1515
Annons

Bekymrande syn på vad en räkning är

Den nya regeringens första dag dominerades i medierna av miljö- och klimatminister Annika Strandhälls räkningar, som i nio fall gått till Kronofogden. Två pågående ärenden kom fram under första kvällen, tisdag, och de resterande på onsdagen.

Annika Strandhäll.
Annika Strandhäll.Foto:Sören Andersson

Under tisdagskvällen svarade hon i Aktuellt: ”Jag har alltid haft ordning på min ekonomi och har inte haft några betalningsanmärkningar.”

Men det stämde inte, eftersom fler kronofogdeärenden och också just en betalningsanmärkning avslöjades på onsdagen. Då förklarade hon att hon dagen innan hade svarat ”utifrån de frågeställningar jag fick i går”. 

Sammantaget visar Annika Strandhäll ett lättsinne både i relation till sanningen och till vad det innebär att betala räkningar.

Tilläggas kan att det var först på onsdagen som Annika Strandhäll hänvisade till förmildrande omständigheter i familjesituationen som orsak. På tisdagskvällen var hennes budskap endast att hon hade god koll på sin privatekonomi. Hon har alltså ändrat sin beskrivning av vad det är som har hänt och varför.

Statsminister Magdalena Andersson uttryckte på en pressträff på onsdagseftermiddagen: ”Jag förväntar mig att hon gör en grundlig genomgång av sin ekonomi, och att hon gör det så fort som möjligt.”

Under onsdagen har det också framkommit att Annika Strandhäll 2015 var tre månader försenad med sin självdeklaration och fick betala 1.000 kronor i förseningsavgift. Något år dessförinnan hade hon en förfallen skatteskuld på 15.400 kronor, som renderade en betalningsanmärkning, enligt Aftonbladet.

Annika Strandhäll har de senaste åren haft gott om tid att ägna sig åt sitt Twitterkonto, inte sällan med moralisk indignation över hur andra agerar. Exempelvis har hon drevat mot KD-ledaren Ebba Busch och hennes husaffär. För den som inte drar sig för nedriga påhopp på andra är det nu dags att visa ödmjukhet.

Annika Strandhäll sa på onsdagen att hon känner till ”politikens spelregler”. Underförstått att man måste ha ordning på exempelvis ekonomin om man ska ha en toppost. Hon får det att låta som om det endast handlar om att det ställs (för) höga krav på politiker, men i själva verket handlar detta om något annat. Något som alla medborgare förväntas leva upp till.

Att betala en räkning för en levererad produkt är att fullfölja sin del av ett avtal. I den andra änden av transaktionen finns ett företag som har utfört ett arbete. Motsvarande sak gäller om det är staten eller kommunen som är fordringsägare. Det handlar om respekt för affärsuppgörelser och om den moraliska plikten att göra rätt för sig.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?