1515
Annons

Bekämpa plasten – men med förnuft

LEDARE. Regeringen vill införa skatt på engångsprodukter. På torsdagen tillsattes en utredning om saken.

Men man ska vara säker på att en miljöskatt verkligen leder till en förändring, annars bör man avstå.

Den nya utredningen är inte det första steget i kampen mot plastnedskräpningen. På försommaren kom idén om skatt på plastbärkassar. I juli kom sedan förslaget om förbud mot plastmuggar och livsmedelsbehållare av plast, detta för att komplettera EU:s engångsplastdirektiv som regeringen inte ansåg var tillräckligt långtgående.

Det regeringen nu vill är att lägga en skatt på engångsprodukter som inte är nedbrytbara i naturen. Därmed omfattas även plaster som är biobaserade eftersom dessa enligt regeringen inte bryts ned i naturlig miljö.

Plasten är ett allvarligt miljöproblem, men bara om den hamnar på fel ställe. Bilderna av plastfyllda stränder skrämmer. Men man ska veta att den svenska plasten i stor utsträckning tas om hand tack vare ett väl utbyggt avfallssystem och plastavfall härifrån hamnar definitivt inte i asiatiska floddeltan, världens mest nedskräpade.

Sophanteringen är bristfällig många länder. I stora delar av Indien är den obefintlig. Längs järnvägarna ligger drivor med avfall och på soptipparna är det definitivt inte bara förpackningar utan där finns också gravt miljöfarligt material.

Problemet finns alltså inte främst här. Ändå kan Sverige vinna på att vara föregångare. Svensk skogsindustri ligger långt fram när det gäller innovationer som minskar behovet av plastemballage. En lagstiftning kan ytterligare driva på en omställning, som därmed också gynnar exportmöjligheterna av cellulosabaserade förpackningar.

Generellt sett är förbud bättre än skatter om en förändring ska äga rum. Det är till exempel bättre att förbjuda ett extra miljöfarligt bränsle än att beskatta det hårdare. Risken är annars att omställningen inte uppstår.

När det gäller engångsförpackningar kan det dock vara svårare med förbud eftersom det inte alltid finns tillgängliga alternativ. I de fall där alternativ saknas skulle en skatt kunna fungera, men bara om den driver utvecklingen framåt mot nya lösningar. Är skatten fel utformad blir den enbart fiskal, alltså bara ett bidrag till statskassan. Detta är fallet med de flesta miljöskatter.

Därför är den viktigaste delen i utredningsdirektiven de fyra rader där det står att utredningen får komma med andra lösningar än en skatt i de fall där det skulle vara effektivare.


Innehåll från FindusAnnons

Så halveras matsvinnet i hemmet med fryst mat

Fryst mat kan göra verklig skillnad för att minska dagens stora matsvinn. Med fryst mat kan man minska sitt matsvinn i hemmet med upp till nästan hälften.*

En genomsnittlig svensk slänger 69 kg mat per år**. Ett sätt att bidra till ett bättre klimat är att äta mer fryst mat, eftersom det minskar matsvinnet med nästan hälften*. Med fryst mat är det enkelt att ta tillvara på all mat i förpackningen. Genom att plocka fram precis den mängd som behövs och låta resten ligga kvar i frysen blir det inget spill och man kan minska matsvinnet i hemmet med nästintill hälften jämfört med kylda eller färska alternativ. Fryst mat är ett bra val för den klimatmedvetna konsumenten!

Fryst mat är bra mat av hög kvalité - året runt  

Alla tänker kanske inte på det men fryst är färskt. Både grönsaker och fisk också för den delen fryses ner mycket kort efter skörd/fångst, när råvarorna är som bäst, vilket säkrar grönsakernas vitamin- och mineralinnehåll. I frysdisken är det säsong hela året.

Varför är fryst mat så bra?

Fryst mat bidrar till att minska matsvinnet. Man använder endast den mängd man behöver, dessutom är frysning ett naturligt sätt att bevara mat och det behövs inga konserveringsmedel. Maten får en naturlig lång hållbarhet och behåller samtidigt god smak och ett bra näringsinnehåll. Att djupfrysa bromsar den naturliga nedbrytningsprocessen nästan helt och livsmedlet behåller sin färska kvalitet. Det är också ett skonsamt sätt att förlänga hållbarheten hos grönsaker och för att bevara smak, näringsvärde och konsistens.

Djupfryst mat är vardagshjältens bästa vän 

Fryst mat är lätt att laga och passar perfekt i dagens höga livstempo. Utbudet av frysta produkter är stort och livsmedelsföretaget Findus breda utbud av bland annat frysta grönsaker, fisk och växtbaserad mat gör det enkelt att välja bra smakrika måltidslösningar i vardagen. Med djupfryst mat blir det enkelt att laga bra och näringsriktig mat. Oavsett om man blir fler eller färre vid matbordet än man planerat, kan man laga rätt mängd mat, snabbt och enkelt. 

Läs mer om fördelarna med fryst mat på: https://www.findus.se/naringslara/fryst-mat/alltid-farskt-i-frysen 

*Martindale, W, (2014) ”Using consumer surveys to determine food sustainability”, British Food Journal, Vol. 116 Issue: 7, pp.1194-1204, doi: 10.1108/BFJ-09-2013-0242    

** Enligt siffror från Naturvårdsverket (2018) https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/avfall/avfallslag/matavfall/

 

 

Mer från Findus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Findus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?