1515

Astras revansch: vaccinkandidat och börsfavorit

LEDARE. Vd:n Pascal Soriot satte 2015 som mål att Astra Zeneca skulle öka sin försäljning till 45 miljarder dollar 2023. Det var väldigt aggressivt, och han lär inte infria det. Ändå har bolaget blivit börsens älskling.

Pascal Soriot.
Pascal Soriot.Foto:Henrik Montgomery

När fransmannen Pascal Soriot tog över Astra Zeneca 2012 såg det mörkt ut. Bolagets pipeline gapade ganska tom, och med två viktiga patent (Nexium och Crestor) på väg att gå ut skulle försäljningen halveras till 14 miljarder dollar. 2014 satte Soriot som mål att bolaget skulle öka sin försäljning till 45 miljarder dollar 2023. 

Det var väldigt aggressivt, och han lär inte infria det. Försäljningen 2019 låg på 24,4 miljarder. Ändå har Astra blivit börsens älskling. Sedan Soriot tillträdde har aktiens värde mer än trefaldigats samtidigt som S&P:s läkemedelindex stigit med 60 procent. Det är nu Storbritanniens största börsbolag. Aktien har värderats upp under corona-epidemin i brist på alternativ, men uppgången började långt tidigare.

Bakom omvärderingen ligger Soriots strategiska val, han sålde vissa läkemedel, och satsade mer fokuserat på några områden, som cancerbehandlingar, vilket slagit väl ut. Hans flytt av huvudkontoret till universitets- och forskningsklustret Cambridge anses ha påverkat kulturen positivt. 

När Oxford Jenner Institutes vaccinforskare valde att samarbeta med Astra om ett covid-19-vaccin, trots att börsbolaget inte är verksamt inom vaccin i dagsläget, fick kursen en ny skjuts. USA har sedan valt ut duon till en av fem aktörer som fått en miljard dollar för att öka hastigheten i utvecklingen av ett vaccin. De andra är brittiska Glaxo Smith Kline, samt amerikanska Johnson & Johnson, Merck och Moderna. 

Även om Astra Zeneca/Jenner inte skulle få uppdraget har samarbetet öppnat en ny dörr. Vaccin kan vara mycket lönsamt om inte politiska påtryckningar pressar priset för mycket, och det är inte omöjligt att det första covid-19-vaccin som tas fram får mer sofistikerade efterföljare när produkten utvecklas.

En person som varit central för Astra är ordföranden Leif Johansson. Han motarbetade det aggressiva budet från dubbelt så stora Pfizer 2014 och räddade därmed Astra som fristående bolag. Aktien hade då en rad svaga år bakom sig och många investerare var sugna på att sälja trots att Pfizer inte kunde presentera några vettiga skäl för fusionen. Men Johansson höll emot. Aktien står nu 60 procent över budnivån, och Astras börsvärde har stigit 2,3 gånger jämfört med Pfizers 1,8. Om Astra framöver klarar att infria marknadens högt ställda förväntningar är förstås en helt annan fråga.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?