ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Att förfuska brexit vore förödande

  • UTCHECKNING. EU kan inte vara ett Hotel California som går att lämna i teorin men aldrig i praktiken. Att skriva om spelreglerna därför att resultatet inte behagar – till exempel genom att skjuta upp tidsfristen – riskerar att laka ur unionens demokratiska legitimitet ytterligare.

LEDARE. Britterna sitter nu i klistret på riktigt. Theresa Mays avtal med EU röstades ned med de högsta siffrorna i en parlamentsomröstning sedan 1924. Inga alternativa strategier står till buds.

Regeringen har till efter helgen på sig att presentera en omarbetad lösning, som parlamentet väntas få större möjligheter att påverka. Det är dock en klen tröst eftersom meningsskiljaktigheterna är bråddjupa och dessutom splittrar partierna internt. En del ledamöter förespråkar en norsk variant, som EU inte godkänner. Andra förordar en till folkomröstning, som regeringen (än så länge) inte tillåter. Ytterligare några vill lämna EU utan avtal, vilket antagligen skulle leda till ekonomisk katastrof.

Jeremy Corbyn vill ha nyval och maktskifte. Hur han ska få till stånd och vinna ett sådant, och därefter lösa Storbritanniens största politiska kris sedan andra världskriget på mindre än 60 dagar, vet bara oppositionsledaren själv. Labour har fortfarande lägre stöd än May i opinionsmätningarna – en stor bedrift – och Corbyn själv vägrar fortsatt svara på om brexit är bra eller dåligt, eller huruvida han stöder en andra folkomröstning.

Oddsen för en sådan har aldrig varit lägre. Parlamentet har kört fast, att överlåta frågan till folket framstår därför som logiskt. Det vore också det bästa sättet att avhjälpa det politiska kaoset, utan att frångå grundläggande demokratiska principer. Den första brexitomröstningen genomfördes på falska premisser. En andra skulle kunna kompensera för det genom att erbjuda britterna ett enkelt val: stanna kvar i EU eller lämna och ta konsekvenserna. 

Ett skarpt utträde vore visserligen förödande – det förväntas kosta Storbritannien 80 miljarder pund och krympa BNP med 10 procent på 15 år – men skulle åtminstone vara frivilligt, i ordets rätta bemärkelse. EU kan inte vara ett Hotel California som går att lämna i teorin men aldrig i praktiken. Unionen dras redan med demokratiska legitimitetsproblem. Att skriva om spelreglerna därför att resultatet inte behagar – till exempel genom att skjuta upp tidsfristen – riskerar att urlaka den legitimiteten ytterligare. Vill britterna lämna måste de få lämna. 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies