ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Arvid Åhlund: Valet sett med andra glasögon

  • Jimmie Åkesson säger att SD vill och är mogna att delta i reformarbetet. Foto: Amanda Lindgren

LEDARE. Att få kläm på en valrörelse är ganska svårt, tempot är högt, partiernas löften förkrossande många och dessutom går en inte obetydlig andel politiker i barndom någon gång under andra halvan av augusti.

Den innevarande skiljer sig på så sätt inte speciellt mycket från tidigare år. Utspel, stora som små, dominerar den dagliga bevakningen. Man blir lätt närsynt.

Ett annat sätt att iaktta valrörelsen är genom utländsk rapportering. Den tränger inte lika djupt som den svenska, men avståndet gör det samtidigt lättare att uppfatta de större rörelserna.

I de stora internationella tidningarna handlar det svenska valet uteslutande om två ting.

Dels Socialdemokraterna, landets största parti sedan den allmänna rösträttens införande, som nu lider brist på såväl självförtroende som LO-väljare.

Dels Sverigedemokraterna, partiet med "rötterna i nynazismen", som är på väg att åstadkomma en politisk bedrift som saknar internationellt motstycke.

En jordbävning är på gång, konstaterar Financial Times. Det svenska politiska etablissemanget tycks lamslaget, observerar Politico. SD har pådyvlat de andra partierna sin verklighetsbild, hävdar Le Monde.

Le Figaro skriver förundrat om en 39-årig före detta webdesigner från Sölvesborg som nu utmanar världens mest framgångsrika parti om att bli Sveriges största.

Allt detta i ett land som för bara några år sedan utmålades som undantaget som lyckades hålla högerpopulismen stången när andra europeiska länder inte förmådde stå emot.

Till skillnad från sina gelikar på kontinenten talar SD sällan om den övergripande nynationella rörelse som brukar förknippas med Donald Trump och Brexit.

SD är mer disciplinerade än så, konstaterar progressiva amerikanska Huffington Post, som spår att partiet är på väg att skriva om regelboken för hur nationalistiska partier väljer att agera också på andra håll i Europa (större fokus på vardagsfrågor, mindre svulstig retorik).

Sant eller ej så kommer SD om mindre än en månad att ha förändrat förutsättningarna för svensk politik på ett sätt som saknar motstycke i modern tid.

Det enda normala med det är att gick till ungefär som omvälvande förändringar brukar. Först långsamt, sedan fort.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies