Blås av kulturkriget

Oppositionsledaren är stark i Sverige. Näst efter stats- och finansministern kan den posten vara den mäktigaste, om man sköter korten rätt. Han eller hon står i Aktuellt och skäller på regeringen och visar på ett bättre alternativ. Oppositionsledaren sätter ofta tidsandan. Olof Palme vara statsminister några år i början av 1970-talet, gick sedan i opposition men lyckades färga hela decenniet rött. Carl Bildt satt i opposition under hela 1980-talet och gjorde decenniet blått.

OPPOSITIONSLEDARE? Jimmie Åkesson och Annie Lööf har hittat varandra på en ny politisk spelplan. Låt dem inte diktera villkoren för Sverige.
OPPOSITIONSLEDARE? Jimmie Åkesson och Annie Lööf har hittat varandra på en ny politisk spelplan. Låt dem inte diktera villkoren för Sverige.Foto:Pontus Lundahl/TT
Foto:Stina Stjernkvist/TT

Det kulturkrig som Jimmie Åkesson förklarat mot de "vänsterliberala partierna" är just nu styrande för den politiska utvecklingen. När Annie Lööf och Jan Björklund i riksdagen motiverade varför de sa nej till sin egen statsministerkandidat intygade båda att omröstningen inte handlade om Ulf Kristersson. Den handlade i stället om kampen mot nationalism, för demokratin och i Björklunds fall om den europeiska freden.

Dagens Nyheters ledarsida fyllde dagen efter entusiastiskt i med att omröstningen om Kristersson handlade om 1918 års strid om rösträtten.

Välkommen till kulturkriget. Alla överord, hisnande historiska språng, mysticismen och den totala avsaknaden av sakpolitiska överväganden beror på att Jimmie Åkesson har fått som han vill.

Man skulle annars kunna tro att omröstningen om Kristersson handlade om att han har bäst förutsättningar för att få igenom sin politik då en historiskt bred riksdagsmajoritet tycker likadant i klassiskt borgerliga frågor som har akut relevans. Allianspartierna och SD vill snabbt förstärka försvar och polis, bredda och fördjupa rut och rot, modernisera Las-reglerna, rationalisera styrningen av vården, ta bort värnskatten, med mera. Men för kulturkrigarna spelar detta ingen roll. Det viktigaste är att segra eller dö.

Det är därför Jimmie Åkesson sken som en sol i riksdagen när han beskrev den nya spelplanen: "Vi har nya konfliktlinjer i politiken. Det är så jag vill ha det".

Men är det verkligen så de liberala partierna vill ha det?

Att ta avstånd från Sverigedemokraternas variant av etnokulturell nationalism, EU-motstånd och islamofobi är viktigt. Men att göra SD till all politiks utgångspunkt och fullt ut bejaka kulturkriget är djupt oansvarigt och innebär stora risker. Jimmie Åkesson är inte ensam om att fördanska det svenska debattklimatet, han har just nu Centerpartiet och Liberalerna med sig i striden. De står på var sin sida av fronten och förstorar varandra till groteska proportioner.

Och det tar inte slut om Annie Lööf får som hon vill och bildar en regering som utesluter SD från allt inflytande. Jimmie Åkesson har inflytande i kraft av sina väljare. Lööfs vilja är en spegelbild av Åkessons. De vill vara på samma spelplan. Om den kommande regeringsbildningens syfte är att stänga ute SD blir Åkesson kung i oppositionen. Han kommer att kanalisera missnöjet med den nya regeringen, påtala alla misstag, blåsa upp alla nya skandaler och erbjuda en väg för alla som vill ha något annat.

Moderaternas plan har betydligt mindre risker. Vad hade hänt om alliansen hade stått fast i somras och Björn Söder fått fortsätta som vice talman och SD fått ordförandeskapet i Trafikutskottet? Och vad hade hänt om den nya borgerliga regeringen hade tagit en av SD:s hjärtefrågor, behovet av ett kyrkohistoriskt museum? Eller vad hade hänt om regeringen hade gjort det mest förbjudna och försökt hitta en migrationspolitisk ordning som S och SD kan acceptera?

Man skulle till och med kunna vända på Björklunds dystopier och med fog säga att demokratins livskraft är att den lyckas civilisera och integrera allvarliga meningsmotsättningar. Demokratins institutioner gör att parterna är eniga om att vara oeniga under ordnade former. Riksdagen avradikaliserar politiken.

Socialdemokraterna har klokt nog en dämpad ton efter valet. Kanske inser de att kulturkriget inte är deras, att Annie Lööfs identitetspolitiska projekt inte lockar tillbaka en enda LO-väljare och att Åkessons spelplan skadar såväl S som Sverige. Liberalerna borde inse detsamma. Att gå med i identitetsvänsterns kulturkrig är förödande för partiets rationella arv. Jan Björklunds engagemang för liberala värden är oomtvistligt, men kulturkriget håller på att strypa partiets livsluft.

Om man skulle föreställa sig en utländsk makt som vill underminera de europeiska demokratierna borde fallet Sverige vara tilltalande. Ett högtillitssamhälle med starkt folkförankrad demokrati låser sig fast i ett evigt gräl om migration och högerpopulism och skjuter alla beslut framåt. Försvaret måste akut få större anslag. Mordvågen på pojkar i utsatta områden måste mötas på högsta politiska nivå. Migrationen måste snabbt ha nya lagar om inte åtstramningen från 2015 ska upplösas.

Sverige har inte tid med kulturkrig. Denna mandatperiod handlar inte om för eller emot SD utan om för eller emot Socialdemokraternas och allianspartiernas politik. Det är den relevanta spelplanen och det är vad omröstningar i riksdagen bör handla om.


Innehåll från Euro AccidentAnnons

Rätt försäkring ger ekonomisk trygghet och minskad risk till långtidssjukskrivning

En sjukförsäkring ska skydda privatekonomin om du blir sjuk en längre tid. Men minst lika viktigt är skyddet i försäkringen som kan bidra till att minska risken för en långtidssjukskrivning. Euro Accidents skydd hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta – en stor vinst för både individen, företaget och samhället. 

Om du skulle skada dig eller bli sjuk är det bra att ha en sjukförsäkring, då kan du få ut upp till 90 procent av din lön. Det minskar oron för att privatekonomin ska drabbas hårt om du blir sjukskriven under en längre tid. Resultatet är en tryggare ekonomisk situation och mindre stress. Även om en sjukförsäkring skyddar rent ekonomiskt kan en längre tids sjukskrivning få oönskade konsekvenser för hälsa, livsstil, sociala kontakter, karriärmöjligheter och inkomstutveckling. 

En modern sjukförsäkring

I dag finns det mycket kunskap som visar att det går att förhindra eller förkorta en sjukskrivning genom att agera tidigt och snabbt vid tecken på ohälsa. Några som har lång erfarenhet av det är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring. De har skapat en sjukförsäkring, PlanSjuk, som laddats med förebyggande delar för att motverka ohälsa och minska risken för en längre sjukskrivning.

– Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv; många blir långtidssjuka av stress eller andra psykosociala faktorer. Arbetsgivaren behöver då täcka upp frånvaron och betala sjukersättning för sin medarbetare. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som kan gå in redan vid de första tecknen på att en anställd inte mår bra. Det är bra för både medarbetaren och arbetsgivaren, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension på Euro Accident Livförsäkring.

Det här är skillnaden mellan en sjukförsäkring och en sjukvårdsförsäkring

Vid sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättning som kompenserar medarbetarens förlorade inkomst, ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring. Rehabiliteringsstödet kan sättas in redan när det finns tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa en medarbetare som varit sjukskriven att komma tillbaka i arbete. 

Så fungerar Euro Accidents rehabilitering

Goda chanser att hjälpa

Euro Accident har arbetat med rehabilitering i sina försäkringar sedan 2005. I dag blir åtta av tio försäkrade som kommer in i företagets rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring inte långtidsfrånvarande.

– Vi kan göra skillnad om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt. Då har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Samtalsstöd kan räcka långt

Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera telefon- eller videosamtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach, vilket ingår i försäkringen. För att använda det behövs ingen inblandning av varken chef eller Euro Accident.

– Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Fakta om Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk, en helhetsförsäkring som företag tecknar för sina medarbetare:

Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach.

Chefs- och HR-stöd.

Rehabiliteringsstöd.

Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall.

Läs mer om Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk!

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?