Annons

Bejaka Saudiarabiens små steg i rätt riktning

LEDARE. I Saudiarabien är det just nu både den bästa av tider och samtidigt fortfarande den värsta. Det pågår en dragkamp om landets själ och framtid. De konservativa som inte vill se någon progressiv utveckling, potentiellt önskar de till och med en återgång till svunna tider, och de modernare krafterna som nu genomför liberaliseringar av landet. Måhända att dessa reformatorer inte är några ideologiskt drivna liberaler som brinner för demokrati, individens frihet och vill verka för en social revolution, utan snarare tvingas till förändring för att kunna diversifiera ekonomin och möta framtiden med ett minskat oljeberoende. Icke desto mindre fortgår förbättringar i Saudiarabien, och de bör bejakas.

JANUSANSIKTE. Saudiarabien är splittrat mellan de äldre, konservativa och de yngre, mer liberala. Nästan 70 procent av befolkningen är under 34 år gammal. Kvinnan är en historisk sällsynthet i Saudiarabien – hon är förvärvsarbetande körskolelärare
JANUSANSIKTE. Saudiarabien är splittrat mellan de äldre, konservativa och de yngre, mer liberala. Nästan 70 procent av befolkningen är under 34 år gammal. Kvinnan är en historisk sällsynthet i Saudiarabien – hon är förvärvsarbetande körskolelärareFoto:Sofia Eriksson/TT

Här blir det viktigt att hålla två tankar i huvudet. Det går att vara positivt inställd till det som blir bättre, utan att förminska det dåliga. Det ska utställas hård kritik mot allt det negativa. Och det finns gott om i kungariket på den Arabiska halvön. Den förtryckande versionen av islam, som fanatiskt praktiseras i stora delar av landet, och finansieringen av densamma i andra länder genom moskéer och skolor – däribland Sverige. Proxykriget i Jemen, finansiering av terrorism, statligt sanktionerade godtyckliga gripanden, tortyr och mord, på till exempel journalisten Jamal Khashoggi, frånvaron av respekt för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatsprinciper med mera. Saudiarabien är likväl långt ifrån ensamt om att ha dessa, eller liknande, problem. Det som gör att landet däremot sticker ut är den utveckling som Svenska Dagbladet skrev om (15/7 och 16/7).

Det rapporteras om att den sociala klädkoden har börjat luckras upp, fler kvinnor väljer att inte bära slöja och bär västerländska kläder under sina numera färgglada abaya. Sedlighetspolisen har avskaffats, den officiella moralpolis som förtryckt kvinnor är alltså borta. Avskaffad är också segregeringen av män och kvinnor på restauranger och kaféer. Sedan två år tillbaka tillåts kvinnor köra bil, och det manliga förmynderisystemet över kvinnorna är på väg att försvinna. Kvinnor fick rösträtt i det senaste lokalvalet 2015. Det sker en frigörelse av kvinnorna i Saudiarabien, som i allt högre grad tillåts bli självständiga, bestämma över sina egna liv, få arbeta och utses till chefsjobb samt delta i idrottslivet. Möjligtvis är den viktigaste förändringen som kan ske i Saudiarabien att kvinnor börjar betraktas likvärdiga männen. Det är en lång väg kvar att vandra, men även de små stegen är något att glädjas åt.

Svenska aktörer, privata och offentliga, kan bidra till och främja fler framsteg. Saudiarabien vill modernisera sin ekonomi genom att satsa enorma belopp på att bygga upp en turismnäring i landet, att slå ned på korruption, förenkla för kvinnor att bli en del av arbetskraften och att göra det enklare att starta företag. I delar av detta kan Sverige fungera som inspirationsexempel och i delar som handels- och investeringspartner. I viss mån gör vi redan detta i dag, Business Sweden har ett av sina fem kontor för området Mellersta Östern och Afrika i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Sverige exporterar i dag till Saudiarabien till ett värde av nästan 9 miljarder kronor, och har ett handelsöverskott på nästan 8 miljarder. Och till skillnad från bilden som stundtals går att få via media rör det sig om mycket annat än bara vapenexport. 40 procent av den totala exporten utgörs exempelvis av råvaror och bränslen, enligt Kommerskollegiums statistik, och mer specifikt motsvarar exporten av järnmalm 32 procent av det totala värdet. Svenska företag, som är särskilt duktiga på utrikeshandel, och Sverige, som ligger över EU- och OECD-snitten i exportens andel av landets BNP, har många möjligheter att finna i ett Saudiarabien som önskar en mer dynamisk ekonomi.

En sådan ambition lär dock möta motstånd. Det finns de som menar att omvandlingen av Saudiarabien bara är kosmetisk och ren opportunism, men säg det till alla de vars liv avsevärt förbättrats. De små liberaliseringarna ger förhoppningsvis även mersmak, och att det i sin tur ligger till grund för rörelser för mer frihet och öppenhet. Fördöm det vidriga i samhället och staten, men att engagera sig med och att påverka landet är en välgärning gentemot befolkningen.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?