Hoppa till innehållet

Annons

Även Sverige behöver en Nato-option

Sauli Niinistö sägs vara den europeiska ledare som Vladimir Putin hyser störst respekt för. 

När andra stats- och regeringschefer har undvikit kontakter med Moskva som ett svar på den olagliga annekteringen av Krim har den finska presidenten konsekvent eftersträvat dialog med sin ryska motsvarighet och fört en tuff linje mot Ryssland när det krävts.

RYSKA HOT. Ryssland hotar med allvarliga militära och politiska konsekvenser om Sverige och Finland skulle ansöka om Nato-medlemskap. Finland med statsminister Sanna Marin har redan en formell Nato-option. Sverige borde också skaffa en.
RYSKA HOT. Ryssland hotar med allvarliga militära och politiska konsekvenser om Sverige och Finland skulle ansöka om Nato-medlemskap. Finland med statsminister Sanna Marin har redan en formell Nato-option. Sverige borde också skaffa en.Foto:Heikki Saukkomaa

Niinistö ska ha beröm för sitt mod att sticka ut. Den typen av dialog har dessutom otvetydig fredsfrämjande effekt, vilket Europa har större behov av än på länge.

Ryssland fortsätter nämligen att trappa upp konflikten med väst: med USA, Nato och dess partnerländer, inklusive Finland och Sverige. 

Hotet gäller inte längre bara Ukraina, som ryssarna pressar både militärt och politiskt. Under julveckan talade ryska utrikesdepartementet även klarspråk om vad som väntar om de nordiska länderna ansöker om Nato-medlemskap. 

Svensk/finska ansökningar till försvarsalliansen kommer få ”allvarliga militära och politiska konsekvenser” och skulle kräva ett ”adekvat svar” från den ryska sidan, enligt Moskva.

Det är ett oerhört uttalande, om än inte förvånande. 

Kreml lever uppenbarligen kvar i en kallakrigsmentalitet där stormakter kan dela upp världen i intressesfärer och diktera villkor.

I verkligheten har det dock blivit 2022 och Ryssland är långt ifrån någon stormakt. Men oavsett status har Kreml ingen rätt att hota eller blanda sig i varken Sveriges, Finlands eller – för den delen – Ukrainas säkerhetspolitiska val.

Detta bör uttalas av alla berörda länder.

Finland gör just det, och föredömligt tydligt. 

Både statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö tog upp det ryska ultimatumet i sina respektive nyårstal, och poängterade resolut att landets handlingsfrihet inte får inskränkas – att Finland har all rätt att ansöka om medlemskap i Nato, närhelst man vill. 

Nato-optionen som antogs 1995 underlättar.

Från den svenska S-regeringen har budskapet dessvärre varit mindre tydligt. 

Peter Hultqvist kallade visserligen de ryska kraven för ”helt oacceptabla” när ryssarna först publicerade sina utkast till fördragstexter med Nato respektive med USA den 17 december, som bland annat innefattade ett totalt stopp för utvidgning av Nato och krav på att försvarsalliansen inte skickar styrkor och vapen till europeiska länder som blivit medlemmar efter 1997.

Men till skillnad från den finska retoriken lyckades den svenska försvarsministern undergräva sitt avståndstagande genom att berätta för omvärlden att Sverige inte ska gå med i Nato ”varken nu eller senare”. 

Statsminister Magdalena Andersson framförde samma budskap i sin regeringsförklaring i november, och har varit påtagligt tyst sedan dess – trots det direkta ryska hotet. 

Helt i Kremls smak, med andra ord.

Vad skulle krävas för att Socialdemokraterna ska ompröva den heliga principen om att vår säkerhetspolitiska linje ligger fast? En finsk ansökan om Nato-medlemskap? En ny rysk attack på Ukraina? Eller kanske ryska ”gröna män” på Gotland eller Åland, likt de som dök upp på Krim 2014?

Finland tycks ha insett allvaret i de ryska hoten, och inget av de två sistnämnda scenariona kan dessvärre uteslutas i närtid. 

Det ryska självförtroendet verkar ha växt av de publicerade kravlistorna. I ryska medier bubblar krigsretoriken och hånen mot de försvagade och förvirrade västmakterna. 

Regeringsföreträdare spinner vidare på berättelsen om hur Nato brutit sina löften om utvidgningen österut, om Rysslands rätt till självförsvar.

Utvecklingen är djupt oroande. Med tanke på hur verklighetsfrånvänd den ryska kravlistan är ska det också mycket till för att framsteg ska kunna nås under nästa veckans mötesbonanza mellan Ryssland och USA, Nato respektive Osse.

Hade det inte varit bättre för den svenska regeringen att förekomma nästa ryska drag, snarare än att tvingas reagera? 

Ett rakt svar är att göra som Finland och anta en Nato-option, vilket en majoritet i riksdagen, inklusive en samlad opposition, är för. 

Det skulle signalera att Kremls ultimatum får omvänd effekt. Att Sveriges säkerhetspolitiska linje faktiskt beror på händelserna i omvärlden, snarare än på socialdemokratiska traditioner. 

Att Sverige och Finland håller ihop.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från AdeccoAnnons

Så täcks kompetensbehovet för den gröna omställningen

Malin Persson, VD, och Fredrik Åberg, Regionchef Norr/Mellan, på Adecco Group Sverige.
Malin Persson, VD, och Fredrik Åberg, Regionchef Norr/Mellan, på Adecco Group Sverige.

Svensk industri, i synnerhet i Norrland, skriker efter kompetens för att klara de pågående industrisatsningarna inom den gröna omställningen.

– Ska det lyckas måste företagen börja se potential och förmåga snarare än vilken erfarenhet man har, säger Malin Persson, VD Adecco Group Sverige.

En historiskt stor satsning på fossilfri industri växer just nu fram i Norrland där framför allt stål- och gruvindustri ställer om mot en mer hållbar produktion. Hundratals miljarder investeras i ny produktion och infrastruktur. Behovet av arbetskraft med olika typer av kompetens är stort och kommer att öka än mer i framtiden.

– Den gröna omställningen är den största förändringen av arbetsmarknaden i modern tid. Det kräver nya lösningar och tankesätt, säger Malin Persson, VD Adecco Group Sverige.

Adecco Group levererar HR-lösningar och är ett av världens största rekryterings- och bemanningsföretag. Man arbetar just nu intensivt med att hjälpa till att täcka kompetensbehovet i Norrland. En uppskattning är att ungefär 100 000 människor kommer att flytta bara till Västerbotten de kommande åren. 

– Vi har bland annat inlett ett väldigt spännande samarbete med ett stort industriföretag i norr där vi genom kontakter med våra kollegor i andra delar av Europa flyttar personal till norra Sverige för att lösa den kompetensbrist som inte kan lösas lokalt, säger Fredrik Åberg, Regionchef Norr/Mellan på Adecco Group Sverige, och fortsätter: 

– Här har vi en unik lösning i branschen, där vi kan nyttja vår globala styrka.

Adecco satsar på att rekrytera inom Sverige

Förutom att locka människor från Europa att flytta till Sverige vill Adecco också locka svenskar att flytta norrut. Nyligen lanserades projektet Välkommen till Norrland, som genom berättelser och annonser ska locka fler människor att flytta dit jobben finns.

– Genom att satsa på att få människor att flytta och etablera sig norrut testar vi nya vägar och skapar fler förutsättningar till matchningar på den gröna arbetsmarknaden, säger Fredrik Åberg.

Och det är inte bara teknisk kompetens som behövs. Även offentlig sektor och andra delar av samhällssektorn kommer att behöva rekrytera i takt med att befolkningen växer.

Bredda synen på kompetens är nyckeln

För att klara av att möta kompetensbristen kommer samhället att behöva utnyttja och söka kompetens i hela befolkningen, inte minst bland nyanlända. 

– Rekryterings- och bemanningsbranschen är ganska konservativ, och man kräver svenska och engelska i tal och skrift. Här vill vi utmana och se bortom de traditionella sätten att rekrytera. Man måste fråga sig vad man egentligen behöver för att klara en arbetsuppgift och hur snabbt man kan lära sig det, säger Malin Persson. 

– Både rekryteringsbranschen och företagen måste tänka bredare. Det sker ett stort kompetensslöseri när vi inte lyckas inkludera alla grupper på arbetsmarknaden, avslutar hon.

Läs mer på: www.adecco.se/valkommen-till-norrland/ 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Adecco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera