1515
Annons

Även Sverige behöver skicka vapen till Ukraina

Ukraina är omringat. 

Ryssland har stridsklara soldater, flyg och örlogsfartyg både öster, nordväst och söder om landet. All kapacitet finns på plats för en invasion. 

Frågan är bara vilken intention ryssarna har.

SJÄLVFÖRSVAR. Statsminister Magdalena Andersson (S) och utrikesminister Ann Linde (S) konstaterar båda att Ryssland inte bara hotar Ukraina utan hela den europeiska säkerhetsordningen. Men ändå ser regeringen inga möjligheter att exportera vapen till Ukraina som behövs för deras självförsvar.
SJÄLVFÖRSVAR. Statsminister Magdalena Andersson (S) och utrikesminister Ann Linde (S) konstaterar båda att Ryssland inte bara hotar Ukraina utan hela den europeiska säkerhetsordningen. Men ändå ser regeringen inga möjligheter att exportera vapen till Ukraina som behövs för deras självförsvar.

Enligt amerikanska underrättelser råder ingen tvekan, och man pekar specifikt ut onsdag som startdag för invasionen. 

Det skulle gå stick i stäv med tesen om att Vladimir Putin inte vill störa Xi Jinpings pågående OS, som avslutas på söndag. 

Ironiskt nog skulle det också sammanfalla med att Ryssland ska leda en diskussion om Ukrainakonflikten i FN:s säkerhetsråd, i egenskap av rådsordförande.

Det säger för övrigt en del om FN:s relevans inom världspolitiken.

Finansmarknadsaktörer världen över verkar dock tro på underrättelserna, att döma av börsrasen på måndagen. Detsamma gäller olika utrikesdepartement, inklusive det svenska, som under helgen uppmanat sina medborgare att lämna Ukraina. 

Flygbolag avbryter flygningar till och från samt över Ukraina och inom EU pågår en intensiv jakt på alternativa energikällor inför ett potentiellt stopp för rysk gasexport.

Amerikanerna har visserligen haft fel förr. Förutom upprepade varningar om en förestående rysk attack på Ukraina är missbedömningen av talibanernas kapacitet i Afghanistan förra året ett färskt exempel. 

Kreml håller dessutom ännu den diplomatiska dialogen med väst vid liv, vilket inger visst hopp, trots avsaknaden av konkreta framsteg. På tisdagen besöker den tyska förbundskanslern Moskva.

Men det är uppenbart att läget för 44-miljonerslandet i Östeuropa är akut. Trots att Ukraina är ”guldpartner” till Nato och har deltagit i missioner i såväl Afghanistan som Irak och Kosovo står man ensamt militärt när det verkligen gäller. 

Likt Sverige omfattas Ukraina inte av Natos försvarsgarantier. Men till skillnad från det svenska önsketänkandet hyser ukrainarna inga illusioner om att västvärlden ska komma till deras undsättning militärt.

Det framkom med all tydlighet när undertecknad var på besök i Kiev i januari. Däremot väntar sig ukrainarna hjälp med annat – vapen, framför allt – för att kunna försvara sig mot sin militärt överlägsna granne. 

När Ukrainas försvarsminister träffade Peter Hultqvist (S) i Stockholm i december ska han enligt uppgift ha framfört en vädjan just om att få köpa svenska vapen.

Sverige har som bekant en vapenindustri i världsklass.

Men, Sverige har också ett system, som det brukar heta – ett regelverk som enligt Ann Linde (S) omöjliggör vapenexport till Ukraina. 

”Ett av de starkaste vapenkontrollexportreglerna som finns, och de måste ju följas, särskilt i sådana här sammanhang”, sa utrikesministern i söndagens Agenda, apropå förbudet att exportera till krigförande stater.

Särskilt när den europeiska säkerhetsordningen står på spel, menar hon? När någon hotar den ordning som vi är ”väldigt beroende av för vår säkerhet”, för att citera henne igen?

Det minsta man hade kunnat begära från Linde var ett ”tyvärr”. Ännu bättre hade såklart varit om hon konstaterat det uppenbara: att regelverket behöver ändras för att verkligheten kräver det. För att Ukraina, ett nära partnerland, behöver hjälp att försvara sig.

Det hade lika gärna kunnat vara Sverige som var hotat.

Men tvärtom verkar S-regeringen nöjd över att ha ett regelverk och en myndighet att hänvisa till när det dyker upp känsliga frågor. 

Precis som i frågan om att uttala en svensk Nato-option tycks man göra allt för att undvika sådant som kan provocera Ryssland.

Sverige kvalar därmed in i samma fega kategori som Tyskland, som fått utstå hätsk men befogad kritik för beslutet att skicka hjälmar snarare än vapen till Ukraina.

”Ytterligare rysk aggression kommer att få allvarliga konsekvenser för Ryssland”, sa Magdalena Andersson efter måndagens möte med ÖB Micael Bydén, och syftade på de ekonomiska sanktioner som planeras. 

Det är alltså samma budskap som Joe Biden, Emmanuel Macron och en rad andra väst-ledare framfört till Putin & Co.

Enigheten i väst är en styrka så här långt. Men det är dessvärre uppenbart att sanktionshotet inte har avskräckt ryssarna i sin mobilisering. 

Det är ett tecken på att det behövs en ny taktik, en plan B – att det behövs mer än ord. 

Ukraina behöver all hjälp de kan få. Även från Sverige.


Innehåll från HuaweiAnnons

Så ska samverkan och innovation lösa klimatutmaningen

Drygt 98 procent av den el som produceras i Sverige är fossilfri. Men i takt med klimatomställningen ökar också vårt energibehov kraftigt. Det innebär en stor utmaning – men också en möjlighet att tänka nytt och innovativt.

Teknik kan förändra världen och driva den gröna omställningen framåt. Men då behövs fler samarbeten och möjligheter att diskutera och utväxla erfarenheter. Därför arrangerade Huawei ”Green Summit 2022” i Stockholm i början av juni. Målet var att i en svensk kontext skapa långsiktiga möjligheter till nya innovativa lösningar på miljöproblemen.

Under en förmiddag diskuterade representanter från politik, myndigheter, näringsliv och akademi klimatutmaningarna ur olika perspektiv. Tekniska lösningar och innovationer från flera branscher lyftes fram och representanter från solenergibranschen berättade om hur utvecklingen där går i rasande takt med hjälp av ny smart teknik. 

Debatter och diskussioner

Publiken fick också höra om gröna startups vars syfte är att genom innovation bidra till minskade utsläpp. Ett exempel är Plaant, som har utvecklat ett smart växthus för inomhusbruk – utan jord. Därtill fanns myndighetssverige representerat genom Energimyndigheten som berättade om det växande elbehovet och vad som behövs för att Sverige ska klara den nya elektrifieringsvågens behov. 

Under ett panelsamtal enades representanter från Energimyndigheten, Huawei och Plaant att Sverige generellt sett har ett bra utgångsläge för att nå våra gemensamma hållbarhetsmål. Vi behöver dock rikta blicken mot framtiden. Att Sverige i dag ligger i framkant ska inte tas för givet. Det paneldeltagarna önskade från regeringen var att digitalisering ska bli en topprioritet eftersom en ökad digitalisering kan bidra till att bemöta många av de utmaningar vi står inför. Därtill önskades tydligare mål och ett skiftat fokus, bort från samhällets intressekonflikter till ett ökat samarbete vad gäller behovet av olika typer av energislag.

Sätter bollen i rullning 

Målet med dagen var att skapa förståelse för hur teknik och innovationer kan bidra till att lösa många av de utmaningar som finns för att Sverige ska nå de högt uppsatta klimatmål som regeringen beslutat om. 

Under Green Summit diskuterade talarna också hur vi tillsammans kan driva på hållbar innovation från den snabbt växande solenergisektorns perspektiv. Talare från Soltech Energy Solutions, branschorganisationen Svensk Solenergi, CheckWatt och hållbarhetskonsultbyrån Ethos berömde Sveriges goda klimat för entreprenörer. 

Dock framfördes synpunkter på politikens beslutsförmåga när det kommer till prioriteringar av miljöfrågor och det är ett hinder för nya innovativa företag. Ett exempel som lyftes var trubbiga miljöprövningar som istället för att se till energibehovet på systemnivå begränsar de aktörer som har gröna och innovativa lösningar för att bidra till att skapa en grön och hållbar energiproduktion.

 

Världsledande inom teknik för solenergi 

Det var första gången Huawei arrangerade Green Summit i Sverige och tanken är att plattformen ska växa till att bli en allt större arena för samarbeten. Planen är att arrangera motsvarande konferenser i Norge och Finland senare i år. 

– Den här typen av arena saknas i dag, så det var väldigt värdefullt. Här träffades myndigheter, politiker, näringsliv, innovatörer och entreprenörer – vi delade åsikter och erfarenheter och diskuterade de hinder som finns på ett öppet sätt. Jag fick flera nya insikter och är mycket nöjd, säger Christoffer Caesar, CEO på Soltech Energy Solutions. 

De flesta kanske förknippar Huawei med mobiltelefoner och nätverksutrusning, men företaget är också ett av världens ledande inom teknik för solenergi. Huawei driver redan i dag flera olika innovationsprojekt tillsammans med Soltech Energy Solutions. Bland annat har Soltech tagit hjälp av Huaweis lösning för batterilagring av energi på sin laddstation för Scanias ellastbilar. Laddplatsen ska minska de långa laddningstider som hittills bromsat en ökad användning av elektrifierade fordon.  

Öppnar för fler samarbeten

Under eventet presenterades dessutom Soltech Energy Solutions som Huaweis strategiska partner inom affärsområdet Digital Power. De två företagen har nyligen påbörjat ett ytterligare samarbete för att fortsätta driva utvecklingen inom solenergi och smarta energilösningar.

– Vi är imponerade över Huaweis höga innovationsnivå och kvalitén i deras produkter och lösningar. Med detta samarbete kan vi dra nytta av varandras styrkor och skapa ett ännu bättre erbjudande i den svenska solenergibranschen, säger Christoffer Caesar. 

Ytterligare några av Huaweis samarbeten i Norden är bland annat ett med det innovativa solcellsföretaget GruppSol, som bygger VillaZero – Sveriges första koldioxidneutrala villa. 

Med samarbetspartners har Huawei också utvecklat en innovativ AI-lösning för att i norska älvar sortera ut och stoppa invasionen av puckellax som utgör ett stort hot mot den lokala faunan. Förhoppningen är att Green Summit ska bidra till fler samarbeten.  

– Under dagen samlade vi många olika kompetenser och aktörer. Vi hoppas att det kan öppna upp för fler samverkans- och innovationsprojekt. Den kraften är avgörande för att skapa ett hållbart samhälle, säger Kenneth Fredriksen.

Mer från Huawei

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Huawei och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?