1515
Annons

Beröva inte väljarna det viktigaste valet

I en intervju i måndagens SvD försvarar Martin Ådahl (C) sitt partis målformulering ”den breda mitten”, som har ifrågasatts över hela det politiska spektrat. Den breda mitten handlar om att S och M skulle samverka i syfte att hålla V och SD utanför.

Martin Ådahl.
Martin Ådahl.Foto:Cornelia Jönsson

Det finns självklara invändningar som Centerpartiet ständigt bortser ifrån. Den mest uppenbara är att varken Moderaterna eller Socialdemokraterna vill detta. Efter valet 2018 fick Stefan Löfven frågan om han kan ingå i ett politiskt samarbete där Moderaterna har statsministerposten. Glöm det, svarade han med eftertryck. Moderaterna tycker likadant.

Det finns på sina håll en dröm om att det skulle vara bra för Sverige om S och M kunde samarbeta framöver. Och de båda partierna har i krislägen samverkat, med finanskrisen i början av 1990-talet som främsta exemplet. Men det råder inget specifikt krisläge just nu. Och få anser nog att Sverigedemokraternas närvaro i svensk politik utgör en nationell kris som skulle motivera en samlingsregering.

För Centerpartiet ska denna argumentation framstå som ett oegennyttigt förslag för att skapa politisk stabilitet i framtiden. Oegennyttigt för att C inte behövs som regeringsmakare om S och M blir tillräckligt stora.

Men centerpartisterna inser att den breda mitten-lösningen aldrig kommer användas. Syftet är ett tvåstegs-resonemang som ska underbygga Centerpartiets sidbyte: 1) Det bästa är om de stora partierna samarbetar i mitten. 2) Men nu när de stora partierna inte vill detta är den enda lösningen för C att släppa fram en S-ledd regering.

Det är centralt för en demokrati att det finns tydliga alternativ. När den ena vinner får man inte den andras politik. När en regering presterar dåligt kan man stödja det andra alternativet. Centerpartiet tänker sig säkert att tävlan mellan S och M ska äga rum inom ramen för det breda mittensamarbetet. Väljarna får avgöra vem som ska bestämma mest inom samlingsregeringen, så att säga.

Med den breda mitten-lösningen blir Sverigedemokraterna den enda verkliga oppositionen, vilket de andra partierna inte borde vilja. Upplägget bygger dessutom på missuppfattningen att Socialdemokraterna är något annat än ett vänsterparti.

S kan visa betydande pragmatism, men så fort partiet har möjlighet att utforma sina ståndpunkter på egen hand är det ren vänsterpolitik som gäller.

Den viktigaste dimensionen i svensk politik är vänster–höger. Beröva inte väljarna möjlighet att göra det valet.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?