1515

Årets svensk ger en läxa åt Anna Ekström

Årets svensk hyllades på onsdagskvällen på Cirkus i Stockholm av nyhetsmagasinet Fokus. Han heter Hamid Zafar och belönas för sina insatser som rektor för Sjumilaskolan i Biskopsgården i Göteborg.

Hur vänder man en skola som i alla avseenden inte fungerar?

Berättelsen om Sjumilaskolans resa från kaos till lugn och ro är i korthet lika enkel som avslöjande. Hamid Zafar och hans skolledning sa bestämt nej till mer resurser och projektpengar. Fler vuxna i rummet är inte lösningen.

Istället införde de några tydliga regler: Skolan ska vara fri från svordomar. Mobiltelefoner förbjuds. Före lektionerna ska eleverna stå på led utanför klassrummet och läraren ska hälsa på varje person. Förseelser ska leda till skriftlig varning. Skadegörelse ska betalas av elevernas föräldrar.

Simsalabim. Resultaten förbättrades. Fler elever gick ut nian med godkända betyg. Lärarkollegiet fick en stabilitet och ett tydligt mål - efter en tidstypisk kamp med det lokala facket.

I en intervju med Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg i somras sa Zafar att det som skrämmer honom mest i det svenska samhället är ängsligheten inför invandrarungdomar. Svenskarna är rädda för invandrare och vågar inte ställa krav på sådant som är självklart i skolor i fina områden.

Han säger också att svensk skola knappt sysslar med färdighetsträning, vilket eleverna behöver. Alla behöver lära sig klockan, multiplikationstabellen, Hallands åar och kanske till och med så småningom tyska prepositioner som styr ackusativ.

Hamid Zafars metod liknar den som gjort Internationella Engelska skolan till den mest populära skolan i Sverige. IES:s filosofi är vid sidan om att undervisningen sker på engelska ett tydligt fokus på ordning. Skolan ska vara en plats med en stark studiekultur med tydliga ordningsregler och högt ställda förväntningar på eleverna. Idag köar 190 000 barn för att komma in på IES.

Att Sjumilaskolan och IES kan göra succé med till synes så självklara knep säger något viktigt om grundorsakerna till problemen i svensk skola. Under lång tid har skolväsendet inte prioriterat arbetsro och successivt lämnat över väsentliga delar av undervisningen till eleverna själva. En del klarar det, många inte och de stör lätt de andra. Det är ingen slump att Sverige i PISA-undersökningarna avviker mest vad gäller sen ankomst och störningar i klassrummet.

Just nu är det trend att skylla skolproblemen på segregation. Elever som kan flytta från stökiga skolor gör det, vilket ökar skillnaden mellan skolor. Utbildningsminister Anna Ekström menade i Aktuellt i onsdags att segregationen är hennes viktigaste uppgift under mandatperioden och sade sig vara öppen för alla goda förslag. Huvudspåret är att skolorna måste bli mer blandade och att stökiga elever därmed får sällskap av lugna elever, vilket antas förbättra undervisningen.

Det är en djupt problematisk syn. För det första finns det ingen nedärvd essens som gör elever stökiga eller lugna. De flesta personer är beredda till bådadera. Lugn, flit och ambition är civilisatoriska landvinningar som måste tränas och arbetas fram och vårdas av starka institutioner. Här har svensk skola misslyckats och måste göra om.

För det andra är det inte lugna elever som har ansvar för att stökiga elever ska fungera. Det är skolans ansvar. Studiemotiverade elever har ansvar för sin egen utbildning och de har rätt att välja en skola som fungerar för dem.

En av januariöverenskommelsens mest ljusa punkter är att läroplaner ska revideras i syfte att starkare betona flit och ambition. Här ligger en sann förändring och förbättring som utbildningsministern bör ta sig an. Dagens skollag och läroplan domineras av viktiga värdeord som lust att lära, mänskliga rättigheter, demokratiska värderingar och utbildning av kreativa medborgare. På detta levererar skolan. Men liksom andra värderingar behöver också arbetsmoral tränas in, annars är eleverna utlämnade åt föräldrarnas skiftande ambitioner.

Hittills har Anna Ekströms fögderi motarbetat initiativ som Hamid Zafars. Och under förra mandatperioden ville hon lägga ner IES. Men det är aldrig försent att bli årets överraskning.

 


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar.

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?