ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Lotta Engzell-Larsson: Även Sverige bör kräva att jättar styckas

  • Foto: Janerik Henriksson/TT

LEDARE. Två mäktiga brittiska parlamentariska kommittéer kräver nu att den brittiska regeringen bryter upp de fyra globala revisionsjättarna KPMG, Deloitte, PwC och EY (Ernst & Young). 

Deras ställning har ifrågasatts allt mer de senaste decennierna i spåren av företagskollapser, finansiella dribblingar och rena bokföringsbrott hos klienterna. Marknadens förtroende är skadat.

I Sverige var det senast PPM-bolaget Allra, där Deloitte var revisor, som polisanmäldes. Det har väckt frågan vad man kan vänta sig av en revision, om revisorerna har integritet och om utlåtandena är pålitliga.

I Storbritannien har frågan aktualiserats efter skandalen när landets näst största byggbolag Carillion tvingades i likvidation i början av året. Carillion, som var noterat på Londonbörsen, hade 43 000 anställda globalt och skulder och pensionsunderskott på motsvarande 25 miljarder kronor. Koncernen bestod av 326 bolag och konkursförvaltaren beskrev internredovisningen som "extremt dålig". Bolaget anlitade KPMG för extern, och Deloitte för intern, revision, men ingen av dem skickade ut några varningssignaler.

Den brittiska parlamentariska rapporten beskriver jättarna som en "mysig klubb". Det är bra att politikerna nu tar tag i frågan, något övervakningsmyndigheterna borde ha gjort för länge sedan. Efter den senaste finanskrisen ökade visserligen kraven. Bland annat får en revisor inte ha samma uppdrag i mer än tio år, för att undvika att relationen blir allt för bekväm, men nu är det dags för nästa steg.

Det finns två vägar att gå. Den ena är att klyva bolagen i mindre enheter, som alla har bibehållen full service, den andra är att konsultaffären avskiljs från revisionsaffären. Det första alternativet vore meningslöst, endast det senare kan stoppa de dubbla rollerna. Man kan inte sälja konsulttjänster till den man är satt att granska.

Revisionen skulle gynnas av ökat fokus, det mesta av arbetet kan och bör göras av datorer. Kvaliteten på tjänsterna blir då bättre och kärnaffären betydligt mer lönsam.

När Storbritannien nu går i täten är det viktigt att myndigheterna i andra länder hakar på. Kraven på styckning bör gälla globalt. Sverige och Revisorsinspektionen bör driva frågan i EU och visa att det är nya, tuffare tider nu.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer