1515

Bernie Sanders driver Joe Biden åt vänster

LEDARE. När Bernie Sanders hoppade av sin kandidatur inledde den kvarvarande demokratiska presidentkandidaten Joe Biden ett samarbete med honom. Det är ett högriskprojekt.

Foto:Evan Vucci

Den 8 april tillkännagav Bernie Sanders att han ger upp kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat. Fyra dagar senare, 13 april, deltog han i den enda kvarvarande kandidaten Joe Bidens valmöte. Där berättade Sanders att han stöder Biden, men också att de två har beslutat skapa sex gemensamma arbetsgrupper inför partikonventet. 

Det var ett överraskande beslut. Men det är kompromissernas tid. Sanders släpps in i värmen i kraft av sin starka ställning i vissa väljargrupper: partioberoende, unga och spansktalande. Det har funnits en oro bland partistrateger för att Sanders anhängare skulle uppleva att han motarbetats och en seger för Biden var riggad. Det skulle kunna leda till att de inte röstade i presidentvalet. 

Genom att ge Sanders politiska idéer visst genomslag i presidentkampanjen försöker man undvika det. I samband med bildandet av arbetsgrupperna sa Biden att ”ett enat parti är förutsättningen för att besegra presidenten om sex månader, samt att föra vårt land framåt i en tid av exceptionell risk.”

De arbetsgrupper som nu initierats är inom utbildning, klimat, brott och straff, ekonomi, vård och migration. Här dyker en rad politiska kändisar upp. Som tidigare presidentkandidaten John Kerry och årets vänsterorienterade kandidat Alexandria Ocasio-Cortez. De blandas med experter, akademiker, fackliga toppar och medlemmar i Representanthuset. 

Det är förstås bra att Demokraterna vill ta tag i de stora frågorna. Men i många fall kommer det bli svårt att komma överens. Joe Biden och hans anhängare är klassiska demokrater som tror på kapitalism, men förstår att den inte löser alla problem. Bernie Sanders är en vänsterpolitiker, fram till 2016 kallade han sig ”oberoende”, som ser kapitalismen som ett samhällshot.

Möjligen kan krisen spela Demokraterna i händerna. En öppen, stigande, arbetslöshet på för närvarande nära 15 procent kommer kräva omfattande stöd och sociala reformer framöver om inte fattigdomen ska öka, och det är svårt att se att Trump leverera det. Han har också tappat stöd under Corona-krisen, till förmån för guvernörerna. 

Till vinnarna hör New Yorks Demokratiska guvernör Andrew Cuomo. Han håller presskonferens hemifrån varje dag och talar till folket som en landsfader. Det står i bjärt kontrast till Trumps illa underbyggda uttalanden och flykt från presskonferenser där han tappar kontrollen.

Enligt en enkät av Financial Times/Peterson har 71 procent av väljarna högre förtroende för sin guvernör än de har för presidenten. Även bland republikanerna hade hälften högre tilltro till guvernören. Det är en temperaturmätare inför valet som bådar illa för Trump. Men han har ett kort att spela. Socialistkortet.

Vid nyheten om att Biden bjudit in Sanders reagerade Republikanerna direkt med att kalla dem alla socialister. Det kommer de, med visst fog, att fortsätta göra genom hela valrörelsen för att skrämma upp mer konservativa väljare. Sanders förespråkar en form av löntagarfonder. Han har en omfattande och dyr reformagenda inom vård, bostäder och utbildning. För att kunna genomföra den krävs enorma skattehöjningar.

Sanders vill även häva alla gamla personliga skulder för högre utbildning och vård. Detta ska betalas med högre bolagsskatt, förmögenhetsskatt, extra skatt på storföretag där vd-lönen är mer än 50 gånger högre än arbetarnas löner, skatten på avkastning ska bli lika hög som på arbetsinkomster och en omsättningsskatt på handel med aktier och andra värdepapper införas. 

De närmaste månaderna kommer att visa hur pragmatisk Bernie Sanders är och hur mycket vänsterpolitik Biden och hans kampanj tål. Demokraterna är en bred kyrka, i än högre grad än det Republikanska partiet. De står inför ett historiskt viktigt presidentval och har mobiliserat allt de har för att slå Donald Trump. Det kan lyckas, men på sikt riskerar partiet att spricka i sömmarna om de ska omfamna allt från renodlad socialism till vad som i praktiken motsvarar den tidigare svenska allianspolitiken. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?