ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Även Kina måste böja sig för marknaden

  • Foto: Pablo Martinez Monsivais

LEDARE. Det finns ett gammalt talesätt som lyder; tullar är skatt på import som finns för att skydda den lokala producenten mot kundernas girighet.

Tullar har också blivit ett tveeggat svärd eftersom den globala handeln med insatsdelar innebär att delarna till en bil kan tillverkas i tio länder och sättas ihop i ett annat. Höga tullar mot omvärlden kan i slutändan vara övervägande negativt för den som inför dem.

Därför var det bara en tidsfråga innan Kina och USA skulle tvingas till förhandlingsbordet igen. Vid G20-mötet på söndagen kom de överens om tre månaders "vapenvila" i handelskriget. Det fick börserna att stiga världen över på måndagen.

Men uppgörelsen är skör, och tre månader är en kort tid. Donald Trump twittrade ut att Kina nu "tar bort biltullar". Det stämmer inte med de officiella uppgifterna. Enligt dem gäller följande under 90 dagar: USA avstår tillfälligt från den planerade höjningen av tullar från 10 till 25 procent på kinesiska importvaror. Kina förbinder sig att köpa "en mycket betydande mängd" produkter från USA, inom bland annat jordbruk, industri och energi. Dessutom ska länderna förhandla om "strukturella förändringar" i Kinas ekonomiska relationer med USA och andra länder, vilket betyder att öppna stängda sektorer. Även skydd av utländska företags intellektuella egendom ligger på bordet.

Kina har alltså accepterat att förhandla ett antal punkter med USA, och som eftergift stoppar Trump tillfälligt sina planer på höjda tullar. Det kan hända att Kinas eftergifter inte blir så stora i slutändan. Men det är värt att notera att en kinesisk diplomat och talesperson efter toppmötet sa att "...medan Kina genomför en ny runda av reformer kan USA:s legitima anledningar till oro gradvis lösas upp" (Di 3/12).

Det som gör Trump till en effektiv förhandlare är hans oförutsägbarhet och självsvåldighet. Han följer inte de oskrivna reglerna, och han har tidigare visat att han hellre lämnar bordet utan avtal än med ett han är missnöjd med. 

Trump agerar för att hålla väljare och börsen på gott humör. Och börsen gillade inte tullarna alls. Det finns en bred internationell enighet om att tullar i en öppen värld är en dålig idé, därför att de skadar alla inblandade parter. Men tullarna fick Kina att komma till förhandlingsbordet. 

Kinas ökade ekonomiska, och militära, styrka oroar både EU och USA, och grannarna i Asien. Men ju mer landet har öppnat upp sig för global handel och deltar i marknadsekonomin på dess villkor, desto mer sårbart har det blivit för marknadens mekanismer. Xi Jinping må vara ledare i världens största diktatur, men hans ledarskap och landets ekonomi skadas när marknaden straffar dem. 

Börserna i Shanghai, Shenzhen och Hongkong reagerar, som alla andra börser, negativt på dåliga nyheter. I perioder av turbulens har staten experimenterat med att stödköpa aktier, tillfälligt stänga börserna eller stänga handeln i enskilda aktier. Men det är ingen hållbar strategi att tvinga privata investerare, framför allt inte utländska, att behålla aktier de inte längre vill äga under flera månader. Reaktionen kommer som ett långt efterskalv.

På samma sätt exponeras Kinas internationellt verksamma teknikföretag för misstänksamheten mot staten Kina. Det har teleoperatören Huawei fått känna på. Bolaget är blockerat i USA, av säkerhetsskäl. Det får inte heller leverera 5G-utrustning till Australien, eller det ledande telekombolaget i Nya Zeeland. Tyskland och Storbritannien har ännu inte bestämt sig, men lutar åt någon form av restriktioner. 

När stora investerare tappar förtroendet för kinesiskt näringsliv blir det svårt att göra affärer i USA och Europa. Det kommer att pressa vinsterna, och då minskar såväl den politiska som den ekonomiska styrkan och räckvidden. Om Kina vill vara en del av den globala handeln med rika demokratier kommer de att tvingas böja sig för marknadens dom. 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies