Annons

Bättre förbjuda tiggeri i hela landet

LEDARE. EU-regler om fri rörlighet föreskriver att EU-medborgare ska ha resurser att försörja sig. Det är en förutsättning för att den fria rörligheten ska fungera. 

Fyra kommuner har nu infört förbud mot, eller krav på tillstånd för, tiggeri. Det är Vellinge, Eskilstuna, Sölvesborg och Katrineholm. Två är S-styrda, en M-styrd och en SD-styrd. I runda slängar tio stycken planerar att införa förbud, och ytterligare 16 diskuterar saken. Norrköping, där kommunstyrelsens ordförande är tidigare socialdemokratiska partisekreteraren Lars Stjernkvist, tillhör den senare gruppen. 

EU-regler om fri rörlighet föreskriver att EU-medborgare ska ha resurser att försörja sig själva. Det är en absolut förutsättning för att den fria rörligheten ska fungera. Nationalstatens möjligheter bygger på dess begränsade åtaganden. 

Utgångspunkten måste vara att ansvaret för dessa människor bär ursprungsländerna. Sverige bidrar till att öka tiggeriet när vi genom gåvor ökar tiggarnas incitament att komma hit. 

Stadsmissionen skriver: ”Lösningen på tiggeriet är att skapa alternativa möjligheter till försörjning genom att förändra samhällssystem så att människor slipper tigga”. Det är dock inte så komplicerat som det låter. Lösningen heter, som alltid, jobb. De som kommer hit och tigger är som alla andra EU-medborgare fria att söka jobb. Det är inte svårare för dem än för polska byggarbetare.

Tiggeriet styrs av patriarkala klanstrukturer och har inslag av förtryck. Olagliga bosättningar har visat sig utgöra härder av prostitution, våld och missbruk där många kommer till skada. Att tillåta tiggeri har ingenting med solidaritet att göra, utan är en sanktionering av misär. 

Det var en dom i Högsta förvaltningsdomstolen i slutet av 2018 som öppnade för tiggeriförbud genom att slå fast att tiggeriet kan regleras via ordningslagen. Men det är inte fritt fram, ett förbud ska gälla vissa begränsade platser. Eskilstuna har valt att kräva tillstånd. Det är fel väg att gå eftersom risken är att många får tillstånd. Förbud är den mest effektiva vägen.

Dessutom verkar tiggarna ha respekt för lagen. Är det tillåtet att tigga här så kommer de. Annars inte. I våra grannländer med förbud upprätthålls lagen utan de stora polisinsatser som svenska tvivlare förutspått.

Det är hög tid att även storstäder som Malmö, Göteborg och Stockholm tar steget. Men sannolikt hålls de tillbaka av kolleger på riksnivå som inte vill ta konflikten.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera