1515

Avgörande stund för S som regeringsparti

LEDARE. Migrationskommittén avslutade sitt arbete på fredagen, men den politiska riktningen är lika oklar som tidigare.

Foto:ALI LORESTANI

Samtidigt drar det ihop sig till avgörande i parternas förhandling om arbetsrätten.

Båda frågorna slår rakt in i Socialdemokraternas regeringsduglighet. Migrationsfrågan sätter fingret på relationen inom regeringen och Las-frågan handlar om Socialdemokraternas relation till LO.

Gemensamt för de båda frågorna är att S låter sidointressen bromsa regeringspolitiken.

Migrationskommittén har delat upp sitt förslag i olika delar, och partierna har röstat olika för var och en av dessa. MP har röstat annorlunda mot S i nästan alla frågor, enligt DN.

Frågan är givetvis vad som händer sedan. Miljöpartiet har hotat med regeringskris om S vill lägga fram en proposition i enlighet med förslaget från kommittén. Moderaterna har i sin tur sagt att det inte längre är möjligt att arbeta fram en politik i riksdagen och alltså runda regeringen – utredningsförslaget är för tunt och tiden är för knappt.

Det är en avgörande stund för Socialdemokraternas regeringsduglighet. Klarar partiet att stå för den politik som partiet självt har lagt fast och som har majoritet i riksdagen?

När det gäller anställningsskyddet är det knappast socialdemokratisk politik det handlar om. Men S har kommit överens om förändringar på det här området. De fyra januaripartierna har varit noga med att påpeka att deras samarbete bygger på ett ”avtal”. Det är alltså ett starkt åtagande.

Di rapporterade i går att det är de förändringsobenägna delarna i LO som tycks ha vunnit i de interna förhandlingarna om arbetsrätten. Det handlar om den process där parterna ska komma överens om ett alternativ till det utredningsförslag som presenterades den 1 juni. LO:s vägval bådar inte gott för de riktiga förhandlingarna, med arbetsgivarsidan.

Tyvärr visade S prov på dåligt ledarskap även i denna fråga. Statsminister Stefan Löfven påstod att utredningsförslaget inte hade följt direktiven och i princip måste göras om. Detta oerhörda ställningstagande var framför allt problematiskt för att det i ett slag minskade trycket på parterna att komma överens. Lagstiftningshotet blev plötsligt mildare.

De kommande månaderna blir en prövning för Löfven som parerat alla hinder för regeringsmakten, hittills.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?