1515

Biden bryter det politiska dödläget

LEDARE. När Joe Biden annonserade att han kandiderade till presidentämbetet i USA angav han i huvudsak tre skäl till att skjuta upp sin politiska pensionering. Det handlade om att han kände sig förpliktigad att besegra Donald Trump, för att skeppa ut honom ur Vita huset. Att återställa förtroendet för den amerikanska staten och det politiska systemet – både på hemmaplan och runt om i världen. Och att ena landet och befolkningen igen.

PARTIÖVERSKRIDANDE. President Joe Biden ser ett egenvärde i att politiska förslag förhandlas fram över partigränsen mellan demokrater och republikaner. Och han vill främja den utvecklingen. Infrastrukturfrågan är hans första framgång.
PARTIÖVERSKRIDANDE. President Joe Biden ser ett egenvärde i att politiska förslag förhandlas fram över partigränsen mellan demokrater och republikaner. Och han vill främja den utvecklingen. Infrastrukturfrågan är hans första framgång.Foto:Andrew Harnik

En ambitiös agenda för världens bästa land skulle vara det som fogade ihop samhället. En värdig och respektfull samtalston var avgörande i detta. Verktyget för Bidenadministrationen skulle vara dels en majoritet i kongressen för Demokraterna, dels att återupprätta de partiöverskridande politiska samtalen och ambitionerna. Biden, som själv blev vald till senaten 1972, formades i sitt politiska hantverk i tid då Republikanerna och Demokraterna hade mer djupgående samarbete och det fanns en förståelse för att det gick att arbeta tillsammans trots åsiktsskiljaktigheter. I den mer polariserade och polemiska samtiden i dag har det varit närmast omöjligt att genomföra gemensamma reformer.

När Biden aviserade att han ville söka samförstånd med Republikanerna i flera politiska frågor, för att bygga broar mellan de två lägren, möttes han både kritik och oförståelse. Ska vi behöva fraternisera med republikaner, lät det från delar av Demokraterna. Fienden kan du inte lita på, hördes det på sina håll i vänsterflygeln. Hos Republikanerna lät det likadant. Här finns inget att hämta – en inställning påhejad av Trump, landets främste antagonist det senaste halvåret. Trumpisterna i kongressen meddelade att de minsann skulle vägra att förhandla med en illegitim presidentadministration.

President Biden stretade dock på och fokuserade den första insatsen på den sedan länge akuta infrastrukturfrågan – där det dessutom funnits en viss överensstämmande syn det senaste decenniet. I veckan röstade senaten igenom ett infrastrukturpaket om 1 000 miljarder dollar. 67 senatorer röstade för förslaget – varav 17 republikaner – och 32 röstade emot. Välbehövliga pengar för att rusta upp USA:s eftersatta infrastruktur. En seger för president Biden och för det politiska klimatet i landet.

Några hinder återstår innan satsningen blir verklighet, men kanske har Biden hittat en väg framåt till ett mer kompromissinriktat parlamentariskt arbete. Det vore positivt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?