Annons

Börsen bäst på att spå om epidemin

Det finns ett samband mellan börsens utveckling och graferna i EU-ländernas gemensamma mortalitetsregister Euromomo som säger något viktigt om corona-epidemin. 

Euromomo mäter bland annat överdödlighet i respektive land för att ha koll på influensasäsonger. De flesta länder har nästan ingen överdödlighet alls under våren 2020. Många länder hade en värre överdödlighet 2017 då en svår influensa härjade. Hela unionen har en något förhöjd dödlighet under den värsta veckan 2020 jämfört med den värsta veckan 2017.

Men Belgien, Frankrike, Italien, Nederländerna, Spanien, Sverige, Schweiz och England har tydliga pucklar som markerar corona-smittan. Alla länder har sina toppar kring 5-6 april. Då dog flest personer i covid-19. Efter det viker kurvorna ned, helt oberoende av vilka smittskyddsåtgärder länderna har vidtagit. Det är ungefär lika överallt.

England har den största överdödligheten, följt av Spanien och Belgien. Schweiz, Sverige och Nederländerna ligger på ungefär halva nivån jämfört med de mest drabbade. Där ligger för övrigt också USA.

Dödligheten kring 5-6 april speglar smittläget två veckor tillbaka i tiden. Då är smittspridningen som mest intensiv, därefter viker den nedåt. Precis då, i slutet av mars, och med en kuslig precision, står börserna som lägst. De har rasat i flera veckor. En tredjedel av värdena är borta. Gränserna är stängda. Manhattan är inlåst. Flyget står stilla. Den 23 mars ligger börserna i London, New York och Stockholm på sin lägsta nivå. Sedan vänder de uppåt och med väl kända hack fortsätter de att stiga i takt med att smittkurvorna viker nedåt och i slutet av maj, då mortaliteten är på normalnivå, har de återhämtat nästan hela tappet.

Återhämtningen sker samtidigt som tunga fall i den reala ekonomin rapporteras in, vilket har fått en del bedömare som Economist att avfärda marknadens omdöme. Det kanske det finns goda skäl till. Centralbankernas stödåtgärder och bristen på alternativa placeringar nämns också som skäl till att vara försiktig. Men om man tittar på smittkurvorna, sådant som mortalitet, antalet nya fall och hur många som ligger på intensivvårdsavdelningarna, och jämför dem med utvecklingen för aktiekurserna så intecknar börserna att epidemin snabbt håller på att ebba ut och därmed att samhällena öppnar upp. Det är som om de stora marknadsaktörerna har egna masstestningsprogram.

Men, invänder kanske någon, nästa våg slår ihjäl börsoptimismen. Med facit i hand är det dock otroligt att en andra våg kommer att få regeringarna att stänga ned sina samhällen. När smittan rusade fram i mars blev alla rädda och tog efter det kinesiska exemplet. Då visste man inte. Nu vet vi bättre. Erfarenheten av våren 2020 är att epidemin inte var så farlig på aggregerad nivå. Flera länder har haft större månadsvis överdödlighet under andra vårvintrar än den dystra månaden april 2020. I Sverige har fem andra influensamånader bara under 2000-talet haft en högre eller lika hög mortalitet. Covid-19 har främst drabbat samma grupp äldre som drabbas av influensor. Varje dödsfall är att beklaga och förhoppningsvis har corona med skärpa injagat vikten av bättre rutiner i äldrevården men ökad dödlighet under influensasäsonger stänger inte ned samhällen. 

Vi vet nu också vad lockdowns betyder för de mogna marknadsekonomierna i väst. De tål dåligt social distansering. Om det skulle komma en andra våg är det därför troligt och rimligt att EU-länderna mer sneglar på den svenska modellen än den kinesiska. Lockdowns var möjligen politiskt motiverade när allmänheten och medier hade som mest panik men inte epidemiologiskt.

Vi vet också vad som inte har hänt. Vården har inte brutit samman. Den har haft det tufft i många länder men klarat sin uppgift och snabbt skalat upp sin kapacitet. I Sverige mer än fördubblades IVA-platserna.

Eurozonen har inte heller brutit samman, tvärtom har den tagit ett stort kvalificerat steg framåt med det fransktyska förslaget om vad som i praktiken är en gemensam finanspolitik. ECB har fungerat lika rationellt som sin amerikanska kollega.

Oron för stora geopolitiska spänningar har inte heller infriats. Inte ens Mellanösterns aktörer har startat nya krig. Ryssland har informationskrigat men inte startat något nytt. Kina fortsatte processen med Hongkong, men annars har världen varit ovanligt lugn under våren.

Spänningen mellan Kina och USA är ett fortsatt frågetecken. Men det finns inga skäl att lämna börsen för att Kina blir en alltmer sofistikerad och vital ekonomi, tvärtom. Utvecklingen ändrar på invanda maktbalanser men att Kinas ekonomi blir som Japans gynnar hela världen.

En annan positiv signal är att EU och viktiga nyckelländer signalerar omställning till mer digitalisering och investeringar i mer miljövänlig teknik. Klimatomställningen är teknikdrivande och sammanfaller nu med behovet av tillväxtåtgärder, vilket kloka regeringar tar fasta på.

Coronakrisen har varit en läroprocess för alla och att bedöma framtiden är alltid svårt. Men faktum är att börsen bäst såg vad som skulle hända. Den tog omedelbart fasta på epidemins nedåtgående utveckling, den bedömde sjukdomens skadeverkningar på ett rimligt sätt, den genomskådade de politiskt motiverade nedstängningarna och drar nu regeringarna ut i ljuset.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?