Annons

Biden ett föredöme för vita gamla män

”Sleepy Joe”, säger Donald Trump med sedvanliga mobbarfasoner i ett försök att inkompetensförklara sin vithårige, fårade konkurrent. Biden bidrar genom att säga fel, trampa i klaveret och framträda via skärm. Att han ens kunde bli demokraternas kandidat förvånade många. 

ÅRSRIK. Om Demokraterna vill läka såren i USA borde de bättre ta vara på hans möjligheter att etablera en ny roll för äldre vita män.
ÅRSRIK. Om Demokraterna vill läka såren i USA borde de bättre ta vara på hans möjligheter att etablera en ny roll för äldre vita män.Foto:Matt Slocum

En 77-årig vit man i spetsen för ett parti där många av sympatisörerna ser sådana som symbol för allt som de tycker är fel i samhället: förtrycket av svarta och kvinnor, extremkapitalism och klimatförstörelse. Enda orsaken till att han fick jobbet var att locka konservativa väljare och bli av med populisten Trump, lyder en vanlig förklaring. 

Nu bävar många demokrater inför vilka grodor som ska hoppa ur munnen på honom under konventet denna vecka. Det är synd. Om demokraterna vill läka såren i USA borde de bättre ta vara på hans möjligheter att etablera en ny roll för äldre vita män, att bli ett föredöme som även yngre kan se upp till. Bidens förutsättningar är inte så dåliga när man studerar saken närmare.

Världens befolkning åldras allt snabbare. Enligt färsk forskning kan den totala befolkningen börja minska redan om 44 år. I många västländer minskar den redan, samtidigt som livslängden ökar. Om den ekvationen ska gå ihop måste människor arbeta högre upp i åren. Det gäller inte bara arbetade timmar, utan även utvecklingskraft och kreativitet. Om allt för stor del av befolkningen drar sig tillbaka minskar risktagandet och framåtandan i samhället. För en maktlös pensionär är det viktigare att bevara sina pengar än att få dem att växa. 

I USA finns redan gott om förebilder när det gäller att arbeta långt upp i åren. Både Anthony Fauci, smittskyddsexpert, och Nancy Pelosi, demokrat och talman i representanthuset, är två år äldre än Joe Biden. Den beundrade finansmannen Warren Buffett är tolv år äldre. På universiteten finns många äldre professorer, till exempel Deirdre McCloskey, känd för forskning om borgerligheten och jämnårig med Biden.

I världen i stort rycker allt fler kvinnor fram på maktposter, till exempel EU-toppen Ursula von der Leyen och ECB-chefen Christine Lagarde. De är ofta äldre än männen när de väl når toppjobben. 

Men ska det bli tillräcklig fart på utvecklingen måste även äldre vita män tas till vara, inte minst för att många av dem fortfarande sitter på kunskap om teknisk och ekonomisk utveckling, eftersom de arbetat så mycket och så länge. För att få spela maktroller måste de övertyga om att de inte ser ned på andra grupper i samhället och att de är långsiktiga.

Joe Biden basar över ett splittrat parti. I en ände finns väljare som tror på marknadsekonomi som nyckel till välstånd och bättre fördelning, i en annan arga och ofta unga som tror på statliga grepp och ”new deals” för att lösa problem. På en ytterligare ledd är synen delad på USA:s roll i världen och på protektionismen.

Om Joe Biden ska klara av att hantera sådan splittring måste han vara bra på just det som äldre vita män brukar anklagas för att inte klara av, att kunna ena gamla och unga kring en linje där marknadsekonomiska krafter får göra all den nytta de kan utan att ständigt möta misstänksamhet eller tillåtas skapa ökad orättvisa. Han måste kunna lösa akuta pandemiproblem och samtidigt övertyga om att han tar långsiktiga klimatrisker på allvar. 

Unga, kvinnor och svarta måste kunna släppas fram utan att äldre vita män utanför storstäderna storknar av upplevd statusförlust. 

Ålder är visserligen ett reellt problem. Sover Joe Biden, och för den delen Donald Trump, fortfarande tillräckligt bra på nätterna? Ser de fortfarande glasklart vilket beslut de ska fatta när det bränner till? Lyssnar de tillräckligt länge på andra för att höra vad andra säger?

Joe Bidens framtoning hittills visar att en del brister går att kompensera med empati. Han har haft ett brokigt liv. När hans första fru dog gick han med på att fortsätta sin karriär bara om han kunde pendla så att han kunde sova hemma med sina båda söner på nätterna, vilket innebar ett närmast oändligt antal timmar på tåg.

Troligen är den sömnige Joe vaknare på det som krävs och uthålligare än vad kritikerna tror. Får han jobbet kan han skriva historia.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

Tydlig coronaeffekt för fritidshus och fjällboende

Svenska naturupplevelser står högre i kurs än någonsin efter coronavåren. Hos Fastighetsbyrån märks tydliga effekter av att fler intresserar sig för att investera i ett sommarhus eller fjällboende. 

Hitta ett boende i fjällen här

Den märkliga sommaren 2020 har satt sina spår inom många olika delar av samhället. Detta har inte minst gällt vår syn på turism. Reserestriktionerna lättade på sina håll, men fortsatt präglades sommarsemestern av stor osäkerhet. 

Många svenskar började istället se sig om efter ett fritidshus av något slag. Johan Vesterberg, kommunikationschef på Fastighetsbyrån, bekräftar den starka trenden efter siffror från Svensk Mäklarstatistik. 

– Vi har sett priserna på fritidshus gå upp med 9 procent under den senaste 12-månadersperioden. Om vi jämför med villapriserna har de ökat med 8 procent och bostadsrätter med 4 procent. Det är tydligt att corona har gjort att intresset för fritidshus är rekordstort. 

Men det är inte bara priserna som har stigit på grund av den nya marknadssituationen. Även antalet försäljningar av fritidshus har ökat kraftigt – med 13 procent under första halvåret 2020 jämfört med samma period i fjol. 

Högtryck i fjällvärlden

När det gäller fjällboende tror Johan Vesterberg på en liknande coronaeffekt under hösten och vintern. 

– Intresset för de svenska fjällen har ökat konstant under de senaste åren, men får ett extra uppsving nu. Det är ett bra läge för den som vill sälja. För köpare gäller det att vara ute i god tid. 

På Fastighetsbyrån Malung-Sälen är det mycket att göra, och för fastighetsmäklare Anna Sjögren Andersson ringer telefonerna konstant. De är många som vill titta på objekt kring Sälens skidområde, som Lindvallen, Hundfjället, Tandådalen och Högfjället.

– Det är väldigt många förfrågningar nu. Man kan säga att vår högsäsong har inletts tidigare än vanligt på grund av corona. Ett tips för köpare är att fundera noga över vad man ska använda boendet till. Vill du ha liftnära, åka scooter, hyra ut? Vilka sommaraktiviteter är mest lockande? Det finns en stor variation. 

Smidigt med digital första kontakt

Det stora intresset för fjällboende bekräftas av Kristoffer Henriksson på Fastighetsbyrån i Åre. Liksom många andra fjälldestinationer är Åre i dag populärt året runt, med ett brett utbud av sommaraktiviteter. 

– Vi ser definitivt en ökning av semestrande i Sverige framöver. Både fritidshus, fjällstugor och lägenheter går bra just nu, säger han. 

Corona-pandemin har också medfört att den digitala utvecklingen påskyndats, något som bland annat har förbättrat möjligheterna att titta på bostäder digitalt. Fastighetsbyrån erbjuder digitala live-visningar där mäklaren går runt och visar bostaden, medan tittarna kan ställa frågor genom en chattfunktion. 

Digitala visningar kan vara bra för att göra en första utvärdering, framförallt när bostaden ligger på en annan ort. Men Kristoffer Henriksson poängterar att det digitala är en komplettering.  

– Det är viktigt att också ta sig hit för att verkligen sondera terrängen tillsammans med sin lokala mäklare. Det är ofta först på plats som man vet vad man verkligen vill ha. Men det gäller att skynda sig, för ibland säljs objekten riktigt snabbt.  

Allt du behöver veta inför bostadsköpet.  

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?