1515
Annons

Bekämpa idén om att bolagen ska betala tillbaka

LEDARE. Den pågående rapportperioden överraskar. I flera bolag överträffar resultaten analytikernas bedömning. Det betyder inte att krisen inte har slagit hårt mot storbolagen - tvärtom. Men det finns en viss optimism om den ekonomiska utvecklingen framöver.

Foto:Henrik Montgomery

Det kommer att sätta fart på diskussionerna om ekonomin efter krisen. Vad händer när perioden av förluster, konkurser och statliga räddningsinsatser är över?

Från regeringshåll har nämnts skattehöjningar, att hål behöver fyllas efter coronakrisens påfrestningar på den offentliga ekonomin.

Utgångspunkten för vissa debattörer är att företagen ska betala tillbaka för det stöd som har delats ut.

I januariavtalet ordas en hel del om skatter. Den stora saken är punkten om en skattereform.

Sannolikt kommer en sådan inte längre att hinna utformas under den här mandatperioden, och då är risken att politiker går vidare i alla fall och vill driva igenom skattehöjningar utan motsvarande sänkningar.

Vi vet att vissa kapitalskatter inte kommer att höjas. Fastighetsskatten är ekonomernas favorit men är politiskt omöjlig att höja. Förmögenhetsskatten kommer inte att återinföras eftersom så många vet hur dålig den var och den numera är avskaffad i hela EU utom Spanien. Arvsskatten avskaffades efter en proposition från Finansdepartementet där Magdalena Andersson var statssekreterare, vilket borde utgöra ett verksamt vaccin.

Men det finns mycket annat att höja för politiker som vill markera att kapitalet ska vara med och betala en återhämtning. I en utförlig artikel i nästa nummer av Svensk Skattetidning går Hans Peter Larsson igenom vilka som kan komma i fråga. Entreprenörsskatten (3:12), bankskatt, ”exitskatt”, avkastningsskatt på pensioner är bara några områden för höjningar .

De negativa effekterna av höjda skatter på kapital och företagande är uppenbara. Hans Peter Larsson tar upp vad slopandet av skatten på arv och förmögenhet har betytt för startup-scenen. Entreprenörer har stannat kvar i Sverige tack vare dessa förändringar.

Nu vilar en särskild uppgift på C och L i framtida budgetförhandlingar. Den är större än att bara hålla emot när idéer om skattehöjningar förs fram. Den handlar om att hålla fast vid övertygelsen att statens krishjälp inte syftar till att rädda enskilda företag utan till att minska skadeverkningarna på hela samhället. Det finns inget som företagen ska betala tillbaka.


Innehåll från EKNAnnons

Så arbetar underleverantören med statliga EKN för bättre finansiering

KB Components firar 75 år i år och är underleverantör till stora industribolag som Scania, Thule och Volvo Cars. Även underleverantörer till svenska exportföretag kan få tillgång till EKN:s exportgarantier – som bland annat kan göra det lättare att få bankfinansiering.

Läs mer om hur företag med indirekt export kan dra nytta av EKN:s garantier

Med tillverkning i såväl Örkelljunga som Gislaved, Kanada och Kina har KB Components växt till ett stort svenskt industriföretag på egna meriter. 

– Vi tillverkar hjulhus till bilar, bromssystem till lastvagnar, blandare till kök och badrum och mycket annat. Bland våra kunder finns stora svenska bolag som Volvo Cars, FM Mattsson, Haldex och Scania. Vi har dessutom kunder i utlandet som till exempel elbilstillverkaren Rivian, berättar Stefan Andersson som är vd på KB Components. 

Tillväxt kräver bra krediter

KB Components har växt snabbt de senaste åren. Bland annat har de öppnat fabriker i både Kanada, Kina och Mexiko, och gjort förvärv i Slovakien. Men att växa kräver kapital.

– Bra möjlighet till finansiering är viktig, och villkoren för finansieringen likaså. Vi jobbar med olika banker för våra finansieringsbehov, och även med utländska där vi har verksamhet. Vi har också samarbetat med både Svensk Exportkredit och EKN för att tillsammans med bankerna göra finansieringen enklare, säger Stefan Andersson.

EKN har som uppdrag att stödja svensk export och svenska exportföretag, bland annat genom olika former av bankgarantier. Även underleverantörer till exportbolag, utan egen export, kan ta hjälp av EKN eftersom de också bidrar till svensk export. KB Components har både egen export och levererar till exportföretag. Genom EKN har företaget en rörelsekreditgaranti om 60 miljoner kronor för ett banklån. 

– Det är en kreditgaranti vi har haft i omgångar, och banken föreslog det för oss som ett sätt att stärka sina egna säkerheter i finansieringen. För oss har det varit väldigt okomplicerat och EKN och banken har samarbetat för att göra processen så enkel som möjligt för oss.

Läs mer om hur underleverantörer till exportföretag kan använda EKN:s garantier

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?