Annons

Börsen har lärt sig leva med covid

LEDARE. Investerarna lärt sig leva med pandemin, på samma sätt som de lär sig leva med andra externa risker som hänger sig kvar, exempelvis geopolitiska.

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Det tog några veckor innan det stod klart att det som i början kallades det kinesiska viruset inte höll sig där utan snabbt migrerade till resten av världen. Då reagerade börserna kraftigt. 

S&P 500 föll med 30 procent från slutet av januari till slutet av mars 2020. Stockholmsbörsen inledde nedgången senare, 19 februari, men rasade då med nära 35 procent på en månad. Men runt den 20 mars 2020 var botten nådd. Det är rekordsnabbt för en så allvarlig händelse. 

Osäkerheten var fortfarande utbredd. Men den dämpades av att utvecklingen av vaccin kom igång så snabbt, så fort det började komma information väcktes hopp. Vakuum är värst. Den underliggande efterfrågan i industrin och bland konsumenter var också god, det var nedstängningar som försvårade produktion och leveranser. Samtidigt var (är) räntorna mycket låga. 

Sedan dess har börserna i framför allt USA och Sverige stigit kraftigt. Stockholms breda index All Share (OMXSPI) har dubblats, S&P 500 och Dow Jones har ökat nästan lika mycket. I takt med att kunskapen om viruset, och vaccinationsgraden, ökat, så har investerarna lärt sig leva med pandemin. På samma sätt som de lär sig leva med andra externa risker som hänger sig kvar, exempelvis geopolitiska. 

Men den goda utvecklingen beror också på styrkan i de underliggande marknaderna i USA och Sverige. Bolagen är välkapitaliserade, vinsterna har återhämtat sig. Det har inte gått lika bra för europeiska indexet Stoxx, som även innan pandemin gick sidledes av fundamentala skäl. ”Emerging Markets”, tillväxtmarknaderna, har också halkat efter.

Alla enskilda aktier har heller inte gått bra, investerarna skilde tidigt ut förlorarna, som flygbolag. Samtidigt var de stora amerikanska plattformsbolagen Apple, Microsoft, Amazon och Facebook helt oberörda av pandemin. E-handeln blomstrade. Ett viktigt skäl till den snabba återhämtningen, både samhällsekonomiskt och på börsen, är digitaliseringen. Den har inneburit att människor kunde fortsätta att arbeta, få viss undervisning, handla och umgås, men på nätet.

För 30 år sedan hade en pandemi slagit mycket hårdare. Nu när det finns många digitala alternativ blir störningarna inte så djupgående. Därför kunde ekonomin komma igång igen ganska snabbt, och vi har lärt oss leva med covid.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera