Annons

Arvet efter västerlandet

På onsdag får Sverigedemokraternas riksdagsgrupp fint besök. Thibault Muzergues, tidigare bland annat tjänsteman hos brittiska Tories, är Europachef för den amerikanska tankesmedjan International Republican Institute, IRI. Den bildades 1983 av Ronald Reagan för att stötta frihet och demokrati över hela världen, men kanske särskilt i det då av kommunismen halvt ockuperade Europa.

IKONER. Margaret Thatchers och Ronald Reagans båda internationella think tanks har i dag kvalificerade band till Sverigedemokraterna. Det är ett skifte lika dramatiskt som att S och SD nu är lika stora i opinionsmätningarna.
IKONER. Margaret Thatchers och Ronald Reagans båda internationella think tanks har i dag kvalificerade band till Sverigedemokraterna. Det är ett skifte lika dramatiskt som att S och SD nu är lika stora i opinionsmätningarna.Foto:Scott Stewart

IRI är en mycket respekterad verksamhet och opererar i dag i Sydamerika, Afrika, Ryssland, Kina, Mellanöstern och i hela det gamla Östeuropa, inklusive Ukraina och Vitryssland. Organisation är finansierad av amerikanska biståndsmedel, men är ideologiskt och socialt nära knuten till det Republikanska partiet och är i realiteten republikanernas verktyg i världen. Senatorn John McCain var ordförande för organisationen fram till sin död.

Thibault Muzergues ska äta middag och hålla ett tal inför SD:s riksdagsledamöter om ”Demokratiutveckling och demokratins utmaningar”. Det är intressant på flera sätt. 

Det ryska inflytandet eller försök till inflytande över de växande europeiska nationalistpartierna är väl uppmärksammat. Mindre omtalat är den amerikanska motoffensiven i Europa. 2015 lanserade IRI en kampanj för att möta rysk mjuk makt i Europa, det så kallade Beacon Project. Genom utbildning, opinionsbildning och möten med och mellan politiker bekämpas Kremls propaganda.

På samma sätt som USA under kalla kriget arbetade nära med europeiska partier för att konkurrensutsätta Sovjetunionens europeiska samarbeten knyter man nu band till de nya nationalistpartierna. Målet är att få dem att stå emot locktonerna från Moskva, vända sig mot väst, hålla fast vid frihetliga och demokratiska ideal samt ha förberedda och goda kontakter inför den dag då de har regeringsmakt. Man delar också en gemensam vision av att göra Europa fritt från socialister, islamister och värna traditionella västerländska ideal.

I den mån Ryssland har lyckats influera Le Pens och Salvinis partier, anses USA i dag ha grepp om nationalistpartierna i Öst- och Centraleuropa, Tyskland och Skandinavien, i Sverige alltså SD.

Ett utslag av detta var SD:s gruppledare och internationelle sekreterare Mattias Karlssons inbjudan till Vita huset i slutet av augusti i år. Det är mycket ovanligt att svenska oppositionspartier får tillträde till en amerikansk regering, men SD fick. Tillsammans med en liten delegation från partiet träffade Karlsson företrädare för det amerikanska utrikesdepartementet för att diskutera en gemensam global kampanj för att avkriminalisera homosexualitet, samt fortsatta samarbeten.

Ett annat för SD intressant sammanhang är en systerorganisation till IRI, New Direction. Den grundades av Margaret Thatcher och är ett nätverk för europeiska konservativa intellektuella. New Direction leds i dag av Naweed Kahn, brittisk troende muslim, och slår vakt om västerländska ideal som individuell frihet, fritt företagande, nationell stolthet, antikommunism och demokrati.

New Direction är inte bara Tories internationella gren utan också den viktigaste tankesmedjan för den paneuropeiska organisation av konservativa partier som bland annat samlar de partier i Europaparlamentet som numera kallar sig Europarealister, det vill säga antifederalistiska och konservativa partier. Där ingår Sverigedemokraterna. Tories kommer att kvarstå efter att Storbritannien lämnar EU och kommer rimligen bli ett allt viktigare verktyg för att influera europeisk politik.

Höstens opinionsframgångar för Sverigedemokraterna är dramatiska, senast i fredagens Expressen där partiet är lika stort som Socialdemokraterna. En annan viktig mätning gjordes av Novus för SVT i september som placerade SD högt i förtroende i nio av de för väljarna tio viktigaste frågorna. SD har ungefär samma förtroendesiffror som S och M i frågor som landets ekonomi, sysselsättning och sjukvård. Migrationsfrågan leder man sedan länge. I lag och ordning ligger SD tvåa efter M.

Även SD:s internationella genombrott och International Republican Institutes besök säger något viktigt om den politiska utvecklingen i Sverige. Man kan invända att amerikansk politik mest är Trump och att brittisk mest är brexit, men när dammet har lagt sig står de amerikanska och brittiska konservativa partierna kvar. De kommer även i fortsättningen att ha regeringsmakt och inflytande långt bortom sina stränder och de kommer att skapa transatlantiska gemenskaper.

Att det organiserade ideologiska arvet efter västerlandets ikoner, Reagan och Thatcher, numera odlar relationer med SD beror inte bara på opportunism inför ett snabbt växande parti. Amerikanska republikaner, brittiska konservativa och de högernationalistiska partierna i Europa har ett slags ödesgemenskap. De har ungefär samma världsbild och samma inhemska och utländska fiender och känner sig beroende av varandra. Något tillspetsat skulle man kunna säga att USA, återigen, försöker civilisera europeisk nationalism.

Något tillspetsat kan man också säga att något har gått grovt snett i Sverige när de stora statsbärande partierna i USA och Storbritannien kan ha kvalificerade relationer med SD men de svenska Moderaterna inte ens kan ta en lunch.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?