Annons

Banker gör rätt i att rekrytera extern expertis

Det kostar att göra fel. Fråga Ericsson och Telia. Båda bolagen har betalat åtskilliga miljarder till amerikanska myndigheter, som justitiedepartementet DOJ och finansinspektionen SEC, i böter för mutbrott.

TAR IN POLISEN. Att SEB rekryterar Finanspolisens chef är förståeligt. För bankerna står mycket på spel om brister i arbetet mot penningtvätt uppdagas.
TAR IN POLISEN. Att SEB rekryterar Finanspolisens chef är förståeligt. För bankerna står mycket på spel om brister i arbetet mot penningtvätt uppdagas.Foto:Helena Landstedt

Tyvärr är Ericsson och Telia inte ensamma om att vara föremål för de amerikanska myndigheternas intresse. DOJ och andra myndigheter har också ställt frågor till nordiska banker, däribland SEB SEB A +2,30% Dagens utveckling och Swedbank SWED A +1,58% Dagens utveckling , om penningtvättshärvan i Baltikum som SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade 2019.

Oavsett vad dessa utredningar resulterar i – ett nedlagt ärende eller en uppgörelse som kostar miljarder – har de visat att bankerna behöver stärka arbetet mot penningtvätt. För bankerna är detta en ödesfråga. De måste ha rutiner, system och personer som kan identifiera misstänkta transaktioner. Inte en enda får släppas igenom. Vilket är lättare sagt än gjort med tanke på att det sker hundratusentals överföringar varje dag. 

Att svenska banker därför vill stärka kompetensen på detta område är högst rimligt, inte minst med tanke på det som skedde i Baltikum. SEB:s rekrytering av Finanspolisens chef, Nicklas Lundh, som Di berättade om på måndagen, är en sådan förstärkning. Han har direkt erfarenhet av finansiell kriminalitet och vet hur brottslingar tänker och agerar. I SEB ska han bygga upp en underrättelseavdelning inom enheten Financial Crime Prevention som ansvarar för penningtvätt, terrorismfinansiering och bedrägerier.

Att rekrytera myndighetschefer till det privata näringslivet är inte okomplicerat. Det finns en risk för att deras oberoende kan ifrågasättas. Som i fallet med Lundh. Att han under den tid han är kvar i Finanspolisen särbehandlar SEB eller att han kommer att förmedla information om andra banker till sin nya arbetsgivare.

Samtidigt är det lätt att sympatisera med SEB:s rekrytering av Finanspolisens chef. För bankerna står mycket på spel om brister i arbetet mot penningtvätt uppdagas. Det handlar inte bara om risken för miljardböter – det handlar om förtroendet för hela banksystemet och i förlängningen näringslivet. Det är en risk att rekrytera nyckelpersoner från tillsynsmyndigheter, men att inte göra det kan få betydligt allvarligare konsekvenser.

Räkna med att vi kommer att få se fler rekryteringar av det här slaget i banksektorn framöver.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera