Annons

Arvid Åhlund: Svekdebatt väntar C oavsett utfall

LEDARE. Centerpartiet gjorde sitt bästa val på nära fyra decennier på söndagen. Bättre än under alliansens glansperiod och bättre än under Olof Johanssons ledning på 1990-talet. Inte sedan Thorbjörn Fälldins dagar har partiet samlat så många mandat. 

Foto:Hampus Andersson

Frågan är vad man gör med dem. ”Vårt mål är att få ett maktskifte och en alliansregering”, upprepade partisekreteraren Michael Arthursson på valvakan i Stockholm, men Annie Lööf slog an en mer avvaktande ton i sitt tal till partiMedlemmarna strax före midnatt på söndagskvällen. 

Då hade allianskollegerna Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) redan talat, liksom Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Åkesson sträckte ut en hand till Moderaterna, Kristersson gav inget tydligt besked utöver att kräva Stefan Löfvens avgång och Ebba Busch Thor går fortfarande på moln. Liberalerna vacklar. 

Eftersom Moderaterna gjorde ett ganska dåligt val och Centern befäste sin position som det borgerliga blockets liberala dominant – inte minst genom att locka över storstadsväljare som tidigare röstat på Fredrik Reinfeldt (Moderaterna gjorde ett katastrofval i Stockholm) – riskerar förhandlingarna att bli tuffare än många tror.   

Annie Lööf gjorde tydligt i sitt tal på söndagen att Centerpartiets framgångar är skälet till att alliansen som helhet gick framåt – en passning till Ulf Kristersson inför stundande överläggningar.

Faktum är att Annie Lööf får räkna med svekdebatt oavsett utfallet i dessa. En alliansregering – i skrivande stund det mest troliga alternativet – kommer tvingas söka stöd hos SD eller över blockgränsen. Relationen till S är mer infekterad än på länge efter en uppslitande valrörelse. 

Samtidigt är det i princip omöjligt för C att ge efter för SD-krav. Partiet har Sverigedemokraternas uppgång att tacka för sin egen och det stora antal nya medlemmar som Annie Lööf gillar att påtala har lockats av de starka markeringarna mot Sverigedemokraterna, snarare än gamla löften om närodlad politik.    

På valvakan tisslas det. Skräcken är ett M+KD-alternativ. ”Hur röstar vi då?”, undrar ett tungt namn. ”Det är som 1973 igen”, säger hen.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera