 

Det finns de som liksom Lars Calmfors envisas med att driva tesen att Sverige har prioriterat ekonomi framför människoliv. Men det går (ännu) inte att visa tydliga samband mellan tillväxt och dödsfall. Nederländerna har samma tillväxttapp som Sverige, men färre döda per miljon invånare. 

Norge har haft hårdare restriktioner än Sverige och nästan inga döda, men bara ett marginellt BNP-tapp, -0,2 procent. Förklaringen kan vara att Norge inte har stängt de sektorer de är mest ekonomiskt beroende av, oljeriggar, fiskebåtar och shippingfartyg. Storbritannien och Spanien tillhör dem som har flest döda men ändå störst BNP-ras. Grekland har haft strikta restriktioner och få döda, men ligger på en lägre arbetslöshet nu än de senaste fyra åren. 

Helt säkert är dock att ett fritt, välskött näringsliv är avgörande för att klara oförutsedda händelser som en pandemi. Näringskedjan är ingen kedja utan en cirkel. Ett ekosystem som hela tiden måste återuppfinna sig självt och vårdas. 


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?