Annons

Arbetsgivare ska inte göda pensionssäljare

LEDARE. Många pensionsförmedlare lever på att de anlitas av arbetsgivare för att ”ge råd” till de anställda när de placerar sin tjänstepension. Det framställs som en gratis förmån, men det är det inte. 

Arbetsgivaren låter påskina att rådgivningen är en förmån, men den kostar inte företaget en krona. Istället betalar den anställda år efter år med lägre pension, för att provisionerna och/eller höga avgifter gröper ur pensionen.
Arbetsgivaren låter påskina att rådgivningen är en förmån, men den kostar inte företaget en krona. Istället betalar den anställda år efter år med lägre pension, för att provisionerna och/eller höga avgifter gröper ur pensionen.Foto:MICHEL EULER

Di har den senaste veckan skrivit om pensionsrådgivaren Söderberg & Partners underpresterande fonder. Men frågan om avkastning och avgifter hänger samman med den principiella diskussionen om ”gratis rådgivning” vid val av pensionssparande. 

Många pensionsförmedlare lever på att de anlitas av arbetsgivare för att ”ge råd” till de anställda när de placerar sin tjänstepension. Det framställs som en gratis förmån, men det är det inte. Inom försäkrings- och pensionsrådgivning liksom all annan förmögenhetsrådgivning handlar det inte om råd, utan om ren försäljning av tjänster och produkter.

Frågan är varför arbetsgivarna lånar ut sitt goda namn och det höga förtroende de i normalfallet åtnjuter bland sina anställda till en aktör vars vandel de inte kan gå i god för?

Nio av tio svenskar har tjänstepension. I alla företag som har kollektivavtal upphandlas fonder där pensionen placeras. De som inte har kollektivavtal använder ofta privata pensionsrådgivare för att vägleda sina anställda. En del höginkomsttagare, som tjänar runt 50 000 kronor eller mer, erbjuds att löneväxla, det vill säga byta en del av lönen mot ökad pension, och de pengarna ska också placeras. De som tjänar mest, högre chefer, erbjuds ofta en väldigt hög pension som en del av det totala kompensationspaketet, även då erbjuds rådgivning. Det blir stora belopp. 

Förmedlarna har till arbetsgivarna lyckats sälja in rådgivningen som något som gör dem mer attraktiva, en service. Men också något de inte klarar sig utan. På Söderberg & Partners hemsida står följande att läsa: ”En bristfällig genomgång av företagets pensionsplan i samband med anställning skulle kunna leda till att den anställde framöver kan kräva bolaget på kompensation och i värsta fall andra pensionsförmåner. Det kan bli dyrt och ta stora resurser i anspråk.” Underförstått ”ni arbetsgivare kan råka illa ut om ni inte använder oss”.

Enligt en undersökning gjord av Movestic Pension får hälften av alla svenskar (främst höginkomsttagare) i arbetsför ålder ”hjälp och råd” med sin pension. I första hand får de ”hjälp” av banken, som säljer egna fonder, i andra hand via arbetsgivaren, alltså privata försäkringsförmedlare. Förmedlarna har historiskt tjänat pengar på provisioner, engångsprovisioner och årliga. Men det har varit mycket kritik mot systemet och Finansinspektionen vill förbjuda dem.

De större förmedlarna, som Söderberg & Partners och Max Matthiessen, säljer därför sedan många år allt mer egna fonder, själva eller genom närstående bolag. I stället för att som mellanhand ta ut höga förmedlingsavgifter rekommenderar de sina egna fonder och lever av fondavgifterna, som tickar in varje år. De har därför incitament att välja dyra fond- i- fond-lösningar till kunderna.

Di:s fondexpert Hans Bolander konstaterar (2/10) att vissa fonder hos Max Matthiessen och Söderberg & Partners saknar jämförelseindex. Det är förstås oacceptabelt. Hur utvärderar fondförvaltarna själva sin verksamhet och sina produkter?

Problemet med obefintligt oberoende hänger sig kvar, antingen väljer förmedlarna fonder som de har avtal med och får hög försäljningsprovision för, eller så äger de egna fonder och förordar dem till kunderna.

Det arbetsgivarna, i första hand HR-avdelningarna, borde fråga sig är hur det kommer sig att denna ”rådgivningstjänst” som försäkringsförmedlarna bistår med är gratis om den nu är så värdefull. Man låter påskina att rådgivningen är en förmån, men den kostar inte företaget en krona. Istället betalar den anställda år efter år med lägre pension, för att provisionerna och/eller höga avgifter gröper ur pensionen. 

Sundare vore att anlita oberoende rådgivare som tar betalt per timme eller per anställd. Då blir priset överblickbart för den anställda, som kostnaden drabbar. Arbetsgivarna bör ta sig en funderare på det ansvar de har för att släppa in försäljarna till de anställda, som uppfattar arbetsgivaren som en garant och därför förmedlarna som pålitliga. Om arbetsgivarna gör en utvärdering av förmedlarna vore det intressant att veta vad den baseras på.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera