Även Sverige behöver en öppningsstrategi

På måndagen lanserade Boris Johnson sin plan för att öppna upp landet efter corona-nedstängningarna. 

En brittisk tidning kallade strategin för Storbritanniens ”Marsch mot friheten”. 

HÄRMA BRITTERNA. Den svenska regeringens corona-hantering har lämnat mycket att önska så här långt, speciellt när det gäller transparens och förutsägbarhet. Vi bör följa Boris Johnsons exempel och ta fram en öppningsstrategi.
HÄRMA BRITTERNA. Den svenska regeringens corona-hantering har lämnat mycket att önska så här långt, speciellt när det gäller transparens och förutsägbarhet. Vi bör följa Boris Johnsons exempel och ta fram en öppningsstrategi.Foto:Matt Dunham

Med tanke på smeknamnet och premiärministerns vurm för löpning skulle man kunnat tro att det handlade om en ny friskvårdssatsning. 

Och det gör det faktiskt, i alla fall indirekt. 

För genom att presentera en plan för hur och när restriktionerna ska lättas ger man människor hopp om att inskränkningarna av friheten snart är borta, att undantagstillståndet är över. 

Det är av stor vikt för moralen, och därmed en viktig komponent för att planen ska hålla. En insats för folkhälsan.

Strategin består av fyra faser med successiva lättnader, där den första inleds om två veckor då skolorna ska öppnas. I slutet av mars kommer utomhussporter tillåtas, följt av att frisörer, utomhusserveringar på pubar och restauranger med flera får öppna från mitten av april. 

Restriktionerna lättas sedan ytterligare i maj och juni med möjligheter att resa och gå på fotboll – själva definitionen av frihet för många britter.

I sitt tal på måndagen klargjorde en försiktigt optimistisk Boris Johnson att regeringen kommer vara lyhörd för signaler om hur processen går och förbehåller sig rätten att ändra planen om den positiva smittspridningstrenden skulle vända. 

Man har satt upp nivåer som måste uppnås för att gå vidare till nästa fas. Det gäller antalet nya smittade och döda i covid, antalet personer som vårdas på sjukhus samt antalet vaccinerade.

Planen är på alla sätt rimlig och kriterierna föredömligt transparenta. Tillsammans kommer de att fungera som en viktig vägledning för det brittiska näringslivet inför våren och sommaren. 

Restaurangägare, hotell och bussoperatörer har fått betydligt bättre förutsättningar att planera sin verksamhet. De vet att pandemin fortsatt kommer att innebära en begränsning för deras bolag, men osäkerheten kring dess effekter har minskat.

Angela Merkel tycks ha förstått samma sak. Under ett möte på måndagen sade sig den tyska förbundskanslern vilja ta fram en strategi för att öppna upp Tyskland i fyra steg.   

Sverige borde göra detsamma. Regeringens corona-hantering har tveklöst lämnat mycket att önska så här långt, speciellt när det gäller transparens och förutsägbarhet. 

Beslut om restriktioner tycks fattas veckovis, baserat på känsla och dagsform snarare än på en långsiktig strategi, vilket urholkar allmänhetens förtroende. Företagare vittnar om att osäkerheten är skadligare än de faktiska restriktionerna. 

Till skillnad från i Storbritannien minskar ju heller inte smittspridningen i Sverige. Medan britterna tillåts drömma om soliga uteserveringar, släktkalas och fotbollsderbyn förbereder vi oss på en tredje våg. 

Det är knappast en slump. 

Differensen riskerar dessutom att växa om vår vaccinationsutrullning fortsätter att släpa efter. I skrivande stund har britterna vaccinerat 26 procent av befolkningen, jämfört med Sveriges 4 procent, enligt Our World in Data.  

Förutom att människor blir sjuka och dör i onödan riskerar senfärdigheten också att få stora ekonomiska effekter. 

Enligt Riksbankens kalkyl kostar varje månad som vaccineringen försenas 25 miljarder kronor i förlorad BNP för Sverige. 

Finansmarknadernas aktörer tycks dessutom vara på det klara med vilken region som har skött pandemin bäst. Som Di rapporterade i måndagstidningen har kapital flödat till Storbritannien de senaste veckorna och pundet har stärkts, samtidigt som EU-ländernas marknader präglats av utflöden. 

Just nu investeras nästan tio gånger så mycket aktiekapital i brittiska bolag jämfört med bolag i EU-länderna, enligt Jonas Thulin, förvaltningschef på Erik Penser Bank. 

Enligt honom hänger det ihop med att britterna har en ”vaccination som fungerar, en ekonomisk politik som fungerar och en framtidsvision”.

Det är dessvärre alldeles för sent att försöka kopiera britternas strategi rakt av, och EU-medlemskapet begränsar oss när det gäller möjligheterna att handla vaccin. 

Men Sverige bör åtminstone lära av britterna och sätta upp en vision för framtiden – en vision som i närtid operationaliseras i en öppningsstrategi.


Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?