1515
Annons

Avveckla gasen men med förnuft

I takt med att de ryska styrkorna lämnar norra Ukraina kommer allt fler fasansfulla vittnesmål om hur civilbefolkningen behandlats, om otvetydiga krigsbrott. 

Västvärldens ledare har svarat med ett samstämmigt fördömande, men också – glädjande nog – handling.

UTFASNING. Det nya sanktionspaket som EU-kommissionen och Ursula von der Leyen tagit fram rör inte importen av rysk olja och gas. Det är bra, med tanke på de potentiellt förödande effekterna för EU på kort sikt. Ska pressen på Ryssland upprätthållas över tid krävs ett ekonomiskt starkt EU.
UTFASNING. Det nya sanktionspaket som EU-kommissionen och Ursula von der Leyen tagit fram rör inte importen av rysk olja och gas. Det är bra, med tanke på de potentiellt förödande effekterna för EU på kort sikt. Ska pressen på Ryssland upprätthållas över tid krävs ett ekonomiskt starkt EU.Foto:Johanna Geron

Sanktionerna mot Ryssland trappas upp, likaså stödet till Ukraina. USA kommer att skicka fler pansarvärnsrobotar till ett värde av 100 miljoner dollar, samtidigt som amerikanska investeringar i Ryssland förbjuds och restriktionerna mot den ryska finanssektorn utökas.   

Även EU förbereder ett nytt sanktionspaket, det femte i ordningen. Det förslag som EU-kommissionen lagt fram innehåller åtgärder mot ryska fartyg och åkerier, ytterligare banker läggs till sanktionslistan och export av avancerade teknikprodukter, som halvledare, stoppas. 

Förslaget innehåller också importstopp av ryskt kol. Däremot saknas åtgärder som rör den ryska olje- och gasimporten, till mångas stora besvikelse. 

Men det är ett klokt beslut, i alla fall i dagsläget. Skulle energiimporten från Ryssland avbrytas helt i morgon skulle konsekvenserna bli förödande för länder som Tyskland och Italien mot bakgrund av deras tunga beroende av främst rysk gas, som används både för elproduktion och uppvärmning. 

Ransonering skulle införas, vilket skulle drabba såväl hushåll som näringslivet hårt. Industrier skulle stanna, BNP skulle rasa och flaskhalsarna i europeiska värdekedjor förvärras för varje dag – ett självskadebeteende på en helt ny nivå.

Vissa hävdar att det är ett pris som européerna måste betala om vi vill komma åt den ryska krigsmaskinens finansiering – ett betydligt billigare pris än vad ukrainarna betalar för sin frihet. Man hävdar att länder som Tyskland och Italien får skylla sig själva som satt sig i det här beroendet. 

Det kan man tycka med facit i hand. 

Merkel-regeringens beslut att fasa ut fullt fungerande kärnkraftverk till förmån för investeringar i tysk-ryska gasledningar framstår som särskilt huvudlöst.

Men det var inte den tyska förbundskanslers energinaivitet som orsakade kriget. Sverige och andra nordiska länders beslut att tillåta bygget av gasledningarna genom ekonomisk zon – helt i enlighet med havsrätten – hade heller inget med saken att göra. 

Kriget startades av Vladimir Putin, hans stormaktsillusioner och försök att hindra Ukrainas längtan västerut. Tyskland, Sverige, Finland och andra länder investerade i fred, vilket aldrig kan vara fel. 

Utan investeringar som dessa och den historiska handeln med Ryssland hade Europa heller inte haft samma möjlighet att straffa Ryssland ekonomiskt som vi har i dag.

I den bästa av världar skulle vi såklart stänga av de ryska energikranarna redan i morgon. Men det viktiga är inte att det sker i morgon, utan att det överhuvudtaget sker. 

Inget talar för att Kreml kommer att avsluta sin ”specialoperation” i närtid och be det ukrainska folket om ursäkt, oavsett hur EU agerar. Styrkemätningen med väst har sannolikt bara börjat. 

Därför är det klokt att EU prioriterar uthållighet i det här läget. Den pågående utfasningen av rysk olja och gas kommer att gröpa ur ett allt större hål i den ryska statskassan, vilket kommer att bli nog så smärtsamt. 

Men ska den ekonomiska pressen kunna upprätthållas över tid krävs ett starkt Tyskland, ett starkt Italien – ett starkt EU.

För att nå dit behövs inte bara tålamod utan också enighet. Ju mer samspelta EU-länderna är sinsemellan, men också i sin tur med Storbritannien, USA och andra västmakter, desto bättre. Det är annars lätt att tänka sig ett scenario där Moskva utnyttjar sprickorna, försöker ställa länder mot varandra och utöva utpressning. 

Därför gör den svenska regeringen rätt som trotsar krav från en majoritet i riksdagen om att Sverige på egen hand ska sluta köpa olja och gas från Ryssland. Partierna pekar på de baltiska länderna och Polen som redan har meddelat att de ”går före” EU i det här avseendet. 

Att ”gå före” har sannerligen inte varit den svenska regeringens signum under kriget. Men det här är fel tillfälle att byta taktik. 

Med tanke på hur lite energi Sverige importerar från Ryssland skulle det vara en högst symbolisk markering, som Moskva knappt skulle notera. 

Att hålla ihop inom EU handlar till viss del också om symbolik, men om en betydligt viktigare sådan. 


Innehåll från EKNAnnons

Knepet som gör att banker kan hjälpa fler företag till större affärer

Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.
Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.

SEB:s företagsrådgivare Mats Granberg arbetar för att stötta sina kunder på bästa sätt – och till minsta risk för banken. Ett av hans bästa verktyg är statliga EKN, som kan dela bankens risk när exportföretagen behöver lånefinansiering. Så här tog SEB hjälp av EKN för att hjälpa ett svenskt bärföretag till en bättre buffert.

Läs mer om hur banken kan använda EKN:s garantier för att göra fler exportaffärer

Som företagsrådgivare på SEB i Sundsvall vill Mats Granberg att hans kunder ska kunna uppfylla sin fulla potential. Krediter är ett viktigt verktyg i arbetet, och här gäller det för Mats Granberg att balansera företagens behov mot den risk som banken tar på sig.

En av bankens kunder är Medelpadsföretaget Blåtand, som säljer sylt och frysta bär från de svenska skogarna. Företaget omsätter vanligtvis 60-70 miljoner kronor årligen och har en stabil tillväxt. Men de har en utmaning som de delar med många säsongsföretag: ojämn likviditet. Under bara två månader varje år ska alla bär plockas och betalas för, medan intäkterna från skörden kan komma långt senare under året.

En rejäl checkkredit

– Blåtand arbetar med vilda bär och det innebär att deras verksamhet måste läggas upp på det här sättet. Samtidigt är det tufft för likviditeten och de behöver därför ha en ordentlig buffert. Tillsammans med Almi och Norrlandsfonden ger vi Blåtand en rejäl checkkredit i början av säsongen som de sedan betar av under året, säger Mats Granberg.

Storleken på Blåtands checkkredit ses över årligen och baseras bland annat på läget inför säsongen, det vill säga hur mycket bär företaget tror att de kommer plocka.

– Det kan handla om uppemot 30 miljoner kronor i kredit, och av den står vi på SEB för hälften. Det här är en stor kredit i relation till företagets omsättning. Därför är det viktigt att vi kan reducera risken som krediten innebär för oss, och där spelar EKN en väldigt viktig roll.

EKN tar halva risken

En så kallad rörelsekreditgaranti från EKN innebär att de täcker hälften av bankens risk när de ger Blåtand en checkkredit.

– Det gör såklart en otrolig skillnad för oss på SEB. Att EKN är med som långsiktig affärspartner är en förutsättning för att vi ska kunna ge krediter av den här storleken till Blåtand, säger Mats Granberg.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?