Annons

Arbetslinjen monteras ned i förödande takt

”Det har varit en brist under många år, men nu är läget extremt.” Orden kommer från en chef på ett stort it-konsultbolag som intervjuades i torsdagens Di. Ett antal företag vittnar i artiklarna om svårigheten att rekrytera. Det gäller inte bara högkvalificerad arbetskraft, det är brist även i yrken som bara kräver en kortare utbildning, som bussförare. En snabb titt på Arbetsförmedlingens webbplats räcker för att få en lista över bristyrken, och här finns stora yrkeskategorier som undersköterskor.

MINISTRAR. Lena Hallengren, Märta Stenevi och Ardalan Shekarabi presenterade nya villkor för sjukersättning på torsdagsmorgonen. Alla förändringar av bidragssystem behöver inte vara fel, men sammantaget måste arbetslinjen värnas.
MINISTRAR. Lena Hallengren, Märta Stenevi och Ardalan Shekarabi presenterade nya villkor för sjukersättning på torsdagsmorgonen. Alla förändringar av bidragssystem behöver inte vara fel, men sammantaget måste arbetslinjen värnas.

Efter att pandemin har slagit hårt mot vissa sektorer och uppsägningar har skett har dessa områden plötsligt fått rekryteringsproblem när Sverige ska starta om. Det är brist på taxiförare, exempelvis. Och restaurangpersonal.

Det finns alltså en arbetsmarknad som är tillgänglig här och nu.

Samtidigt finns en långtidsarbetslöshet som är mycket hög. 160.000 har varit arbetslösa mer än ett halvår, vilket är över 40 procent av de totalt arbetslösa personerna. Många har en lång väg tillbaka. Lägger man till det bredare utanförskapet, som långtidssjukskrivna och personer med sjukersättning (förtidspension), kommer det upp till 13,4 procent av befolkningen i arbetsför ålder.

Om den gruppen ska minska krävs åtminstone att den inte fylls på med alltför många nya personer.

All långtidsarbetslöshet börjar med en kort. En lång sjukskrivning inleds med en kort. Det finns en avgörande uppgift i att inte fler hamnar i utanförskap.

Samtidigt pågår en tillbakarullning av arbetslinjen. På torsdagsmorgonen hade regeringen presskonferens med åtgärder för att det ska bli lättare att få sjuk- och aktivitetsersättning. Tidigare har regeringen uttalat sitt stöd för enklare sjukpensionering över 60 år. A-kassans ersättningsnivå har höjts och arbetsvillkoret har lindrats. Korttidspermitteringarna har varit omfattande. Sedan tidigare har tidsgränsen i sjukförsäkringen tagits bort. Skatten på sjukersättning sänks extra.

Enskilda åtgärder behöver inte vara feltänkta. Vissa ersättningar måste justeras. Under en ekonomisk kris måste man vrida på några av rattarna för att parera negativa effekter. Men det ska vara tillfälligt, och man måste vara vaksam på den sammanlagda effekten av sådana förändringar.

Nu permanentas dessa åtgärder. Det sker i en tid då motkrafterna är svaga. Pandemin har drabbat hårt i vissa sektorer, och det är accepterat med offentliga stöd. Det har blivit mindre stigmatiserat att gå utan jobb. Finanspolitiskt har dammluckorna öppnats och det finns i princip inga begränsningar för vilka nivåer återstartspengarna får uppgå till. Och så är det snart val, vilket brukar leda till att arbetslinjen får stå tillbaka när bidragsnivåer ska höjas. Dessutom leder den märkliga dynamiken inom budgetunderlaget till att regeringen måste ösa på med bidrag eftersom inga förhandlingar får ske med Vänsterpartiet, enligt de villkor som satts upp av Centerpartiet. Med andra ord måste finansministern gissa, och för säkerhets skull ta i extra för att inte riskera att V hoppar av budgeten.

Arbetslinjen fick sitt genomslag efter 2006 års val då alliansen tog över med egen majoritet. Många års misskötsel av ersättnings- och skattesystemen – med inslag som ”förtidspension av arbetsmarknadsskäl” – ledde fram till genomgripande reformer. Skatten sänktes för den som arbetar. Samtidigt ändrades ersättningssystemen. Rehabiliteringskedjan infördes som ett sätt att sätta press på myndigheter, sjukvård och arbetsgivare att jobba hårt för att sjukskrivningarna skulle bli så korta som möjligt. Utanförskapet, enligt SCB:s mått, sjönk direkt.

Rotavdrag permanentades och rutavdrag infördes för att skapa nya vita jobb.

Budskapet var tydligt: Det skulle löna sig mer att arbeta än att inte göra det. Arbetslinjen fick effekt. 

Efter maktskiftet 2014 accepterade Socialdemokraterna många av ingredienserna i arbetslinjen även om de inte använde själva termen. Men nu börjar nedmonteringen, och det är illavarslande att det sker i form av vallöften, som är svårt att backa ifrån.

Oppositionen måste göra arbetslinjen till sin. Ett bidragstak måste införas, så att det inte ska kunna bli mer i ersättning än vad man skulle tjäna på att ta ett jobb. A-kassan måste återställas till tidigare nivåer. Människor måste in i jobb snabbare. Och stanna kvar i arbetslivet i högre ålder. 

Jobben finns.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från Pontus Frithiof La TourAnnons

Chambre séparée 84 meter över havet – mitt i Stockholm

Högt över havet och Stockholms takåsar, längst upp i den klassiska DN-skrapan, öppnar sig inte bara en fantastisk utsikt. Där finns även resultatet av krögaren och entreprenören Pontus Frithiofs mångåriga dröm.

– La Tour är en krog med mycket höga kulinariska ambitioner men i en avspänd och lite vänligare inramning än traditionell ’fine dining’, säger han.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

Ett signum är möjligheten att boka ett chambre séparée med plats för åtta eller tolv personer. Efter överenskommelse går ett sådant att boka på valfri tidpunkt, även utanför restaurangens ordinarie öppettider.

– Med våra chambre séparée erbjuder vi mindre sällskap att njuta av La Tour i en avskild miljö. Vare sig det är en privat middag eller ett affärsmöte bidrar våra chambre séparée till ett lugn. Såväl upplevelsen av maten som samtalen kan blomstra lite extra.

Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.
Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.

I över 25 år har Pontus Frithiof varit med och präglat Stockholms krogliv. Men med La Tour har han första gången kunna låta sin vision löpa linan ut – tanken som genomsyrar restaurangen kallar han för 'power dining'.

Menyn utgår från klassisk fransk matlagning med en modern och personlig touch. Endast råvaror av högsta kvalitet kommer över tröskeln. Portionerna är dessutom ämnade att mätta – och inte bara vara vackra att se på.

– Jag vill att maten, miljön och serveringen ska hålla högsta internationella nivå, men att La Tour ska vara välkomnande elegant snarare än stram och pretentiös.

Restaurangen består av en sparsmakat och samtidigt ombonat inredd matsal som rymmer 26 gäster. Där serveras en à la carte-meny. Det i sig är ovanligt bland restauranger i det översta segmentet, men ger gästen större valfrihet att välja en maträtt utifrån sina egna smakpreferenser, konstaterar Pontus Frithiof.

Ett besök börjar ofta i kontakt med restaurangens concierge. I entrén ledsagas då gästen till hissen, som går direkt till våning 23. Men det finns även möjlighet att inleda upplevelsen redan utanför den egna dörren genom att hämtas upp med limousin.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pontus Frithiof La Tour och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera