ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Även företag måste hyfsa till synen på skatt

  • Caymanöarna. Foto: DAVID MCFADDEN

I går skrev ledarsidan om hur svårt det är att diskutera inkomstklyftor och kapitalskatter utan att hemfalla till populism, vilket beror på att många inte förstår skillnaden mellan lön och kapital. I det ena fallet får man betalt för något man gör. I det andra för att ta risk i framtida projekt, det vill säga företag, egna eller andras, vilket är betydligt osäkrare. 

Osäkerheten gäller både avkastningen och själva kapitalet. Politikerna har ansvar att förklara detta, och inrätta beskattningen därefter.

Men det är inte bara politikerna som behöver ta mer ansvar. Entreprenörer och företagsägare måste också tänka efter. Så länge politiken är nationell går det inte att låtsas som om den vore global.

De senaste decenniernas avreglering av kapitalflöden har skapat stora möjligheter till skatteplanering mellan länder. Många svenska företag utnyttjar dessa, inte minst svenska techföretag och riskkapitalbolag (se Di 12/2). Ofta är detta arbitrage fullt lagligt och ibland nödvändigt för att kunna bedriva verksamheten. Om inte svenska riskkapitalistbolag låg i skatteparadis skulle internationella investerare inte satsa i deras fonder, hävdar åtminstone riskkapitalisterna själva. Världens kapitalförvaltare driver på för internationell skattelogik. I det enskilda fallet är det svårt att döma.

Problemet är att den skattelogiken inte bara gynnar anonym kapitalförvaltning (och förvaltarna) utan även entreprenörer och företagare, människor av kött och blod, knutna till ett land och företagandets ansikte utåt. Om dessa tricksar för mycket, eller om uppläggen är svåra att förstå, vilket de ofta är, kan företagare misstänkas för fusk. Misstroende är inte bra för sammanhållningen i samhället.

Länge hade Sverige världens högsta skattetryck, en del företagare är präglade av den tiden. Nu är skatterna lägre, samtidigt som finansbranschen driver globalt arbitrage till sin spets. Att pendeln har svängt borde få fler att tänka om.

“License to operate” brukar man tala om, det vill säga vad som gör att företaget i längden kommer att få fortsätta sin verksamhet, hållbarhet alltså. Allt fler storföretag räknar nationella skattehänsyn som en sådan angelägenhet, att betala skatt där man verkar. Betala bör alla, även entreprenörer och tillväxtföretag. Det krävs licens för att klaga, “license to complain”. Bara den som inte smiter kan räkna med att bli tagen på allvar.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies