Hoppa till innehållet

Annons

Blackrocks modell ökar företagens risk

Bolag har i dag mer att förhålla sig till än att bara skapa bästa tänkbara avkastning för sina aktieägare. De förväntas också vara aktörer i samhället som gör gott på olika sätt. Det kan handla om att bidra till den gröna omställningen men också om att driva frågor som mänskliga rättigheter och mångfald.

AKTIVIST. Larry Fink, vd för Blackrock, vill att bolag tar mer aktiv del i samhället och ser till fler intressenter än bara aktieägarna.
AKTIVIST. Larry Fink, vd för Blackrock, vill att bolag tar mer aktiv del i samhället och ser till fler intressenter än bara aktieägarna.Foto: Evan Agostini

En inspirationskälla för många företag är en av de tyngsta kapitalförvaltarna i världen, Blackrock, vars vd Larry Fink har blivit något av frontfigur. I sitt nyss publicerade vd-brev lyfter han begreppet ”stakeholder capitalism”, ett slags kapitalism som involverar de intressegrupper som ett bolag identifierat och som de ska agera tillsammans med för att uppnå ett högre syfte än bara hög avkastning till ägarna.

”Vår övertygelse i Blackrock är att företag presterar bättre när de är tydliga med sin roll i samhället och agerar i linje med deras anställdas, kunders, samhällens och aktieägares intressen”, skriver Fink.

Det låter bra, eller hur? Men att agera i ”samhällets intresse” är svårt, inte minst för att agendan som styr samtalet i ett samhälle är föränderlig. Risken att företagen säger eller gör fel saker är stor, vilket även Fink påpekar i brevet: ”I denna polariserade värld kommer vd:ar alltid att ha en grupp intressenter som kräver att vi gör en sak, medan andra intressenter kräver att vi gör precis tvärtom.”

Det är alltså som gjort för att det ska bli fel.

Ta till exempel Arbetets granskning den 17 januari av Andra AP-fonden som enligt tidningen investerat över två miljarder kronor i statsobligationer och regionala obligationer utgivna av länder som klassas som diktaturer.

Andra AP-fonden bemannas av proffs. De förvaltar cirka 420 miljarder kronor av svenskarnas pensionspengar på ett framgångsrikt vis. Fonden har alla riktlinjer på plats och dess företrädare följer självklart gällande lagar och har långtgående policyer för sina investeringar. 

Men den kritik fonden får grundar sig just på att investeringarna inte anses rimma med det fonden säger sig stå för. Det är ett exempel på vad som sker när det uppstår ett glapp mellan handling och ord, mellan kärnuppgift och en vidare roll, ett slags ”stakeholder capitalism” om man så vill. 

Affärer är i grund och botten en positiv kraft: de lyfter individer ur fattigdom, ger dem tillgång till ny teknik och kunnande. Kapitalism fungerar som bäst när självständiga företagare fokuserar på huvuduppgiften: att skapa avkastning för aktieägarna.

Den som inbillar sig något annat bäddar för felsteg och kritik.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera