1515

Att resa sig ur soffan

Folkpartiledaren Bengt Westerberg hade skäl att vara på dåligt humör när han satt i soffan på SVT:s valvaka den 15 september 1991. 

PÅ PLATS. Bengt Westerberg som nyinstallerad socialminister i oktober 1991. Han blev ihågkommen för tv-soffan men regerade sedan med stöd av Nyd.
PÅ PLATS. Bengt Westerberg som nyinstallerad socialminister i oktober 1991. Han blev ihågkommen för tv-soffan men regerade sedan med stöd av Nyd.Foto:Janerik Henriksson/SvP/TT

Den tidigare så kallade Westerbergeffekten hade gått över och FP blev valets relativt största förlorare, en trend som sedan skulle fortsätta i flera decennier. Två nya och för FP väsensfrämmande partier till höger, KD och Ny demokrati, var de stora vinnarna. De gick från ingenting till att få runt sju procent var.

Än värre var att Westerbergs stora politiska projekt inför valet, den med Carl Bildt gemensamma valplattformen ”Ny start för Sverige” inte hade fått en majoritet. De fyra partier som samlades bakom moderatledarens statsministerkandidatur fick strax över 46 procent.

Men ögonblicket i soffan är inte ihågkommet för siffermatematiken utan för det demonstrativa avståndstagandet. Bengt Westerberg reste sig när Bert Karlsson och Ian Wachtmeister slog sig ned. 

Man skulle kunna tro att han därmed satte sig i en annan soffa, den med Ingvar Carlsson och Lars Werner. De tre hade en stabil majoritet. Men valvinden var inte till deras fördel, alla tre hade förlorat i valet. Mp åkte till och med ut. Vinden blåste högerut, påpekade särskilt Carlsson. Och FP var ett ekonomiskpolitiskt högerliberalt parti.

Alltså satte sig Fp-ledaren som socialminister i en moderatledd minoritetsregering som var beroende av Ny demokrati. Nyd kunde fälla varje förslag som oppositionen var emot.

Hur fungerade det? Folkpartiets Anne Wibble, som var finansminister, och Lars Leijonborg, som var gruppledare under Bildt-åren, ger samma bild i sina memoarer. Tillsammans med Moderaternas gruppledare Lars Tobisson förankrade Leijonborg regeringens politik hos främst Ian Wachtmeister. Hade därmed Nyd inflytande? Ja, absolut. I frågor där Wachtmeister tyckte som de övriga borgerliga partierna, vilket var en hel del, gick det undan. Bildt-regeringen fick mycket gjort, särskilt inom näringspolitiken med avregleringar av viktiga marknader. I frågor där Wachtmeister hade en distinkt uppfattning, som hur löntagarfonderna skulle avskaffas och hur miljarderna skulle delas upp och förvaltas, anpassades regeringens förslag. I frågor där han tyckte helt olika blev det tvärstopp.

Det var en sagolik tur, menade Wibble, att vi hade Leijonborg och Tobisson som styrde upp riksdagsarbetet med Nydemokraterna.

Så var förutsättningarna för den regering där Bengt Westerberg var vice statsminister. Ingen undkommer realiteterna i riksdagen. Men man kan bli ihågkommen för dramatiskt avståndstagande gester i tv.

Den partiledare som nu symboliskt reser sig ur soffan varje gång det ges möjlighet är Centerpartiets. Partiledningen gör en rimlig bedömning. Många väljare är intresserade av avståndstagandet som huvudfråga. Man minns inte siffermatematiken utan näven i bordet och hettan i partiledarens röst när hon fördömer SD.

Men hon undkommer inte realiteterna i riksdagen. När hon var näringsminister regerade hon och resten av alliansen på nåder av SD. När SD röstade med oppositionen blev det tvärstopp. Den stora och breda sakfrågemajoritet till höger som växte fram i riksdagen under Löfven 1 fick sin kraft på grund av att M, KD, L, C och SD tyckte lika i alla möjliga frågor. Det förhandlingsutrymme C använde inför januariavtalet byggde till stor del på att M, KD, L, C och SD tyckte lika och därmed var S tvungen att anpassa sig för att behålla statsministerposten. Om V ansluter sig till oppositionen, vilket har hänt en rad gånger, blir det tvärstopp.

Det är förutsättningarna för Lööf. Men man kan bli ihågkommen för dramatiskt avståndstagande gester i tv.

Realiteterna i riksdagen har nu fått KD, M och till slut L att tala öppet om politikens villkor. Om man ska regera högerut måste SD på något sätt integreras. SD:s ledning är klokt nog ödmjuk om formerna men kristallklar om villkoren: ni måste räkna med oss på ett formellt och öppet sätt, det dolda förhandlingsspelet är slut. Det tog 10 år för de borgerliga partierna att acceptera det.

Till vänster syns nu samma process där Vänsterpartiet kräver ett öppet och tydligt samarbete. S, MP, V och C har inga sociala problem med att sitta i samma soffa och partiernas väljare har inga problem med varandra. De fyra partierna kan mycket väl få en majoritet i nästa val. Problemen är mer politiskt principiella. S beskriver sig själv i sitt partiprogram som ett antikapitalistiskt parti och vill införa den demokratiska socialismen. Vänsterpartiet är tydligare och vill att ”ägandet av privata företag ska övergå till gemensamma former”, särskilt ägandet i ”transportsystem, kommunikationer, infrastruktur, finansiell sektor, bostadsproduktion, energiförsörjning.”

Man kan låtsas som om ord inte betyder något men den socialistiska grundsynen är basen för de båda vänsterpartierna och detta tänkande genomsyrar den vänstervåg som syns lokalt och centralt i bland annat LO. C har en radikalt annorlunda inställning till ägande och marknad. 

Inom vänsterblocket utgör C som bäst en femtedel. V är lika stora. Med de besked C har gett i regeringsfrågan kan Lööf knappast resa sig ur soffan när Dadgostar kommer in. Om C inte ändrar uppfattning och ansluter sig till L:s linje har hon inget annat alternativ än att sitta kvar.


Innehåll från SwedbankAnnons

Swedbank – pionjär för gröna aktier

Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.
Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbank har länge varit en av Nordens ledande rådgivare inom grön skuldfinansiering i form av obligationer och lån. Under 2020 utvidgade Swedbank sitt gröna erbjudande till att även inkludera aktiesidan och blev därmed en pionjär för en ny kapitalmarknadsprodukt – gröna aktier. 

Swedbank har i över ett decennium erbjudit sina kunder gröna obligationer. Men för att ha en samlad rådgivning för kapitalmarknadsfinansiering, valde Swedbank under förra året att bredda sitt utbud av hållbara produkter med gröna aktier. 

– Genom att erbjuda gröna aktier som komplement till obligationer och lån kan vi ha ett heltäckande grönt erbjudande som stödjer ett bolags hela balansräkning. Gröna aktier gör också ett bolag mer attraktivt för aktiemarknadsinvesterare som sedan 2021 ställts inför ökade krav på hållbarhetsrapportering, säger Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbanks idé bakom en grön märkning av aktier 

Under 2019 presenterade CICERO Center for International Climate Research (”CICERO”), som är en ledande leverantör av externa utvärderingar avseende ramverk för gröna obligationer, en ny metod för att identifiera andel av gröna intäkter och investeringar inom ett bolag. Swedbank kom därefter med idén att använda CICEROs metod, i kombination med specifika tröskelvärden (≥ 50% gröna intäkter och investeringar), som grund för en grön märkning av aktier. Detta koncept resulterade i en ny produkt för kapitalmarknaden – gröna aktier. 

– Sedan tidigare har aktier från hållbara bolag kunnat betraktats som gröna, men det har inte funnits en grön märkning av aktier likt för obligationer och lån. I och med vårt första live case för gröna aktier, K2A, blev vi först i världen med detta nya koncept i maj 2020. 

En attraktiv produkt för hela kapitalmarknaden

Nyheten om gröna aktier har genererat stor respons från kunder, och Swedbank har förutom K2A bistått ytterligare tre svenska bolag i att märka sina aktier som gröna. Dessa inkluderar Platzer, Magnolia Bostad, samt Wästbygg som lanserade det första kombinerade ramverket för både grön skuld-och aktiefinansiering. 

– Ett grönt kombinerat ramverk ger en bättre insyn i hur hållbarhet är integrerat i ett bolags verksamhet och finansieringsstruktur. Det är ett bra underlag för både skuld-och aktieinvesterare inför EU:s nya regler kring ökad hållbarhetsrapportering. Till exempel EU-taxonomin, som innebär krav på att redovisa andel gröna intäkter och investeringar.

Nasdaq har också intresserat sig för utvecklingen av gröna aktier, och lanserade i förra veckan ”Nasdaq Green Designations”. Två anledningar till detta initiativ är dels för att stödja aktieemittenter som vill skapa transparens kring sina gröna affärsmodeller och strategier, men också investerare som söker efter investeringar som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Swedbank agerade som rådgivare till Nasdaq före lanseringen av ”Nasdaq Green Designations”. 

– Swedbank kommer att fortsätta med rådgivning kring gröna aktier, och tror att produkten kommer generera ett fortsatt stort intresse från investerare och bolag i behov av kapitalmarknadsfinansiering, avslutar Katya.

Om Swedbank

Med omkring 7,3 miljoner privatkunder och omkring 547 000 företagskunder är vi den ledande banken på våra hemmamarknader. Vi erbjuder allt ifrån smidiga digitala lösningar för vardagsekonomin till mer omfattande finansiell rådgivning. Hållbarhet är en viktig del av hur vi gör affärer. I finansierings- och investeringsbeslut, vid inköp och i våra betalningsflöden. Genom hänsyn till miljö och sociala risker kan vi bidra till mer långsiktiga företag och samhällen.

Läs mer på www.swedbank.se

 

Mer från Swedbank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?