1515
Annons

Arvet efter västerlandet

På onsdag får Sverigedemokraternas riksdagsgrupp fint besök. Thibault Muzergues, tidigare bland annat tjänsteman hos brittiska Tories, är Europachef för den amerikanska tankesmedjan International Republican Institute, IRI. Den bildades 1983 av Ronald Reagan för att stötta frihet och demokrati över hela världen, men kanske särskilt i det då av kommunismen halvt ockuperade Europa.

IKONER. Margaret Thatchers och Ronald Reagans båda internationella think tanks har i dag kvalificerade band till Sverigedemokraterna. Det är ett skifte lika dramatiskt som att S och SD nu är lika stora i opinionsmätningarna.
IKONER. Margaret Thatchers och Ronald Reagans båda internationella think tanks har i dag kvalificerade band till Sverigedemokraterna. Det är ett skifte lika dramatiskt som att S och SD nu är lika stora i opinionsmätningarna.Foto:Scott Stewart

IRI är en mycket respekterad verksamhet och opererar i dag i Sydamerika, Afrika, Ryssland, Kina, Mellanöstern och i hela det gamla Östeuropa, inklusive Ukraina och Vitryssland. Organisation är finansierad av amerikanska biståndsmedel, men är ideologiskt och socialt nära knuten till det Republikanska partiet och är i realiteten republikanernas verktyg i världen. Senatorn John McCain var ordförande för organisationen fram till sin död.

Thibault Muzergues ska äta middag och hålla ett tal inför SD:s riksdagsledamöter om ”Demokratiutveckling och demokratins utmaningar”. Det är intressant på flera sätt. 

Det ryska inflytandet eller försök till inflytande över de växande europeiska nationalistpartierna är väl uppmärksammat. Mindre omtalat är den amerikanska motoffensiven i Europa. 2015 lanserade IRI en kampanj för att möta rysk mjuk makt i Europa, det så kallade Beacon Project. Genom utbildning, opinionsbildning och möten med och mellan politiker bekämpas Kremls propaganda.

På samma sätt som USA under kalla kriget arbetade nära med europeiska partier för att konkurrensutsätta Sovjetunionens europeiska samarbeten knyter man nu band till de nya nationalistpartierna. Målet är att få dem att stå emot locktonerna från Moskva, vända sig mot väst, hålla fast vid frihetliga och demokratiska ideal samt ha förberedda och goda kontakter inför den dag då de har regeringsmakt. Man delar också en gemensam vision av att göra Europa fritt från socialister, islamister och värna traditionella västerländska ideal.

I den mån Ryssland har lyckats influera Le Pens och Salvinis partier, anses USA i dag ha grepp om nationalistpartierna i Öst- och Centraleuropa, Tyskland och Skandinavien, i Sverige alltså SD.

Ett utslag av detta var SD:s gruppledare och internationelle sekreterare Mattias Karlssons inbjudan till Vita huset i slutet av augusti i år. Det är mycket ovanligt att svenska oppositionspartier får tillträde till en amerikansk regering, men SD fick. Tillsammans med en liten delegation från partiet träffade Karlsson företrädare för det amerikanska utrikesdepartementet för att diskutera en gemensam global kampanj för att avkriminalisera homosexualitet, samt fortsatta samarbeten.

Ett annat för SD intressant sammanhang är en systerorganisation till IRI, New Direction. Den grundades av Margaret Thatcher och är ett nätverk för europeiska konservativa intellektuella. New Direction leds i dag av Naweed Kahn, brittisk troende muslim, och slår vakt om västerländska ideal som individuell frihet, fritt företagande, nationell stolthet, antikommunism och demokrati.

New Direction är inte bara Tories internationella gren utan också den viktigaste tankesmedjan för den paneuropeiska organisation av konservativa partier som bland annat samlar de partier i Europaparlamentet som numera kallar sig Europarealister, det vill säga antifederalistiska och konservativa partier. Där ingår Sverigedemokraterna. Tories kommer att kvarstå efter att Storbritannien lämnar EU och kommer rimligen bli ett allt viktigare verktyg för att influera europeisk politik.

Höstens opinionsframgångar för Sverigedemokraterna är dramatiska, senast i fredagens Expressen där partiet är lika stort som Socialdemokraterna. En annan viktig mätning gjordes av Novus för SVT i september som placerade SD högt i förtroende i nio av de för väljarna tio viktigaste frågorna. SD har ungefär samma förtroendesiffror som S och M i frågor som landets ekonomi, sysselsättning och sjukvård. Migrationsfrågan leder man sedan länge. I lag och ordning ligger SD tvåa efter M.

Även SD:s internationella genombrott och International Republican Institutes besök säger något viktigt om den politiska utvecklingen i Sverige. Man kan invända att amerikansk politik mest är Trump och att brittisk mest är brexit, men när dammet har lagt sig står de amerikanska och brittiska konservativa partierna kvar. De kommer även i fortsättningen att ha regeringsmakt och inflytande långt bortom sina stränder och de kommer att skapa transatlantiska gemenskaper.

Att det organiserade ideologiska arvet efter västerlandets ikoner, Reagan och Thatcher, numera odlar relationer med SD beror inte bara på opportunism inför ett snabbt växande parti. Amerikanska republikaner, brittiska konservativa och de högernationalistiska partierna i Europa har ett slags ödesgemenskap. De har ungefär samma världsbild och samma inhemska och utländska fiender och känner sig beroende av varandra. Något tillspetsat skulle man kunna säga att USA, återigen, försöker civilisera europeisk nationalism.

Något tillspetsat kan man också säga att något har gått grovt snett i Sverige när de stora statsbärande partierna i USA och Storbritannien kan ha kvalificerade relationer med SD men de svenska Moderaterna inte ens kan ta en lunch.


Innehåll från EKNAnnons

Hjälpen som många banker missar: ”Med EKN kan de se bredare på exportbegreppet”

Många tror att företag måste exportera för att ta del av olika exportstöd. Men faktum är att till exempel EKN, Exportkreditnämnden, räknar in alla bolag som bidrar till svensk export – och det inkluderar även underleverantörer till exportföretag. Så här kan bankerna möjliggöra fler affärer.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

EKN hjälper varje år hundratals svenska exportföretag till säkrare och bättre exportaffärer. Myndigheten gör det till exempel genom att dela bankens risk när företag behöver låna pengar, men också genom att utfärda olika typer av motgarantier. Och företagsrådgivarna på bankerna är bra på att inkludera EKN i sina kundrelationer – utom på ett område.

– Det är många som har missat att vi på EKN även finns till för underleverantörerna. Den lilla mekaniska verkstaden som säljer till ett exportföretag kan alltså också få en EKN-garanti, förklarar Håkan Bäckström, regionansvarig på EKN.

Tänk bredare och gör fler och bättre affärer

För banken finns det en klar fördel att använda EKN:s garantier – de kan helt enkelt säga ja till fler kunders finansieringsbehov.

– Med EKN kan banken se bredare på exportbegreppet och på så sätt göra fler och bättre affärer. Och alternativet är ju kanske att din kund måste säga nej till en stor affär, eller att de rent ut av går till en annan bank.

Men vad räknas då egentligen som en underleverantör till exportindustrin? Håkan Bäckström säger att man inte ska stirra sig blind på siffror eller procent, utan i stället titta på verksamheten.

Bidrar affären till export?

– När ett företag vill ha en utökad kredit eller en bankgaranti för en specifik affär så är det ju lätt att ta reda på om den affären i nästa led är en exportaffär. Och gäller det en löpande rörelsekredit så får man titta på vilka företagets kunder är och hur de i sin tur exporterar. Den viktiga frågan att ställa sig är om affären eller företaget i stort bidrar till svensk export, förklarar Håkan Bäckström.

Om du är företagare – eller företagsrådgivare på en bank – och känner dig osäker på vad som krävs för att får ta del av EKN:s exporthjälp, så tipsar Håkan Bäckström om att kontakta EKN med sin fråga.

– Vi svarar på de här frågorna varje dag. Så ring oss och kolla läget, vi hjälper er hela vägen fram.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?