ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Arvid Åhlund: Trump har rätt om Kina

  • KLARTEXT. Donald Trump har rätt när han beskyller Kina för att sko sig på andra. Peking har systematiskt begränsat tillträde till marknader, stulit företagsidéer, teknik och manipulerat sin valuta sedan landet inträdde i WTO 2001. Foto: Andy Wong

LEDARE. Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon, numera en sorts global landsvägsagitator för den auktoritära nationalismen, väcker stor fascination i den liberala pressen (DN är besatta av honom, liksom Economist och de amerikanska drakarna), men säger sällan något värt att upprepa.

När han talar om Kina ska man dock lyssna.

Steve Bannon, som likt Donald Trump ser relationen mellan världens två största ekonomier som ett nollsummespel snarare än något som skapar mervärde, artikulerar den amerikanska presidentens linje mot Kina med stor precision. Den sträcker sig längre än handelskriget som trappades upp ytterligare i veckan, är mycket radikal men också mycket konsekvent.

”De som jobbar för Trump har vid det här laget insett att han ändrar sig i många frågor, men är villig att dö för sin ståndpunkt när det gäller Kina”, framhärdade Bannon i en intervju häromveckan.

Det övergripande målet, tillade han, är att driva internationella produktionskedjor – den globala ekonomins byggstenar – ut ur Kina, vilket i praktiken skulle vända upp och ned på världsekonomin.

Det är mot denna bakgrund man bör förstå Trumps beslut i tisdags att belägga ytterligare kinesiska varor med tullar till ett värde av drygt 1 800 miljarder kronor, vilket sammantaget innebär att omkring hälften av all kinesisk export till USA från och med nästa vecka kommer att vara tullbelagd.

Inte heller lär det stanna där, eftersom Trump gjort klart att USA står redo att införa ytterligare tullar till ett värde av 267 miljarder dollar – i praktiken på all kinesisk import som fortfarande är tullfri – om kineserna svarar med mottullar, vilket de redan gjort.

Så kommer det sannolikt att fortsätta, eftersom inget av länderna har för avsikt att vika ned sig och bägge tror sig kunna gå segrande ur striden. USA därför att man importerar mer från Kina än vice versa, Kina därför att Xi Jinping sitter säkrare och har större manöverutrymme än Donald Trump.

Alibabas grundare Jack Ma tillhör dem som tror att handelskriget kommer att pågå i årtionden, en bedömning som i växande grad delas av det kinesiska etablissemanget, där allt fler ser den amerikanska handelsoffensiven som del i en större strategi med syftet att begränsa såväl Kinas ekonomiska som geopolitiska inflytande.

Det kommer i så fall att få konsekvenser även för svenska företag, i vissa fall dramatiska.

Ännu värre vore om Donald Trump bestämmer sig för att införa biltullar mot EU i strid med den överenskommelse som nåddes mellan Bryssel och Washington i somras, eller utesluter Kanada ur det omförhandlade Nafta-avtal som ingicks med Mexiko härom månaden.

Utfallen mot Mexiko, Kanada, EU, Kina och ett antal andra asiatiska länder buntas ofta ihop av media som en samlad amerikansk attack på det internationella handelssystemet, men konflikterna är på många sätt väsensskilda.

Att ge sig på Mexiko, Kanada och EU är galenskap; med Kina är det annorlunda.

Donald Trump har rätt i sak när han beskyller landet för att sko sig på andra. Peking har systematiskt begränsat tillträde till marknader, stulit företagsidéer, teknik och manipulerat sin valuta sedan inträdet i WTO för 17 år sedan.

Till och med EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström pekade i fjol ut Kina som den internationella handelns ”stora syndare”.

Skillnaden är att Donald Trump faktiskt backar upp ord med handling. Inte vidare taktfullt förvisso, men det kan vara värt att ha i åtanke att synen på den amerikanska presidenten i Asien är en annan än i Europa. I både Kina och Japan omnämns han ofta som en skicklig taktiker, snarare än en otillräknelig luns.

Likafullt: ska kineserna förmås att spela rent, krävs en enad front. Att USA, EU och Japan under det senaste året börjat koordinera strategier är en bra början (och en märkligt underrapporterad utveckling). Att EU-kommissionen i veckan presenterade en reformplan för WTO är också utmärkt.

Om USA inser sitt eget bästa, stöder de den. Då är mycket vunnet. Ska frihandeln upprätthållas, kan den inte vara friare för vissa än för andra. 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies