Annons

Både DÖ och JÖ försvagar regeringsmakten

De politiska riskerna med Januariöverenskommelsen har varit uppenbara länge och de bekräftas av SCB:s stora höstmätning som presenterades på tisdagen.

Statsminister.
Statsminister.Foto:Adam Ihse/TT

Socialdemokraterna får där sin sämsta notering någonsin i en SCB-mätning och Sverigedemokraterna får med råge sin bästa.

Håkan Juholt fick i praktiken sparken när SCB hösten 2011 skickade ner hans parti till 27,7 procent. Stefan Löfven får ännu lägre, 26,3 procent. Jämfört med valet tappar S framför allt till SD och till V.

Sverigedemokraterna, som får 22,6 procent, vinner framför allt väljare från M och S och rännilar från alla partier utom MP.

Räknat i block har januaripartierna minskat 4 procentenheter sedan valet och får 42,8 procent. Oppositionen till höger, M, KD, SD, har vunnit lika mycket och får 47,5.

SD:s framgångar har olika orsaker. Alltfler väljare tycker att SD:s verklighetsbeskrivning stämmer överens med deras egen och att partiets generallösning, minskad invandring, är en förutsättning för att klara allvarliga samhällsproblem.

En annan orsak är att svensk politik sedan valet 2014 utgått från att isolera SD, vilket i praktiken gör partiet till den tydligaste oppositionen. Både DÖ och JÖ hade SD som sin viktigaste motståndare och adlar Jimmie Åkesson till oppositionsledare. Den rollen är stark och vinner lätt sympatier, särskilt om regeringsmakten är svag och splittrad.

I de nordiska länder där man valt att integrera respektive nationalistparti i det politiska arbetet har de stora partierna behållit initiativet. Sverige sticker ut och den politiska kapitalförstöringen är betydande. Både S och M är viktiga för en rationell och fungerande regeringsmakt. Sverige har skäl att revidera sin strategi. 

För Liberalerna är siffran 4,1 procent rimligen en lättnad eftersom partiet hamnade under 4 procent i våras. Det som framför allt har hänt däremellan är att Nyamko Sabuni blivit vald och hon har klokt nog visat distans till Januariöverenskommelsen. Om hon vill rädda sitt parti kvar i riksdagen bör hon fortsätta den linjen och i god tid före nästa val deklarera att hon vill se en M-ledd regering. Centerpartiet kommer att stanna kvar i vänsterblocket, till stort besvär för S.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?