1515

Börje har rätt, det är bråttom med 5G

LEDARE. Sverige är sist i norra Europa att sälja sina 5G-licenser. Norge, Danmark och Finland har alla redan auktionerat ut sina. 

Sverige och stora delar av övriga Europa ligger efter i utbyggnaden av 5G-nät. I täten ligger USA och Sydkorea. I Europa har hittills bara nio länder auktionerat ut sina licenser. Ericssons vd Börje Ekholm har under flera år påtalat problemet med senfärdigheten. Den bekräftades i samband med Ericssons kvartalsrapport på torsdagen. Försäljningen av nätverk växer främst i Nordamerika och Nordostasien. 

Det är allvarligt att européerna sackar efter, och att Sverige ligger sist i norra Europa. Norge, Danmark och Finland har alla redan auktionerat ut sina 5G-licenser. Post- och telestyrelsen (PTS) har skjutit upp sin auktion och planerar den nu i mars nästa år.

Den här gången gäller det mer än en snabbare uppkoppling för att kunna strömma film. Det handlar om företagens möjligheter att ligga i framkant inom internet of things (IOT), som kommer att genomsyra både industrin och välfärdstjänster. Det gäller företagens konkurrenskraft och samhällsutvecklingen.

Det är ingen ursäkt att man inte är redo därför att teknikutvecklingen och kommersialiseringen av 5G har gått snabbare de senaste åren än många hade räknat med. Inte heller att det i några fall kan bero på att det bandutrymme som är tänkt att användas för 5G inte har varit tillgängligt. I Sverige sitter exempelvis kommuner och län på licenser som de inte använder. Detta hade kunnat lösas långt tidigare, det kan inte vara så svårt att förmå en aktör som inte använder kapaciteten att sälja den.

Säkerhetsaspekten kan ha påverkat tidsplanen, men endast marginellt. Det är bara något år sedan den offentliga diskussionen uppstod om huruvida kinesiska företag ska tillåtas bygga nätverk i väst. Eftersom PTS behöver runt 18 månader på sig att förbereda en auktion innebär det att Huawei-debatten knappt hade börjat när PTS började planera för auktionen 2018.

Däremot kan det faktum att Sverige under hösten hastat fram en ny säkerhetslag, som riksdagen röstar om inom kort, ha bidragit till att auktionen sköts framåt ett kvartal. Lagen ger Försvarsmakten och Säpo möjlighet att överklaga tillstånd till teleoperatörer om det utgör en risk för svensk säkerhet. Ett skäl kan vara att operatören anlitar en leverantör som inte anses säker. Regeringen har inte pekat ut kinesiska bolag men av sammanhanget kan man sluta sig till att de är måltavlorna för lagen.

När Sverige nu genomför auktionen av de svenska licenserna bör PTS se till att utgångspriset sätts på en måttfull nivå. Vissa länder, exempelvis Italien och Indien, som ligger omotiverat högt över övriga, verkar se intäkterna som en kassako. Det är kortsiktigt och riskabelt eftersom det urholkar operatörernas ekonomi.

4G-licenserna som såldes runt 2009-2010 var ofta var högt prissatta, samtidigt som operatörernas intäkter inte alls lyfte som man hade räknat med. I Europa och Latinamerika föll de i stället. Situationen är en helt annan inför 5G som innebär ett industriellt skifte, men stater bör ändå inte riskera utbyggnaden genom att sätta priser som blir svåra att räkna hem. 

Även om tjänsterna blir lönsamma på lång sikt måste det finnas kapital att snabbt bygga ut infrastrukturen med. Det arbetet kommer att bli mer omfattande för 5G eftersom man tidigare främst byggde där människor bor och arbetar. Nu när prylar ska kopplas upp tillkommer exempelvis vägar och järnvägar. Operatörerna måste även uppgradera sina 4G-nätverk. Konsultfirman McKinsey räknar med att nätverksrelaterade kapitalkostnader skulle behöva stiga med 60 procent mellan 2020 och 2025. McKinsey tror därför att operatörerna måste dela nätverk i större utsträckning framöver för att klara investeringarna.

Slutpriset på licenser bygger förstås på köparens marknadsbedömningar, men ju högre utgångspriset ligger, desto högre landar slutpriset. Det som vägs in är exempelvis population, geografi, bandbredd och frekvens. Men bilden är inte entydig, Tjeckien, Irland, Finland och Spanien ligger lågt i pris per person. Italien, som har mindre yta och större befolkning än Spanien, ligger tio gånger högre. När Sverige i vår säljer licenser bör fokus inför prissättningen ligga på kundnytta. Framtidens tillväxt bygger på att operatörerna tjänar pengar så att de klarar sina uppdrag.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?