Annons

Arvid Åhlund: Regeringens budgetfest förklaras bäst i Washington

LEDARE. ”Äntligen en socialdemokratisk budget!” utbrast en vänsterdebattör i onsdags, inte ensam. Det är lätt att förstå.

UNDERSTRÖMMAR. ”Regeringens politik har bidragit till den höga tillväxten”, hävdar finansministern. Verkligheten är mer komplicerad - det kan ställa till det längre fram.
UNDERSTRÖMMAR. ”Regeringens politik har bidragit till den höga tillväxten”, hävdar finansministern. Verkligheten är mer komplicerad - det kan ställa till det längre fram.Bild:Anders Wiklund/TT

Barnbidraget höjs, liksom anslagen till sjukvård och skola. Sammanlagt görs satsningar för över 40 miljarder kronor; åtta av tio svenskar väntas få mer i plånboken. Då har regeringen ändå råd att betala av på statsskulden, som väntas sjunka till lägsta nivån på 40 år (det verkliga valfläsket i en tid när ordning och reda premieras).

”Regeringens politik har bidragit till den höga tillväxten”, som ligger till grund för budgetsatsningarna, underströk Magdalena Andersson i onsdags. Sant, men bara delvis. De underliggande svaren får man söka på annat håll. Förslagsvis i Washington, där brittiske centralbankschefen Mark Carney i veckan beskrev hur globaliseringen kullkastat sambandet mellan tillväxt och inflation (den så kallade Phillips-kurvan) på nationell nivå.

Att sjunkande arbetslöshet och ökad tillväxt inte längre föranleder ovedersägliga prisuppgångar är skälet till de låga räntorna i USA och Europa, lyder tesen. Sverige är inget undantag. Inflationen har visserligen stigit på sistone, men det beror framför allt på tillfälliga faktorer, noterar Riksbanken i sitt penningpolitiska protokoll som publicerades på torsdagen.

De globala underströmmar som Carney beskriver har letat sig långt in i svensk ekonomi. Att inflationen bestäms av faktorer bortom Riksbankens kontroll, förklarar hur regeringen kan fläska på i finanspolitiken samtidigt som vi har minusränta och högkonjunktur. Förut hade en sådan kombination lett till prisökningar. Inte längre. Fria från inflationens tyglar, tillåts politikerna slå på stort. Resultatet är en ekonomi som förefaller friskare än den är, där obalanserna växer. Paradoxalt nog möjliggör budgetutrymmet för politikerna att skjuta upp strukturreformer som krävs för att få bukt med dem.

Utan strukturreformer kommer obalanserna förr eller senare att bli ohållbara (svenskarna är redan ett av världens högst belånade folk). De som har det sämst kommer då, i vanlig ordning, att tvingas betala högsta priset. Budgetpolitiken kommer syfta till att strama åt, inte fördela om. Tur då att statsskulden är låg.


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?