1515

Arvid Åhlund: Public service hotas mer av lojhet än av SD

Eftersom SD gick framåt i valet och Danmark i veckan fattade beslut om att banta public service med 20 procent, framhärdar somliga att den skattefinansierade tv- och radioverksamheten nu lever farligt också i Sverige. 

Bild:TT

Hänvisningar görs inte sällan till Ungern och Polen, där illiberala regeringar på senare år i praktiken gjort om den statliga televisionen till regim-tv. Mot bakgrund av den utvecklingen, utmålas varje slentrianmässigt utfall mot svensk public service numera som en överlagd attack på demokratin. 

När en tröttkörd Jimmie Åkesson, efter att ha hånats för sin vikt under en intervju i P3, svarade att kanalen borde läggas ned, gick många debattörer pålitligt nog i taket. När Åkesson fick medhåll av en och annan moderat, tycktes vissa kippa efter andan, trots att många moderater sagt samma sak i åratal.

Poängen här är inte SD:s syn på public service. Partiet tycker ungefär som M gjorde förr, att SVT och SR ska vara smalare och mindre publikfriande.

Men de har varken parlamentariskt eller opinionsmässigt stöd för att reformera public service, åtminstone inte i nuläget. En majoritet av svenskarna tycker ännu så länge att public service fungerar hyfsat bra, enligt SOM-institutet vid Göteborgs universitet.   

Det har de för det mesta rätt i. Man kan förvisso ha ideologiska invändningar mot skattefinansieringen, eller tycka att SVT sysslar med för mycket strunt, som en ledare i BLT uttryckte det i tisdags (25/9).

Däremot präglas public service ofta av ett slags tondöv lojhet. Utöver debaclet med Jimmie Åkesson, hängde P3 förra månaden ut en moderat riksdagsledamots barn på sociala medier. 

SVT-programmet Svenska nyheter, som i våras kritiserades för att ha uppmanat folk att spamma friskolor genom en nättjänst som SVT skapat, tvingades så sent som i onsdags att be om ursäkt för att man lagt upp ett satirklipp i vilket kinesiska turister ombeds att inte bajsa på svenska gator, på kinesiska youtube. Varför gjorde man det? 

Vill man bevara trovärdigheten är det läge att greppa tyglarna. Det verkliga hotet mot public service i dag kommer inte från dem som stöpa om den, utan från tondövheten som ger dem vatten på sin kvarn.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?