ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Att gräva är att säkra framtiden

  • Alla nutida framtidstrender kräver grävmaskiner. Foto: Hanna Franzén/TT

Att 90 procent av landets invånare snart har tillgång till bredbandsfiber är inget som syns i landskapet. Digitaliseringens viktigaste infrastruktur är nedgrävd utmed dikesrenen.

Likadant är det med elektrifieringen och energiomställningen. Vi ser vindkraftverken men det nät av elkablar som försörjer samhället med el ligger helst och bäst under jord, särskilt om strömförsörjningen ska tåla stormarna framöver.

En annan stor och osynlig infrastruktur är VA-nätet, en av landets största investeringar. Ledningarna för vatten och avlopp värderas till över 700 miljarder kronor och nyinvesteringarna ligger på cirka 10 miljarder om året. Men ledningarna börjar bli gamla och måste bytas ut. Därtill växer städerna, liksom befolkningen. Alla vill ha rent vatten och fungerande avlopp. Sveriges kommuner räknar med att VA-investeringarna måste upp 30 -40 procent under de kommande decennierna, med fördubblade VA-taxor.

Att gräva har alltid varit en framtidsbransch men årets Supergasell är mer tidstypisk än vanligt. Alla nutida framtidstrender - klimatomställning, elektrifiering, urbanisering, digitalisering - kräver grävmaskiner och duktiga förare.

Tunbyns Grävkonsult ligger i Timrå utanför Sundsvall och har vuxit med över 4000 procent under mätperiodens senaste tre år. Bolaget omsätter i dag 49 miljoner, har 12 anställda och är därmed något större än genomsnittsbolaget. De flesta maskinentreprenörsbolag är små, ofta familjeföretag, med en handfull anställda. Totalt sysselsätter branschen 18 000 personer.

Ett annat tidstypiskt fenomen i branschen är en tilltagande brist på arbetskraft. Problemet beror dels på att för få ungdomar söker till bygg- och anläggningsprogrammet, dels att arbetsgivarna söker folk med erfarenhet. Efter tre års gymnasieutbildning och två års praktik krävs ytterligare många år innan föraren är färdigutbildad. Branschförbundet har startat egna gymnasieskolor för att göra utbildningen företagsnära, men det behövs mer. Förhoppningsvis kan tillväxt, lönsamhet och positiv uppmärksamhet höja statusen på yrket. Det är fint att gräva, svårt, intellektuellt utmanande, och ett mycket viktigt arbete.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies