1515

Bloomberg är det enda hotet mot Trump

LEDARE. Senator Elizabeth Warren skåpade ut Michael Bloomberg i den gångna veckans debatt och likande honom vid Trump. Men hennes triumf lär bli kortvarig. För Michael Bloomberg är av en helt annan sort än Donald Trump. 

Foto:Gerald Herbert

Michael Bloomberg verkade helt oförberedd på senator Elizabeth Warrens attack i tv-debatten på onsdagskvällen. Hon liknade honom vid Donald Trump, med sin rikedom och anklagelser om sexism och trakasserier.

Både konkurrenternas och mediernas fokus ligger nu på Bloomberg eftersom onsdagens debatt mellan de potentiella demokratiska presidentkandidaterna var hans första. De gick också hårt fram eftersom han snabbt har skaffat sig en stark position i opinionen, 16 procent, vilket ger en tredjeplats, och därmed utgör ett hot. Utmanarna letar svaga punkter.

Men Warrens triumf blir sannolikt kortvarig. För Michael Bloomberg är inte av samma sort som Donald Trump. Varken vad gäller graden av nedvärderande uttalanden om kvinnor eller vad gäller hans ekonomiska situation. Det är inget brott att vara rik, även om Bernie Sanders försöker få det att låta så. Bloomberg har byggt sitt välstånd genom eget företagande i den internationella informationskoncernen Bloombergs, och han offentliggör sina deklarationer, till skillnad från Trump. Framför allt håller han sig till kontrollerbara fakta.

De tre perioderna som borgmästare i New York, 2002-2013, präglades av hans motto: ”In God we trust, every one else, bring data”. Analys och fakta skulle ligga till grund för reformer. Genom att öka stadens inflytande över skolor, mäta resultat, öka kraven, drog han på sig lärarfackens ilska, men ökade andelen elever som tog examen från 49 procent 2002 till 64 procent 2012.

Han förlängde en tunnelbanelinje trots att det saknades offentliga medel, genom att låna till investeringen mot framtida intäkter av fastighetsskatt. Han skapade promenadvägar på Times Square och byggde cykelvägar. Förbjöd rökning på restauranger och barer och införde krav på lägre innehåll av transfetter i krogmaten. Han ändrade lagen så att industrifastigheter i vissa områden inte längre hade företräde framför parker, butiker, kontor och bostäder, vilket lyfte eftersatta stadsdelar. Han ingöt förtroende i investerare efter terrorattacken 2001 och uppmuntrade tekniksektorn, under honom gav staden mark till Cornell-universitetets tekniksatsning på Roosevelt Island.

Michael Bloomberg skiljer sig från Trump på alla sätt som räknas för en potentiell demokratisk väljare. Han är en modern politiker. Han förstod tidigt vikten av medborgarhälsa och klimat- och miljöfrågor. Exempelvis har han deltagit i initiativ för att få investerare att väga in och prissätta klimatrisker, har drivit projekten ”Bortom koldioxid” och ”Bortom kol”, med syftet att alla kolanläggningar ska vara nedlagda 2030, stoppa tillväxten av naturgas och få USA att utveckla förnybara energikällor. Han har länge stött lobbygrupperna för vapenkontroll, och rörelsen ”pro choice”, för kvinnors rätt att välja abort.

Han är en pragmatisk och målinriktad mittenpolitiker, vilket kan förklara partibytena. Från demokrat till republikan (2001 när han ville bli borgmästare i New York) till obunden under sittande period, och sedan 2018 demokrat igen. Han är ekonomiskt konservativ, men värderingsmässigt liberal. 

Bloomberg har sagt att han alltid försökt göra det rätta, även om det inte varit populärt. Det är en styrka som kan vändas till svaghet, för man måste vara populär för att bli vald. Men det kan också uppfattas som en frisk fläkt. Och med sin klassiska högerliberala profil har han alla chanser att vinna demokrater som inte gillade Hillary Clinton, och därför gav Trump en chans. Därtill kan han samla mer liberala republikaner och det stora öppna fältet av politiskt obundna, vilket är hela 40 procent av väljarkåren. 

Om det demokratiska fältet förblir så brett och splittrat som nu, är risken att någon av vänsterkandidaterna, som inte har en chans att slå Trump, vinner nomineringen. Demokraterna måste taktikrösta på Michael Bloomberg om de ska nå hela vägen till Vita huset. 

Bloomberg har inte bara den breda mittenpolitiken, han har också det kapital som krävs för att vinna ett amerikanskt presidentval. Ironiskt nog gör det honom till en starkare folklig kandidat, eftersom han inte behöver böja sig för rika donatorers intressen.


Innehåll från AvanzaAnnons

Experten: Så kan du få 1 miljon mer i framtida lön

Daniel Jacobson, Pensionsspecialist på Avanza Pension, vill att fler ska se på sin pension som sin framtida lön.
Daniel Jacobson, Pensionsspecialist på Avanza Pension, vill att fler ska se på sin pension som sin framtida lön.

Avgifter är som karies i tänderna. Skadan syns inte direkt, men över tid gröper de ur pensionen och äter upp dina pengar.

– Onödiga avgifter kan ge dig 1 miljon mindre att leva på i framtiden, säger Avanzas pensionsexpert Daniel Jacobson.

Det kan löna sig rejält att ge tjänstepensionen lite uppmärksamhet. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga avgifter, vilket gör att dina pengar landar i försäkringsbolagets fickor istället för dina egna, menar Daniel Jacobson.

– Det är så onödigt. En till synes låg avgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär, vilket är väldigt mycket pengar, säger han.

Varför blir skillnaden så stor?

Eftersom avgiften är procentuell blir den faktiska kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar – men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter.

– Se till att dina pensionspengar går till dig och inte till försäkringsbolaget. Då ger du dina pengar bättre förutsättningar att växa. Ingen skulle någonsin ha sin månadslön på ett konto med årlig procentuell avgift, men ändå har många ett sådant upplägg med sin tjänstepension. Grejen är att din tjänstepension är din framtida lön, säger Daniel Jacobson. 

Läs mer om hur du kan flytta din pension till Avanza här. 

Nya regler: Max 600 kronor att flytta tjänstepensionen

Från och med 1 april i år började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det nya förslaget innebär att det nu max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.

– Ett tips är att flytta gamla tjänstepensioner till ett försäkringsbolag utan avgifter. Vi på Avanza har inga skalavgifter alls och bjuder på flyttkostnaden av tjänstepensioner upp till 1000 kronor. Det kan ge dig upp till 1 miljon mer i framtida lön. Då får man även tillgång till vårt breda utbud av fonder och aktier som passar såväl mindre aktiva som aktiva sparare, säger Daniel Jacobson.

Få bättre koll på din pension – och hur du gör för att flytta den ifrån onödiga avgifter här. 

3 tips för att bli en medveten pensionssparare:

1. Säkerställ att du idag får tjänstepension från din arbetsgivare.

2. Undvik höga avgifter i din tjänstepension. Ett riktmärke kan vara att aldrig betala avgifter för själva pensionsförsäkringen och välja fonder med låg avgift (under 0,5%). Det kan ge upp till 1 miljon kronor mer i framtida pension.

3. Flytta dina gamla icke kollektivavtalade tjänstepensioner till ett försäkringsbolag med låga avgifter. Här kan du läsa mer om hur du flyttar din tjänstepension till Avanza.

Risktext:
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. De nya flyttavgifterna gäller för fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007. Läs mer och se hur vi har räknat på www.avanza.se/1-miljon-mer

Mer från Avanza

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanza och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?