Annons

Arbetsförmedlingen är en migrationsfråga

LEDARE. Arbetsförmedlingen (AF) har hamnat mitt i en politisk strid, som är på väg att rinna över till helt andra saker. Som huruvida Januariöverenskommelsen (JÖ) håller, och vad som egentligen ligger bakom AF:s problem.

Foto:Janerik Henriksson/TT

Privatiseringen av förmedlingstjänsten inom AF var en del av JÖ, och drevs av Centerpartiet. Men omvandlingen har väckt stark kritik både bland ekonomer som Lars Calmfors (DN 5/11) och politiker, senast Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Hon skriver i ett brev till statsministern (4/11) att JÖ-partierna borde mötas och samtala om hur ”reformprocessen går vidare på ett ansvarsfullt sätt”. Sabuni öppnar också för att skjuta fram genomförandet. Det är ett öppet ifrågasättande av samarbetspartnern C och ett sätt att distansera sig från de oroligheter som uppstått på AF.

Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson inom C, har hittills föga konstruktivt besvarat kritikerna med att anklaga dem för att sabotera. Men skälet till den svaga uppslutningen kring privatiseringen är att Ådahl inte levererar några svar på hur det ska lyckas. Detta trots att han uppger att det finns detaljerade planer på genomförandet.

I sin argumentation hänvisar han till fall som saknar kopplingar till AF:s utmaningar. På Di debatt (29/10) skriver Ådahl exempelvis ”I Sverige har arbetarnas trygghetsorganisation TSL lyckats med att få 9 av 10 som blir friställda vid stora nedläggningar, som den vid Saab i Trollhättan, i nya jobb.” Det är i bästa fall okunnigt, i sämsta fall medvetet vilseledande. Den stora utmaningen har aldrig varit att hitta nya jobb till etablerade industriarbetare. Framför allt inte när deras arbetsplats läggs ned och uppsägningen uppenbart inte har individuell grund. 

Det är väl känt att den viktigaste orsaken till klyftan mellan dem som är inne på arbetsmarknaden och de som är utanför är utbildning. Och det är främst utlandsfödda som är lågutbildade. Enligt SCB är arbetslösheten bland utlandsfödda 15,5 procent. Högst är den bland de grupper som kommit som flyktingar från Afrika (26 procent) och Asien (23 procent). Bland infödda svenskar är den 3,8 procent, vilket är i nivå med länder som Storbritannien som har haft mer arbetskraftsinvandring än flyktinginvandring. 

Äldre, nyanlända, lågutbildade och personer med funktionsnedsättning som innebär nedsatt arbetsförmåga utgör 75 procent av de arbetslösa. Vissa av dem kommer aldrig att få något jobb.

Centern har hittills inte velat diskutera migration ur volymperspektiv. Men antalet nyanlända spelar roll för arbetsmarknaden, för arbetslösheten och för Arbetsförmedlingens förmåga att klara sitt uppdrag. Statistiken visar att utlandsfödda ofta fastnar i arbetslöshet, eftersom de i många fall inte är rustade för den svenska arbetsmarknaden, där motsvarande en svensk gymnasieutbildning och kunskaper i svenska är ett krav.

Framtidens AF kommer att fungera främst som myndighet. Den arbetslösa vänder sig först dit, och får ett beslut om insats, utbildning eller direkt matchning mot arbete. Därefter väljer den sökande en privat arbetsförmedlare enligt lagen om valfrihet (LOV). Men enligt AF är det ännu inte klart om förmedlaren ska stötta i både arbetssökande och val av ”rustning”, det vill säga utbildning. 

En reformering av AF var nödvändig, inte minst digitaliseringen. Det är bra om förändringstakten är hög, men arbetet bör inte skötas av den avgående generaldirektören Mikael Sjöberg utan en internt rekryterad ersättare. Reformen bör sänka kostnaderna, och privatiseringen av vissa tjänster kan rätt skött bidra positivt. 

Men dess påverkan på arbetslösheten kommer ändå att vara marginell i närtid. Helt enkelt därför att den höga arbetslösheten bland utlandsfödda inte i första hand beror på AF:s ineffektivitet, utan att de sökande inte har rätt utbildningsnivå för den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten är en migrations- och utbildningsfråga och lösningarna måste sökas utifrån de förutsättningarna.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

Svenska tillväxtbolaget slår hål på myter om e-signering

Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.
Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.

Trenden är tydlig – att signera avtal med ett klick lockar både stora och små företag.

Samtidigt finns det fortfarande många myter och missuppfattningar kring e-signering.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här 

När Scrive drog igång sin verksamhet 2010 hade digitaliseringen inte fått sitt ordentliga genombrott i Sverige. För det svenskägda bolaget krävdes det enträget arbete för att övertyga kunderna om att e-signaturen faktiskt hade kommit för att stanna.

– Marknaden började mogna på allvar 2016 och i dag är det inte längre en frågeställning om en elektronisk underskrift är juridiskt bindande eller inte, säger Scrives vd Viktor Wrede.

Samtidigt tvekar vissa kunder fortfarande kring säkerhetsaspekten. Farhågan är att e-signeringsverktyget som gör det möjligt att signera avtal och många andra typer av dokument med hjälp av några tangentklick helt enkelt inte är tillförlitligt.

– Men det är bättre och säkrare att använda Scrive och e-signering än att underteckna avtal och kontrakt på ett fysiskt utskrivet papper. Det har alltid varit juridiskt möjligt att signera dokument elektroniskt men det är först nu marknaden vågar, säger Viktor Wrede.

Lämpar sig väl även för småföretag

En vanlig missuppfattning är att e-signeringstjänster enbart passar bolag med stora volymer av avtal och dokument. På sin kundlista har visserligen Scrive flertalet globala bolag med verksamheter i många länder.

– Men vi finns till för alla, stora som små. Tjänsten gör att även småföretagarnas arbetstillvaro underlättas, att de sparar tid och att de därmed kan göra fler affärer. Behoven finns i alla sorters bolag. Varje år ska exempelvis något styrelseprotokoll, en årsredovisning och ett stämmoprotokoll undertecknas, säger Viktor Wrede.

En annan myt, konstaterar han, är att elektroniskt underskrivna dokument i högre grad riskerar att hamna i fel händer. I verkligheten är det snarare tvärtom.

– Genom vår lösning kan företagen digitalisera alla kontrakt och sedan lagra dem virtuellt. På så sätt kan både chefer och anställda komma åt alla sina kontrakt från butikerna och kontoren med en enkel knapptryckning men åtkomst för utomstående är förstås skyddad, säger Viktor Wrede.

Minskad risk att slarva bort dokument

Följdeffekten blir snabbare kundservice, bättre skydd mot bedrägerier och ett betydligt bättre system för säker förvaring av kontrakt.

– Och risken för att du som företagare ska tappa bort dokument är obefintlig. Du får helt enkelt bättre koll. Du slipper att gå runt i arkivrum och leta reda på rätt avtal, dokument och offerter. Den här typen av minskad administrationstid gör att företagen kan effektivisera sina verksamheter – och därmed göra fler affärer.

Dessutom, påpekar Viktor Wrede, kan ett ökat fokus på elektroniska underskriften ge bättre lönsamhet.

– När en av våra kunder inom bilindustrin gick över till en helt digitaliserad process sparade de in åtta heltidsanställningar. Det här handlade om personer som tidigare bara satt och hanterade fel i kontrakt, och som nu fick andra och mer relevanta arbetsuppgifter.

Ett av de vanliga missförstånden är att man tror att tjänsten ska vara dyr – när det egentligen finns pengar att spara i förlorade affärer för att administrationstiden slukar tid.

– Nettoeffekten av att gå över till e-signering är i princip alltid positiv för våra kunder, säger Viktor Wrede.

Här kan du testa Scrive gratis 

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?