ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Arvid Åhlund: Förorten är mer glesbygd än storstad

  • PARADOX. SD växer bland invandrare och är nu mer än dubbelt så stora som migrationsliberala C, visar SCB:s partisympatiundersökning som publicerades på måndagen. Foto: TT

H driver frisersalong i Stockholm, jobbar sex dagar i veckan och kommer att rösta på M i höstens val (arbetsgivaravgifterna är för höga, tycker han).

H kom till Sverige från Tunisien för 20 år sedan, har två barn, bor i en förort söder om stan och klipper mitt hår.

De senaste tio åren har saker förändrats till det sämre, säger han. ”För många invandrare, ingen ordning.”

Han är inte ensam. I fredags (8/6) rapporterade Expressens Sofie Löwenmark om det puttrande invandringsmissnöjet i Göteborgsförorten Hjällbo, där en majoritet är födda utomlands eller har föräldrar som är det.

”Hos de flesta vi besöker uttrycks oro eller ogillande inför andra grupper”, noterar hon. En muslimsk kvinna som bott i Sverige i 25 år dundrar att myndigheterna numera ”släpper in skurkar och terrorister”.

Missnöjet speglas i statistiken: SD har vuxit till tredje största parti bland väljare med invandrade föräldrar, visar flera mätningar.

Enligt SCB:s partisympatiundersökning, som publicerades på måndagen och i övrigt visar att S fortsätter tappa LO-väljare, har utrikes födda som säger sig sympatisera med SD mer än trefaldigats sedan valet 2014.

Partiet är därmed dubbelt så stort bland utrikes födda som C (det bör dock påpekas att svarsfrekvensen i SCB-undersökningen är låg, drygt 50 procent).

Det förefaller paradoxalt – varför rösta på ett invandringsfientligt parti om man invandrat själv? – men är inte ologiskt.

Utrikes födda med familj är ingen enhetlig intressegrupp, som antirasister ofta antyder. De kommer bokstavligen från alla håll och kanter.

De lever också i regel nära eller mitt i den ofta fördystrade verklighet som många svenskar endast har att beklaga sig över när de skummar igenom nyheterna.

Därtill skiljer sig grundvärderingarna ofta påtagligt från livsstilsliberalernas i innerstan och i mer bemedlade grannkommuner.

Sverige är – oavsett vad konservativa debattörer anför – fortfarande ett mycket progressivt land. Det vore sensationellt om folk som flyttar hit från andra länder i lika hög grad gav uttryck för kosmopolitiska värderingar.

”Man ska ha respekt för landet man kommer till”, säger H och låter mer som Zlatan Ibrahimovic än Onkel Tom. Inställningen röjer något som sällan påtalas. Förorten är mer som glesbygden. Och där går SD som tåget.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies