Annons

Arvid Åhlund: Om detta bör valet handla

LEDARE. Europa har blivit brunt. Åtminstone ovanifrån sett. Den ihållande torkan har förstört skördarna och i juli härjade skogsbränder överallt. Utanför Aten tog en över 90 liv på ett ögonblick.

Bild:AP Photo/Noah Berger

I Spanien väntas det bli nära 50 grader i helgen och i Zürich är asfalten så het att polishundarna tvingas bära skor. Rhen och Elbe är så varma att fiskarna dör.

Det slutar inte där. I Tokyo översteg temperaturen för första gången 40 grader häromveckan (125 personer har dött) och i Death Valley i Kalifornien uppmättes i juli den högsta medeltemperaturen i planetens historia.

Det påpekas ofta att enskilda väderhändelser inte kan kopplas till klimatförändringarna, men det är ett villospår.

Temperaturökningarna är med hundra procents säkerhet ett utslag av klimatförändringarna, fastslog nyligen Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Stockholm Resilience Centre.

Klimatprofessorn Michael Mann vid University of Pennsylvania, liksom Rockström en av världens ledande auktoriteter på området, sa samma sak häromdagen.

Ta det på allvar.

Enligt en studie som publicerades i veckan av Climate Impact Lab, ett forskningsinstitut kopplat till University of Chicago, kommer temperaturökningarna att ha ihjäl 1,5 miljoner människor om året i slutet av århundradet, anpassningsåtgärder inräknade.

Länder som Sverige, där klimatet är kallare, kommer att drabbas särskilt eftersom vi är ovana vid mycket höga temperaturer.

Climate Impact Lab finner bland annat att extremhetta är sju gånger dödligare i Seattle än i Houston, eftersom Seattle saknar den infrastruktur som krävs för att saker ska fortsätta fungera när temperaturen stiger.

Därtill slår studien fast att kostnaderna som temperaturökningarna medför är högre än vad man tidigare trott, eftersom många av dem är ”gömda” (blir det för varmt motionerar folk mindre, vilket i längden leder till högre vårdkostnader, till exempel).

Detta är alltså utöver de sociala och ekonomiska kostnader som uppstår till följd av tilltagande torka, stigande havsnivåer och klimatrelaterad migration – företeelser som antas få förödande konsekvenser och som Climate Impact Labs studie inte ens tar upp.

Det finns ljuspunkter. Solpaneler och vindturbiner blir ständigt bättre, vilket sänker priser, skapar högre efterfrågan och snabbar på klimatomställningen. Samma gäller elbilar, varav över en miljon såldes globalt i fjol.

På vissa ställen är solenergi nu billigare än kol och i veckan säkrades kapital till en av Europas största icke-subventionerade solcellsparker hittills.

Nyligen publicerades statistik som visar att Kalifornien nådde sitt utsläppsmål för 2020 redan 2016. Sex av tio amerikaner anser nu att klimatförändringar påverkar dem direkt och två tredjedelar tycker att regeringen gör för lite för att bromsa eller vända utvecklingen, enligt Pew, ett av världens ledande opinionsinstitut.

Enligt ytterligare en Pew-undersökning från i fjol anser över 60 procent av 42 000 personer i 38 länder att klimatförändringar är ett ”stort hot” mot den egna säkerheten, och när SOM-institutet i Göteborg redovisade sina siffror i våras visade sig klimatet vara den fråga som oroade svenskarna allra mest.

Det var innan sommarens torka och bränder.

Klimatfrågan kommer att dominera det politiska samtalet allt mer.

Varför? Därför att verkligheten styr samtalet och inte tvärtom, som en politisk tjänsteman observerade i ett inlägg på sociala medier i veckan. Omvärldshändelser som engagerar tvingar fram fokus, precis som migrationen gjort.

Annie Lööfs utspel om radikalt minskade utsläpp på fredagen är ett utmärkt exempel. Politikerna kommer inte att kunna höfta längre. De kommer inte att kunna leva på gamla meriter och de kommer inte att kunna dyka upp oförberedda till direktsända klimatdebatter i Aktuellt.

Sverige har minskat utsläppen med 26 procent sedan 1990. Gott så, men det räcker inte om målsättningen att minska utsläppen till noll år 2045 ska nås – långt ifrån.

Låt valrörelsen handla om hur vi når dit.

Innehåll från VolumentalAnnons

Med AI tar Volumental skoshopping till nästa nivå

Foto:Aurora Horwood

Med AI och och 3d-skanning skapar Volumental datadrivna, smarta shoppingupplevelser baserade på passform. Tack vare företagets banbrytande FitTech-plattform hittar kunder skor som verkligen passar, och miljöavtrycket från tillverkning och handel minskar.

Perfekt passform är inte en storlek, det är en känsla. Och framtidens shopping är redan här när det snabbväxande techföretaget Volumental med hjälp av 3d-scans av fötter och artificiell intelligens hittar rätt sko till miljontals kunder. Den världsunika plattform med hård- och mjukvara samt mobila produkter som företaget utvecklat används idag av skotillverkare och återförsäljare över hela världen.

– Varje kropp är unik och förtjänar ett enkelt och roligt sätt att hitta den perfekta passformen. Val av storlek är ett jobb för datorer, säger Alper Aydemir, CEO och medgrundare av Volumental.

Viktigt med både ansvar och frihet

På Volumental arbetar datavetare, machine learning-ingenjörer, UX-forskare och detaljhandelsexperter sida vid sida. För att utveckla banbrytande teknik bygger företaget en kultur där människor med olika erfarenheter och utbildning ges verktyg, resurser – och frihet.

– FitTech-industrin är ny och snabbrörlig. Vi måste hela tiden försöka se flera steg framåt för att förstå nästa tekniksteg och konsumenttrender. För att snabbt ta oss i den riktning vi vill måste vi ge våra team väldigt mycket ansvar och självbestämmande, säger Lukas Tallund, CPO på Volumental.

En av utmaningarna i jobbet är att koppla ihop spjutspetsteknik med bra kundupplevelser. I teamen på Volumental jobbar därför de olika professionerna tätt tillsammans.

– Till skillnad från många konkurrenter har vi lyckats bra med att kunna översätta det AI och våra modeller säger att kunden ska köpa, till något som konsumenter faktiskt vill ha. Vår teknologi ska göra skillnad, den ska kännas rolig, enkel och till och med lite magisk, säger Lukas Tallund.

Fler branscher i framtiden

Efterfrågan på Volumentals teknik ökar, och i framtiden siktar man på att expandera till branscher som glasögon och kläder. Men innan det blir verklighet fortsätter företaget att göra skillnad i skobranschen. Med data från 30 miljoner fötter kan Volumental påverka skoindustrins miljöavtryck både tidigt i produktionskedjan så att användbara skor tillverkas, och i konsumentledet där antalet returer minskar när kunder kan köpa skor som garanterat passar.

– I framtiden vill vi att alla människor ska kunna använda sin egen passforms-profil när som helst, var som helst. Nu sätter Volumental standarden på marknaden och får den utvecklingen att hända, säger Alper Aydemir.

Fakta om Volumental

Volumental lanserade sin första skanner i butik 2016 och har idag skannat 30 miljoner fötter över hela världen. Volumental finns i över 3000 butiker i mer än 46 länder, i Sverige bland annat i butiker som XXL och The Runner’s Store.

www.volumental.com 

 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Volumental och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera