Kriget påverkar på många sätt – utöver det mänskliga lidandet är det ofta svårt att tillgodose basala behov. Om infrastrukturen fungerar så ska man också ha råd att betala för den. Vissa saker blir svåra att prioritera, som att se till att hissar fungerar och att fordon besiktas.
Det här är inte läget i Ukraina, där är det allvar, ett land som lider under Rysslands anfallskrig.
Nej som beskrivs ovan är den situation som råder på Rysslands ambassad på Kungsholmen i Stockholm. I en ansökan till svenska staten begär ryska UD att få sända mer pengar från Moskva till ambassadens bankkonto i SEB. I gårdagens tidning rapporterade Di om denna ansökan, som är den fjärde i ordningen sedan kriget inleddes. Sanktionerna hindrar pengar från att föras över från Ryssland. Myndigheten Kommerskollegium övervakar detta och kan bevilja undantag. Där handläggs nu telefonräkningarna, vårdfakturorna, hisservicen och annat på ryska ambassaden och handelskontoret.
Vintern kan alltså bli bister på ambassaden, som har sitt eget dieseleldade uppvärmningssystem. Parallellen med katastrofen i Ukraina är tydlig. Vintern är ungefär lika kall i Kiev och Charkiv som i Stockholm.
Men mikrokaoset på Kungsholmen sätter även fingret på något annat. Hur fungerar samhället i Ryssland nu under sanktionerna? Tänk om det är så att det inte bara är på handelskontoret i Stockholm som hissarna kostar pengar? Tänk om det inte bara är de ryska ambassadbilarna i Sverige som har problem med servicen?
Sanktionerna mot Ryssland ställer till enorma problem, enligt en uppmärksammad rapport som Yale University nyligen publicerade. Sektorer som är beroende av utländska komponenter har drabbats av extrema prishöjningar. Den ryska industrin står still.
Så när vi nu ser att sanktionerna tydligt försvårar tillvaron till och med på ambassaden i Stockholm, att det till och med är svårt att hålla i gång en sådan verksamhet – då får vi en indikation på att åtgärderna slår.
Kommerskollegium bör utreda den ryska ansökan omsorgsfullt. Ingen brådska.