1515

Biden ett föredöme för vita gamla män

”Sleepy Joe”, säger Donald Trump med sedvanliga mobbarfasoner i ett försök att inkompetensförklara sin vithårige, fårade konkurrent. Biden bidrar genom att säga fel, trampa i klaveret och framträda via skärm. Att han ens kunde bli demokraternas kandidat förvånade många. 

ÅRSRIK. Om Demokraterna vill läka såren i USA borde de bättre ta vara på hans möjligheter att etablera en ny roll för äldre vita män.
ÅRSRIK. Om Demokraterna vill läka såren i USA borde de bättre ta vara på hans möjligheter att etablera en ny roll för äldre vita män.Foto:Matt Slocum

En 77-årig vit man i spetsen för ett parti där många av sympatisörerna ser sådana som symbol för allt som de tycker är fel i samhället: förtrycket av svarta och kvinnor, extremkapitalism och klimatförstörelse. Enda orsaken till att han fick jobbet var att locka konservativa väljare och bli av med populisten Trump, lyder en vanlig förklaring. 

Nu bävar många demokrater inför vilka grodor som ska hoppa ur munnen på honom under konventet denna vecka. Det är synd. Om demokraterna vill läka såren i USA borde de bättre ta vara på hans möjligheter att etablera en ny roll för äldre vita män, att bli ett föredöme som även yngre kan se upp till. Bidens förutsättningar är inte så dåliga när man studerar saken närmare.

Världens befolkning åldras allt snabbare. Enligt färsk forskning kan den totala befolkningen börja minska redan om 44 år. I många västländer minskar den redan, samtidigt som livslängden ökar. Om den ekvationen ska gå ihop måste människor arbeta högre upp i åren. Det gäller inte bara arbetade timmar, utan även utvecklingskraft och kreativitet. Om allt för stor del av befolkningen drar sig tillbaka minskar risktagandet och framåtandan i samhället. För en maktlös pensionär är det viktigare att bevara sina pengar än att få dem att växa. 

I USA finns redan gott om förebilder när det gäller att arbeta långt upp i åren. Både Anthony Fauci, smittskyddsexpert, och Nancy Pelosi, demokrat och talman i representanthuset, är två år äldre än Joe Biden. Den beundrade finansmannen Warren Buffett är tolv år äldre. På universiteten finns många äldre professorer, till exempel Deirdre McCloskey, känd för forskning om borgerligheten och jämnårig med Biden.

I världen i stort rycker allt fler kvinnor fram på maktposter, till exempel EU-toppen Ursula von der Leyen och ECB-chefen Christine Lagarde. De är ofta äldre än männen när de väl når toppjobben. 

Men ska det bli tillräcklig fart på utvecklingen måste även äldre vita män tas till vara, inte minst för att många av dem fortfarande sitter på kunskap om teknisk och ekonomisk utveckling, eftersom de arbetat så mycket och så länge. För att få spela maktroller måste de övertyga om att de inte ser ned på andra grupper i samhället och att de är långsiktiga.

Joe Biden basar över ett splittrat parti. I en ände finns väljare som tror på marknadsekonomi som nyckel till välstånd och bättre fördelning, i en annan arga och ofta unga som tror på statliga grepp och ”new deals” för att lösa problem. På en ytterligare ledd är synen delad på USA:s roll i världen och på protektionismen.

Om Joe Biden ska klara av att hantera sådan splittring måste han vara bra på just det som äldre vita män brukar anklagas för att inte klara av, att kunna ena gamla och unga kring en linje där marknadsekonomiska krafter får göra all den nytta de kan utan att ständigt möta misstänksamhet eller tillåtas skapa ökad orättvisa. Han måste kunna lösa akuta pandemiproblem och samtidigt övertyga om att han tar långsiktiga klimatrisker på allvar. 

Unga, kvinnor och svarta måste kunna släppas fram utan att äldre vita män utanför storstäderna storknar av upplevd statusförlust. 

Ålder är visserligen ett reellt problem. Sover Joe Biden, och för den delen Donald Trump, fortfarande tillräckligt bra på nätterna? Ser de fortfarande glasklart vilket beslut de ska fatta när det bränner till? Lyssnar de tillräckligt länge på andra för att höra vad andra säger?

Joe Bidens framtoning hittills visar att en del brister går att kompensera med empati. Han har haft ett brokigt liv. När hans första fru dog gick han med på att fortsätta sin karriär bara om han kunde pendla så att han kunde sova hemma med sina båda söner på nätterna, vilket innebar ett närmast oändligt antal timmar på tåg.

Troligen är den sömnige Joe vaknare på det som krävs och uthålligare än vad kritikerna tror. Får han jobbet kan han skriva historia.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Forskare och bostadsutvecklare går samman: Unikt initiativ ska forma morgondagens bästa äldreboende

I Stora Sköndal utanför Stockholm ligger IKANO Bostads första egenutvecklade vårdfastighet med 74 vårdlägenheter.
I Stora Sköndal utanför Stockholm ligger IKANO Bostads första egenutvecklade vårdfastighet med 74 vårdlägenheter.

Vilken kommun tar chansen att vara med och utveckla framtidens äldreboende?

– Ett äldreboende ska vara både en vårdmiljö och ett bra hem. Det gäller att få med båda perspektiven, konstaterar Olle Ingman, förvaltningschef på Ikano Bostad.

Tillsammans med Karolinska Institutet och Linnéuniversitetet ska bostadsföretaget nu skapa ett eget Living Lab.

Lev livet, hela livet – läs mer om Ikano Bostads behovsanpassade fastigheter för vårdboenden här. 

Det unika partnerskapet mellan forskare och bostadsutvecklare startade 2017. Visionen är att den nya forskning som finns inom bland annat geriatrik och arbetsterapi ska omsättas i praktiken när nya äldreboenden skapas.

– Det finns mycket evidensbaserad kunskap som inte tillämpas inom äldreomsorgen i dag, menar Olle Ingman.

Det Living Lab som nu planeras ska skapas utifrån den plattform som initiativtagarna byggt tillsammans.

– Vi vill ta all den kunskap som finns och tillämpa den i en fysisk byggnad. Men vi ska inte göra det i en befintlig byggnad utan skapa en anpassad miljö.

Living Lab – också en plats för forskning och utbildning

Utmärkande är också att Living Lab inte bara ska vara ett boende där den senaste spetskunskapen och tekniken kommer de boende till godo.

– Det ska inte bara vara morgondagens bästa äldreboende utan också en plats för forskning och utbildning av nya medarbetare.

Olle Ingman, förvaltningschef på Ikano Bostad.
Olle Ingman, förvaltningschef på Ikano Bostad.

Den viktigaste pusselbiten saknas dock – den vårdgivare som vill vara med och utveckla den fysiska platsen och sedan driva verksamheten.

– Vi söker först och främst en kommunal vårdgivare men är även öppna för den privata aktör som vill vara med och forma framtidens äldreomsorg.

Den kunskap och de många insikter som skapas i Living Lab kan sedan tillämpas i resten av Sverige.

– Vi ser helst att vårdgivaren finns i Stockholmsområdet, men det viktigaste är att det är en vårdgivare som vill utvecklas och som delar vår vision, konstaterar Olle Ingman.

Ringat in utmaningar

Under arbetets gång har man ringat in ett antal utmaningar som man vill arbeta vidare med i ett kommande Living Lab. Det handlar exempelvis om att i största möjliga mån öka hemkänsla och gemenskap för de boende. I ett framtida Living Lab kommer de gemensamma ytorna därför att vara bättre planerade än vad som är norm i dag och miljön ska i större utsträckning inbjuda de boende att röra sig mer självständigt. Större integration i det omgivande samhället ska också skapa stimulans för de boende.

– Man kan till exempel ha en restaurang som är öppen även för andra – men då måste boendet ligga i en urban miljö, något som inte är särskilt vanligt i dag, konstaterar Olle Ingman.

Vårdfastigheten i Stora Sköndal har stora takterasser och balkonger för att underlätta utevistelse.
Vårdfastigheten i Stora Sköndal har stora takterasser och balkonger för att underlätta utevistelse.

Men det handlar också om att attrahera rätt medarbetare och skapa bästa möjliga förutsättningar för kompetensutveckling och återhämtning.

Ytterligare en utmaning gäller tekniken. Generellt sett ligger äldreomsorgen steget efter när det gäller att ta tillvara den nya teknikens möjligheter.

Lev livet, hela livet – läs mer om Ikano Bostads behovsanpassade fastigheter för vårdboenden här.  

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?