Annons

Bespara Busch från vänsterns moralpoliser

LEDARE. Det märktes inte på hennes prestation under söndagens partiledardebatt, men det har varit en tuff vecka för Ebba Busch. Bilder och videor från privata middagar och festligheter där partiledaren närvarat har blivit föremål för offentlig granskning. Politiska motståndare har gjort syrliga utlåtanden om hennes förehavanden och omdöme.

KRITIK. Ebba Busch har fått hård kritik av meningsmotståndare. Men den osar av moraliserande.
KRITIK. Ebba Busch har fått hård kritik av meningsmotståndare. Men den osar av moraliserande.Foto:Jessica Gow

Den som varit mest kritisk är Annika Strandhäll, jämställdhetspolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Hon fördömer Ebba Buschs beslut att gå på ”blöta fester”. Dessutom tillsammans med kändisar. Och på Stureplan. Partiledaren hade dessutom mage att använda Säpo för att ”skjutsa hem berusade väninnor”.

Att smittspridningen ökar, om än från låga nivåer, kräver givetvis större eftertänksamhet. Men restauranger står i dag öppna och är välbesökta av allmänheten. Varför skulle politiker vara undantagna? Och varför skulle smittspridningen vara större när det är just politiker som umgås med personer i den nära bekantskapskretsen, kändisar eller ej?

Men vänsterns kritik är inte bara en fråga om smittspridning. Den osar av moraliserande över Ebba Buschs livsstil - en glamorös, ung, ensamstående småbarnsmamma, som ofta syns i festliga sammanhang med kändisar. Att det är just Socialdemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson som hänger ut Ebba Busch för hennes påstått ”blöta festande” ger dålig eftersmak. Men det är trots allt inte första gången. 

Strax efter att Strandhäll hade tillträtt sitt jämställdhetspolitiska uppdrag, publicerade hon bilder på Ebba Busch i bikini och med en drink i handen. För att påminna om ”när Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson i höstas valde att åka på kändisfest till Tel Aviv i stället för att debattera statsbudgeten i riksdagen”. Männen i bildspelet var fullt påklädda.

Sammantaget framstår Socialdemokraterna och Strandhäll som mer konservativa än Busch själv. Att raljera över vilka en kvinnlig politiker umgås med, och huruvida hon deltar i utelivet eller inte, är ovärdigt den politiska debatten 2020. Även politiker har rätt till privatliv. Kvinnor från både höger och vänster förtjänar att besparas moralpolisers utlåtanden.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera