Året då tilltron till politikerna fick en törn

LEDARE. Den här lördagen är det ett år sedan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna enades om januariöverenskommelsen. Denna annorlunda lösning inledde ett år då exempellösa förflyttningar ägde rum i opinionen.

DI för ett år sedan.
DI för ett år sedan.

Sverigedemokraterna har blivit största parti i flera undersökningar. I Expressens förtroendemätning i veckan låg alla partiledare på ett balanstal under noll. Ett parti, MP, ligger konstant strax över riksdagsspärren och ett annat, L, ligger precis under. Socialdemokraterna har siffror på Juholtnivå. Moderaterna har parkerat sig under 20-procentsnivån. 

Det som hände i januari i fjol var till det yttre uttryck för några partiers bestämda ovilja att i något läge hamna i en situation där Sverigedemokraterna skulle kunna utöva inflytande på politiken. Men det var inte hela sanningen. Till att börja med hade både C och L gett SD inflytande bara några veckor tidigare, då dessa bägge partier genom sitt agerande lät SD fälla avgörandet om vilken budget som skulle gå igenom. Dessutom hade de två partierna av hjärtans lust gjort upp med SD om oppositionspolitik i riksdagen vid många tillfällen mandatperioden innan.

Och när januariöverenskommelsen skulle slås fast inom Liberalerna var den nedärvda skepsisen mot ”högern” (alltså Moderaterna) en nästan lika viktig komponent som viljan att hålla SD utanför. För S-ledningen var det viktigaste att behålla makten, det näst viktigaste att splittra alliansen och först i tredje hand att hålla SD utanför – att döma av den socialdemokratiska beredvilligheten de senaste mandatperioderna att rösta igenom förslag tillsammans med SD.

Men den officiella motiveringen till januariöverenskommelsen kvarstår. I ett inlägg i fredagens Dagens Nyheter resonerar den vikarierande C-ledaren Anders W Jonsson om regeringssamarbetet, och nämner att partier som tillhör ytterkanterna (SD och V) hålls utanför inflytande. Men den senaste tiden har visat att det inte stämmer. V har tillsammans med övriga oppositionen tydliggjort att regeringen inte har ett majoritetsstöd i riksdagen. Förändringar i januariöverenskommelsen har därmed tvingats fram.

SVT presenterade i veckan en Novusmätning som visar att missnöjet med januariöverenskommelsen är stort bland flera partiers sympatisörer. Det behöver inte bero på det politiska innehållet, utan på att det är en konstruktion som motiveras med att ett parti ska hållas utanför, och att människor ser att den saknar majoritet.

Då hjälper det inte att regeringen, genom justitieminister Morgan Johansson, tar till det tunga artilleriet och kallar det odemokratiskt att kritisera regeringen. Väljarna förstår mer än så.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?