ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Krisen i Swedbank

Bonnesen har kostat aktieägarna för mycket

  • Foto: Noella Johansson/TT

LEDARE. Trots nya uppgifter om koppling till rysk penningtvätt duckar Birgitte Bonnesen och blandar bort korten.

På fredagsmorgonen kom nya avslöjanden om den misstänkta penningtvätten i Swedbank. Di och SVT:s Uppdrag Granskning kunde båda presentera innehåll ur en hemlig rapport till ledningen i höstas. 

Den visar bland annat att omfattningen av misstänkta transaktioner motsvarar runt 80 miljarder kronor, dubbelt så mycket som SVT tidigare visat. Di:s källor visar också nära kopplingar till rysk penningtvätt så sent som förra året.

I samband med detta nådde Swedbanks informationshantering ett nytt lågvattenmärke. Bankledningen, som i höstas mot bättre vetande uppgav att den inte hittat något misstänkt, borde ha tagit den kanske sista chansen att återta initiativet och bringa lite klarhet. 

I stället skickade vd Brigitte Bonnesen ut ett pressmeddelande där hon, utan att dementera de nya uppgifterna, gjorde allt för att blanda bort korten. Detta bland annat genom att jämföra de misstänkta beloppen med Swedbanks totala antal kunder och transaktioner i Estland, samt beloppen i Danske Bank

Men det saknar betydelse att många fler kunder i Swedbank är laglydiga än kriminella. Och det är ställt utom allt tvivel att Danske Bank är spindeln i nätet i den penningtvätt som nu rullas upp. Därför är både de nominella och relativa beloppen högre än i Swedbank. Swedbank ligger dock på andraplats när det gäller storlek på internationella överföringar i Estland. 

Birgitte Bonnesen, som var chef för bankens verksamhet i Baltikum under tre av de år som den misstänkta penningtvätten ägde rum, försöker i sämsta fall skydda sig själv. Om hon försöker skydda bankens aktieägare har hon misslyckats kapitalt.

När hon i höstas sade att de inte hittat något misstänkt relaterat till penningtvätten i Danske Bank stärktes aktien något. Marknaden litade på henne. Men sedan SVT:s första program om tvätten släpptes 20 februari har Bonnesen uppenbart mörkat. 

Därför rasade kursen med 20 procent i anslutning till programmet. Glidningar och rena lögner om att hon inte kunde säga något på grund av banksekretessen - ingen bad om en namnlista på bankens kunder - urholkade förtroendet för henne. Frågan är: Vad är det hon försöker dölja som är så illa att denna oskickliga hantering ses som ett bättre alternativ? 

Den utredning som gjordes internt i höstas har nu alltså delvis läckt. Den utredning som tillsattes häromveckan ska presenteras för styrelsen innan bolagsstämman 28 mars. Problemet för framför allt de mindre ägarna är att det är oklart vad som kommer offentliggöras. Banker och andra företag behöver naturligtvis inte dela med sig av affärshemligheter. 

Men som börs-vd är Bonnesen dels skyldig att ge alla aktieägare samma information samtidigt, dels är hon skyldig att ge marknaden information om händelser som kan vara kursdrivande. Den skyldigheten har hon åsidosatt när hon underlåtit att förmedla en sann och tydlig bild av Swedbanks roll i penningtvätten. Det hade stärkt både henne och aktien och tagit udden av SVT:s granskning.

Storägarna Sparbanksgruppen, Folksam och AMF försöker sannolikt rädda kvar Bonnesen eftersom hon bara har suttit sedan 2016 och de tycker att hon gör ett bra jobb operativt. De vill inte att ett mediedrev ska tvinga bort henne, vilket är en sund instinkt. Men de bör inte heller bortse från de fel som begåtts. Någon måste ta ansvar, normalt är det den operativa chefen. Just nu gör ingen det.

Den amerikanska kapitalförvaltaren och visselblåsaren, Bill Browder har polisanmält Danske Bank samt två av Sveriges fyra storbanker, Swedbank och Nordea. Han går fram som en rasande hämnare över det nordiska banksystemet. 

Hämnare har ofta en egen agenda. Men så länge han matar myndigheterna med komprometterande uppgifter bör alla potentiella måltavlor se upp. Nästa vecka kommer Browder till Sverige för att hålla liv i frågan om penningtvätt. Han är mycket tydlig med att han tänker göra allt för att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies