1515
Annons

Besöksförbud är fel väg att skydda äldre

LEDARE. Besöksförbud på äldreboenden gör de äldres sista tid i livet ensam och tom. Det är också svårt att se att det är där de stora riskerna finns. Det brukar inte vara trängsel i farstun till boenden.

Foto:Pontus Lundahl/TT

Den 8 maj i år besökte Ai Ping Doverstål sin mammas äldreboende i Värmdö kommun. Hon besökte mamman regelbundet även efter att besöksförbudet infördes 31 mars. Men den här gången anmäldes hon för olaga intrång. Redan 4/6 hölls huvudförhandlingar i ärendet och den fällande domen, böter på 1 500 kronor, kom samma dag.

Rent juridiskt är domen säkert oomtvistad. Det var intrång, det förnekar inte den tilltalade. Men det fanns omständigheter som förtjänar uppmärksamhet. Mamman är döv och äter inte maten som serveras på hemmet, därför kommer dottern med mat och hjälper till med kommunikation, dock efter klockan sju på kvällen då det är tomt. Ai Ping Doverstål är inte ensam om att oroas över sin mammas utsatthet.

Fallet i Värmdö sätter debatten om besöksförbud i blixtbelysning. Det handlar om hur de äldres sista tid i livet ska se ut. Det handlar också om var riskerna faktiskt finns. Problemet är sällan att besökarna trängs i farstun på äldreboenden, utan att de lyckligt lottade kanske har ett besök per vecka. Doverstål är ett undantag. I stället är det hos vårdpersonalen, där omsättningen är hög, som riskerna finns även om de minskats med bättre hygienrutiner.

Till de riskerna kommer att smitta följer med då nya personer flyttar in, eller återkommer från extern sjukvård, och boende med demens som inte kan följa regler om avstånd och handtvätt. Hantverkare som kommer och går. Därmed reglerar förbudet bara en av alla möjliga smittvägar. Det skriver Folkhälsomyndigheten (FHM) i en rapport till regeringen (15/9). Den slår även fast att det finns stora negativa effekter i form av ensamhet. Rapporten bidrog till att regeringen hävde det nationella besöksförbudet 1 oktober.

Då började dock kommuner och boenden att fatta egna beslut om fortsatta besöksförbud. Det förekom i bland annat Stockholm, Göteborg och Skara. Men det var olagligt, konstaterade snabbt både Inspektionen för vård och omsorg och FHM. Bara regeringen kan bestämma det. Som en medelväg beslöt regeringen att ge FHM möjlighet att med start 21 november vid behov införa lokala begränsade besöksförbud.

Desperata tider skapar desperata åtgärder. Men de måste motiveras utifrån sin effektivitet. Ser man till dödligheten på boenden så har den fallit länge. Socialstyrelsen publicerade 16 oktober siffror som visar följande: Räknat per 100 000 personer ligger dödsfallen bland dem som bor på särskilt boende eller har hemtjänst visserligen högt över dem som inte har någon hjälp, överlägset högst är den på boenden. Men så var det även innan pandemin. Det beror förstås på att det är de svagaste multisjuka som bor där, det är sista stationen på vår resa. 2014 dog en av fem personer en månad efter inflyttningen på äldreboendet.

Tittar man på hela 2020, januari till och med september, har dödligheten hittills varit 14 procent högre på äldreboenden, 9 procent högre för dem med hemtjänst, och 5 procent för övriga äldre, än under samma period 2016–2019. Så visst finns en överdödlighet.

Men det är viktigt att hitta träffsäkra regler för att begränsa spridningen. Utan effektiv smittspårning är det svårt att veta vilka vägar viruset tar. Hittills har de åtgärder och förbud som införts präglats av att de var möjliga att införa snarare än de mest effektiva.

Förbudsförordningen och smittskyddslagen har sina begränsningar. De kommer exempelvis inte åt kollektivtrafik, badstränder och köpcentrum. Därför vill regeringen införa en särskild pandemilag som kan appliceras bredare, och förhoppningsvis samtidigt mer träffsäkert. Riksdagen ska rösta om lagen så den kan bli verklighet först i sommar. Om den godkänns bör den användas försiktigt.

För dem som har ett par månader kvar att leva är det helt avgörande att få möta sina närstående. Det är det enda som är värt något när maten inte längre smakar, benen inte bär, ögonen inte ser att läsa med och man förlorat intresset för tv:n. Låt besökarna komma in, med visir, sprit och skyddshandskar.


Innehåll från Tutus DataAnnons

Färist Mobile – I nationens tjänst!

Tutus Data har idag 30 års erfarenhet av nätverkskrypteringslösningar för samhällsviktiga organisationer och har bland annat lanserat Sveriges första säkra moln för säkerhetskänsliga verksamheter. Nu är företaget aktuell med en ny version av sin säkra smartphone, Färist Mobile.

Samhällsviktiga myndigheter och organisationer behöver säkra mobila lösningar för kommunikation av känslig information. Tutus har därför skapat och under 10 år vidareutvecklat en säker smartphone, Färist Mobile.

Färist Mobile har många säkra funktioner som stark diskkryptering med externa nycklar för skydd av känslig information, en unik domänseparation med strikt isolerade miljöer som skyddar telefonen samtidigt som appar blir säkra att användas på Färist Mobile. Med en VPN-tunnel garanteras skydd mot påverkan samtidigt som en yttre säker gräns mot intrång etableras. Detta innebär att kommunikationen är skyddad vare sig det är röstsamtal, meddelanden, e-post eller data. Tillsammans med Tutus utvecklade svenska operativsystem garanteras att information inte delas med externa tillverkare eller utländska uppdateringstjänster.

Godkänd och granskad

Färist Mobile är baserad på Android och är granskad av svenska och europeiska myndigheter. 

Det finns även som specifik version; Sigrid Mobil/Kryapp 9441, godkänd som signalskydd för säkerhetsnivån Begränsat hemlig.

– Färist Mobile är baserad på Android och är en innovativ extra säker mobiltelefon för samhällsviktiga verksamheter, säger Mikael Andersson Försäljning och Marknads Chef.

Läs mer om Färist Mobile - en säker smartphone

Ytterligare egenskaper hos Färist Mobile: 

* Godkänd krypterad VPN Mobilanslutning till bärbar dator
* Krypterat tal och meddelanden
* Centraliserad hantering med löpande automatiska säkerhetsuppdateringar
* Kompatibel med alla Androidappar

Tutus erbjuder produkter som är godkända på nivån Restricted/Begränsat hemlig för såväl EU som på nationell nivå. Företaget är huvudleverantören av myndighetsgodkända och certifierade IT-säkerhetsprodukter i Sverige och gör stadiga framsteg mot målet att bli en ledande leverantör av godkända IT-säkerhetsprodukter också inom EU.

Läs mer om Färist Mobile - en säker smartphone

För information kontakta Mikael Andersson på mikael@tutus.se eller läs mer på www.tutus.se

Om Tutus Data
Tutus Data grundades 1992 och är ledande i Sverige inom certifierade och godkända kryptolösningar. Företaget utvecklar produkter och tjänster som brandväggar, VPN-krypton, krypteringsprogram och EU:s säkraste smartphone, alla med väldigt höga krav på säkerhet. Tutus är leverantör till organisationer med höga krav på säkerhet, bland annat svenska försvaret, civila myndigheter och EU. Läs mer på www.tutus.se.

 

Mer från Tutus Data

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tutus Data och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?