1515
Annons

Året då tilltron till politikerna fick en törn

LEDARE. Den här lördagen är det ett år sedan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna enades om januariöverenskommelsen. Denna annorlunda lösning inledde ett år då exempellösa förflyttningar ägde rum i opinionen.

DI för ett år sedan.
DI för ett år sedan.

Sverigedemokraterna har blivit största parti i flera undersökningar. I Expressens förtroendemätning i veckan låg alla partiledare på ett balanstal under noll. Ett parti, MP, ligger konstant strax över riksdagsspärren och ett annat, L, ligger precis under. Socialdemokraterna har siffror på Juholtnivå. Moderaterna har parkerat sig under 20-procentsnivån. 

Det som hände i januari i fjol var till det yttre uttryck för några partiers bestämda ovilja att i något läge hamna i en situation där Sverigedemokraterna skulle kunna utöva inflytande på politiken. Men det var inte hela sanningen. Till att börja med hade både C och L gett SD inflytande bara några veckor tidigare, då dessa bägge partier genom sitt agerande lät SD fälla avgörandet om vilken budget som skulle gå igenom. Dessutom hade de två partierna av hjärtans lust gjort upp med SD om oppositionspolitik i riksdagen vid många tillfällen mandatperioden innan.

Och när januariöverenskommelsen skulle slås fast inom Liberalerna var den nedärvda skepsisen mot ”högern” (alltså Moderaterna) en nästan lika viktig komponent som viljan att hålla SD utanför. För S-ledningen var det viktigaste att behålla makten, det näst viktigaste att splittra alliansen och först i tredje hand att hålla SD utanför – att döma av den socialdemokratiska beredvilligheten de senaste mandatperioderna att rösta igenom förslag tillsammans med SD.

Men den officiella motiveringen till januariöverenskommelsen kvarstår. I ett inlägg i fredagens Dagens Nyheter resonerar den vikarierande C-ledaren Anders W Jonsson om regeringssamarbetet, och nämner att partier som tillhör ytterkanterna (SD och V) hålls utanför inflytande. Men den senaste tiden har visat att det inte stämmer. V har tillsammans med övriga oppositionen tydliggjort att regeringen inte har ett majoritetsstöd i riksdagen. Förändringar i januariöverenskommelsen har därmed tvingats fram.

SVT presenterade i veckan en Novusmätning som visar att missnöjet med januariöverenskommelsen är stort bland flera partiers sympatisörer. Det behöver inte bero på det politiska innehållet, utan på att det är en konstruktion som motiveras med att ett parti ska hållas utanför, och att människor ser att den saknar majoritet.

Då hjälper det inte att regeringen, genom justitieminister Morgan Johansson, tar till det tunga artilleriet och kallar det odemokratiskt att kritisera regeringen. Väljarna förstår mer än så.


Innehåll från StaplesAnnons

Staples: Det är smart att betala frakt

Vem betalar för transporten när frakten ingår i priset? Förmodligen både du och miljön. Men genom att visa och debitera transportkostnaden separat istället för att baka in den i produkternas pris vill Staples ge sina kunder större möjlighet att göra både ekonomiska och klimatsmarta val.

– Fraktfritt är sällan fraktfritt på riktigt. Vi tycker det är mycket bättre att redovisa transportkostnaderna tydligt och transparent, samtidigt som vi berättar för kunderna hur de kan minska dem. Med smartare beställningsrutiner kan antalet leveranser och därmed också både kostnader och klimatutsläpp kapas rejält, säger Fredrik Marcus, som är Sales Director för Staples i Sverige.  

Vad kan man då själv påverka som avtalskund? 

– Att samla ihop sina beställningar till större men färre order är en väldigt effektiv åtgärd. Och om en produkt skulle saknas hos oss och behovet inte är akut, så kanske man kan vänta någon extra dag så att allt kan levereras vid ett och samma tillfälle. En så enkel sak som att vara noga med att ange korrekt leveransinformation är också viktigt för att minska antalet transporter, säger Fredrik Marcus. 

Som ett led i Staples totala klimatarbete fokuserar man nu på att optimera alla delar av transportkedjan, från leverantörer via lager och hela vägen till kund. 

– Ja, även om transporterna bara står för cirka tre procent av vår totala klimatpåverkan, så är det en av de delar som faktiskt är enklast att påverka. Genom att öppet redovisa fraktens pris ger vi våra kunder ett starkt incitament att bidra till förändringen, säger Fredrik Marcus. 

Kort om Staples
Som ledande leverantör av kontorsmaterial och integrerade lösningar för små, medelstora och stora företag har Staples gedigen kunskap om arbetsplatser. Med ett brett utbud av produkter och lösningar som kan skräddarsys samarbetar våra experter med dig för att säkerställa att din arbetsplats har allt som behövs för att användas optimalt – when your space works, everything works.

www.staples.se

Mer från Staples

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Staples och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?