Annons

Arvid Åhlund: Landsbygden är knappast någon skräpyta

Regeringen satsar en knapp miljard de kommande två åren på att förbättra förutsättningarna för företag på landsbygden. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) under en pressträff på torsdagen.

Testbäddarna – alltså gemensamma experimentlabb för entreprenörer – ska bli fler, företagen mer digitala och teknikutvecklingen bättre.

Satsningarna görs inom ramen för regeringens stora landsbygdsproposition, som klubbades av riksdagen i juni. Tillväxtverket sköter finliret. Det presenteras i oktober förutsatt att nästa regering inte drar proppen ur.

Landsbygden har blivit politikernas stora kelgris efter brexit, Trump och SD:s framfart – alla tre är fenomen som i huvudsak uppstått ur stad-landklyftan – och partierna slåss numera oförtrutet om väljarnas gunst på mindre och mellanstora orter.

Gott så. Storstäderna dominerar svensk politik, ekonomi och kultur fullständigt, men alla kan inte bo i Stockholm. En majoritet av svenskarna bor fortfarande i och utanför mindre städer.

Många av dessa har avfolkats i takt med att Sverige har blivit en kunskapsekonomi och jobben flyttat utomlands eller till storstäderna (fram till 2040 kommer nio av tio nya jobb att skapas i Stockholm, Göteborg och Malmö med omnejd, enligt den statliga Långtidsutredningen från 2015).

Den kommunala servicen blir lidande och det talas om svenska rostbälten eller till och med om orter långt från Stockholm som framtida ”skräpytor”.

Det är mestadels en myt. Sverige har lika många gröna bälten som rostiga. Industrin – alltjämt stommen i svensk export – skapar fortfarande en förkrossande del av sitt värde utanför Stockholm. Kommunen med landets bästa företagsklimat heter Munkfors, inte Solna, och några av de senaste årens snabbast växande exportföretag är verksamma på småorter som Vikmanshyttan och Grums.

Regeringen tänker rätt när man satsar på att underlätta för företagen ute i landet. Det görs dock bäst genom hårda satsningar på digital och fysisk infrastruktur, snarare än genom rådgivning och verksamhetsbidrag.

Företag, oavsett plats, måste klara av att stå på egna ben. Blir de zombies lever ingen landsbygd i längden.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?